Demokrasiden Tek Adamlığa: ABD'de Başkan,Anayasa'yı Çiğneyecek

Demokrasiden Tek Adamlığa: ABD'de Başkan,Anayasa'yı Çiğneyecek

Trump, HBO kanalında verdiği röportajda, Anayasa'dan kaynaklanan,vatandaş olmayanlardan veya resmi olmayan göçmenlerden doğan bebeklerin Amerikan vatandaşı olma hakkına son verileceğini söyledi.

Trump, HBO kanalında verdiği röportajda,Anayasa'dan kaynaklanan,vatandaş olmayanlardan veya resmi olmayan göçmenlerden doğan bebeklerin Amerikan vatandaşı olma hakkına son verileceğini söyledi.

Başkan Tek Taraflı İşlemiyle Anayasa'yı Değiştirebilir Mi?

Bir yürütme kararnamesi imzalayarak, 'doğumla elde edilen vatandaşlık hakkını' sona erdireceğini söyledi. ABD Anayasası'nın 14. maddesinin bu hakka dayanak olacak şekilde yorumlanamayacağını söyledi. “Bana her zaman,buna karşı çıkmakbaşka bir Anayasa maddesine başvurmam gerektiğini söylediler.Ama öyle bir şeye ihtiyacım yok.” dedi.

Mahkeme Savaşları Başlayacak

Basında, Anayasa'dan kaynaklanan bu hakkın,bir yürütme kararnamesiyle değiştirilmesi, Başkan'ın tek taraflı işlemleriyle yapabilecekleri konusunda bir mahkeme savaşı başlatacağı söylendi.

14. Madde,ABD ve ABD'ye ilk elden bağlı olan eyaletlerde doğan çocukların ABD vatandaşı olma hakkını garanti altına alıyor. 

'Trump,Yanlış Yolda'

Anayasa maddesinin değiştirilmesi ise Temsilciler Meclisi ve Senato'nun üçte iki çoğunluğunu,düzenlenecek bir Anayasal Kongre'de ABD Eyalet Meclisleri'nin dörtte üçünün desteğini gerektiriyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden Demokrat Partili Senatör Chris Coons ise,'Trump'ın “göç konusunda yanlış bir yol izlediğini” söyledi.

Bir gün önce ise Başkan, 'Meksika'dan ABD'nin güney sınırına seyahat eden göçmenler için çadır kentler kurulacağını söylemiş,Savunma Bakanlığı da ABD-Meksika sınırında 5,200 birliğin konuşlandırma planını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler