Wİ-Fİ 7 TEKNOLOJİSİ NEDİR VE BİZLERE NE VADEDİYOR ?

Wİ-Fİ 7 TEKNOLOJİSİ NEDİR VE BİZLERE NE VADEDİYOR ?

Günümüzde Wi-Fi 5 (802.11ac), Wi-Fi 6 (802.11ax) Wi-Fi 6E destekli router ve modemler oldukça yaygınlaştı. Şimdi ise ufukta Wi-Fi 7 teknolojisi gözüküyor.

İnternet hayatımızın bir parçası haline geldiğinden bu yana birçok teknoloji de hayatımıza girdi. Bunlardan biri de şüphesiz kablosuz iletişim teknolojileri. Bu teknolojiler sayesinde kablolara mahkum olmadan veri iletişimi sağlanabiliyor, böylece cihazlarımız kablosuz bir şekilde birbirine bağlanabiliyor.

Wi-Fi 7’nin farkı ne?

Wi-Fi 7, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (EEME / IEEE) tarafından lisanslanan Wi-Fi teknolojisinin 7. jenerasyonudur. Wi-Fi 6E gibi 6 GHz spektrumunu kullanan Wi-Fi 7, 320 MHz bant genişliği aralığı sayesinde çok daha fazla veriyi taşıyabilme olanağı sağlıyor.

Wi-Fi teknolojisi nasıl gelişti?

Süreç 1997’de Wi-Fi 0 ile başladı. Wi-Fi 0 maksimum 2 Mbps hıza imkan sunuyordu. 1999 yılında ise Wi-Fi 1 ve Wi-Fi 2 duyuruldu. Wi-Fi 1 en yüksek 11 Mbps hıza ulaşabiliyorken, Wi-Fi 2 56 Mbps hıza olanak sağlıyordu. 2003 yılında ise Wi-Fi 3 geliştirildi. Wi-Fi 4’ün 2008 yılında kullanımına başlandı ve kullanıcılar 600 Mbps hıza erişebiliyordu. 2014 yılında duyurulan Wi‑Fi 5 ile ise 6933 Mbps ve 2019 yılında geliştirilmesi tamamlanan Wi-Fi 6 teknolojisi 9608 Mbps maksimum hız sağlıyor.

Özetle, yeni bir teknoloji olan Wi-Fi 7’nin kullanılmaya başlanılması ile kullanıcılar daha hızlı internete erişim sağlarken, farklı ürünlerin ya da hizmetlerin üretiminde ve kullanılmasına da büyük etki edecek.

Wi-Fi 7 neden gerekli?

Wi-Fi 7’nin geliştirilmesi temel neden, ilerleyen süreçte kablosuz bağlantıya ihtiyaç duyacak farklı teknolojilerde yapılacak gelişmeler olarak ifade edilebilir. Bulut depolama, artırılmış & sanal gerçeklik, çevrim içi oyunlar, video konferans ve nesnelerin İnterneti (IoT) Wi – Fi 7 gelişiminde büyük ölçüde yararlanacak alanlara örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca Wi-Fi 7 ile artan veri kapasitesi ve daha düşük gecikme süresi, bu alanlarda kullanım için ideal hale getiriyor.

Wi-Fi 7 ne vadediyor?

Wi-Fi 7 standardı, önceki nesil standartlara göre daha düşük gecikme değerleri, daha büyük bant genişliği ve daha hızlı bağlantı hızları sunacak. Hız açısından deneyimleyeceğimiz fark, Wi-Fi 6 ve 6E’ye göre 4 kat diyebiliriz. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (EEME / IEEE), Wi-Fi 7 için iletişim kuralı olarak ise 802.11be’yi belirlemiş durumda.

Yukarıda bahsettiğimiz yenilikler, yüksek kaliteli videoların, canlı yayınların, indirmelerin önünü açacak. Ayrıca düşen gecikme ile bulut oyun servisleri artık çok daha kaliteli ve oynanabilir seviyeye gelecek. Bununla birlikte düşük gecikme gerektiren AR ve VR uygulamalarına hizmet edecek. Wi-Fi 7 ayrıca tıkanıklık ve parazitin üstesinden gelerek, yakındaki cihazlardan da etkilenmiyor.

Önceki standartlar gibi, Wi-Fi 7 de geriye dönük uyumlu olacak. Yani Wi-Fi 4, 5, 6 gibi standartları destekleyen cihazınızla halen kablosuz internet kullanmaya devam edebileceksiniz. Ancak vaat ettiği yeni özelliklerden ve iyileştirilmiş performanstan yararlanmak için cihazlarınızı değiştirmeniz gerekecek. Bu da yeni akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, TV’ler demek. Ayrıca Wi-Fi 7’yi kullanabilmek için yeni yönlendiriciler ve modemler de satın almanız da şart.

Wi-Fi 7 ile Wi-Fi 6 Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Wi-Fi 7 802.11be IEEE Standardına sahipken, Wi-Fi 6 802.11ax standardına sahiptir.
  • Wi-Fi 7 30 Gbps veri indirme hızı sunarken, Wi-Fi 6 9.6 Gbps veri indirme hızı sağlar.
  • Wi-Fi 7’de 16×16 UL/DL MU-MIMO teknolojisi yer alırken Wi-Fi’da 6 8×8 UL/DL MU-MIMO teknolojisi mevcuttur.
  • Wi-Fi 7’de bulunan kanal bant genişliği 320MHz, Wi-Fi 6’da 80+80MHz olarak yer alır.
  • Wi-Fi 7 teknolojisinde 4096-QAM bulurken, Wi-Fi 6’da 1024-QAM kullanır.

Wi-Fi 6

Wi-Fi 6E

Wi-Fi 7

IEEE standardı

802.11ax

802.11ax

802.11be

Maksimum bant genişliği

9.6 Gbps

9.6 Gbps

30 Gbps

Frekans bandı

2.4 GHz, 5 GHz

2.4 GHz, 5 GHz, 6 GHz

2.4 GHz, 5 GHz, 6 GHz

Güvenlik protokolü

WPA3

WPA3

WPA3

Kanal frekansı

20 MHz, 40 MHz, 80 MHz, 160 MHz, 80+80 MHz

20 MHz, 40 MHz, 80 MHz, 160 MHz, 80+80 MHz

320 MHz

Modülasyon

1024-QAM OFDMA

1024-QAM OFDMA

4096-QAM OFDMA

MIMO

8×8 UL/DL
MU-MIMO

8×8 UL/DL
MU-MIMO

16×16 UL/DL
MU-MIMO

Wi-Fi 7, 6 GHz bandında neler getiriyor?

Wi-Fi 6’nın üzerine geliştirilen ve Wi-Fi 6E adını alan kullanımdaki son standart, 6 GHz bandının yolunu açmıştı. Wi-Fi 7 teknolojisi de Wi-Fi 6E gibi 6 GHz bant aralığını kullanıyor. Ancak tabii ki daha fazla getirisi var.

Daha Geniş Kanallar

Her bant kanallara ayrılmıştır. 2.4 GHz bandı, her biri 20 megahertz (MHz) olan 11 kanaldan oluşur. 5 GHz bandında 45 kanal bulunuyor, ancak 20 MHz genişlikle sınırlı olmak yerine, 40 MHz veya 80 MHz kanallar oluşturmak için birleştirme şansımız var. 6 GHz bandı 60 kanalı destekliyor ve Wi-Fi 6E ile 160 MHz genişlik sunulabiliyor. Wi-Fi 7, 320 MHz bant genişliği sunan kanallar sunacak. Kanal ne kadar geniş olursa, o kadar fazla veri iletebilir.

Buna bir örnek vermek gerekirse, 3 şeritli bir otoyolla 6 şeritli bir otobanı kıyaslayabiliriz.

Daha yüksek QAM

Dörtlü Genlik Modülasyonu (QAM), radyo frekansı dalgalarında veri iletmek ve almak için bir yöntemdir. Ne kadar yüksekse, o kadar fazla bilgiyi paketleyebilirsiniz. Wi-Fi 7 4K-QAM’ı desteklerken, Wi-Fi 6 1024-QAM’yi, Wi-Fi 5 ise 256-QAM’ı destekliyor.

Potansiyel faydalar arasında sinyal gücü, arka plan gürültüsü ve parazit var. Sonuç olarak, QAM yükseldikçe menzil düşer ve daha güçlü bir sinyale ihtiyacınız olur. Böylece, Wi-Fi 6’da 1024-QAM’a geçiş, Wi-Fi 5’e göre yaklaşık yüzde 25’lik bir veri hızı artışı sağladı. Wi-Fi 7’de 4K-QAM’a geçiş, en yüksek performansta yüzde 20’lik bir artış anlamına geliyor.

Çoklu Bağlantı İşlemi

Wi-Fi 7’deki belki de en heyecan verici gelişme, Çoklu Bağlantı İşlemidir (MLO). Önceki her Wi-Fi standardı, tek bir bantta iki cihaz arasında bir bağlantı kurar. Üç bantlı bir Wi-Fi 6E yönlendirici bile sabit bir kanalda tek bir bantta iki cihazı birbirine bağlar (yönlendirici, 2.4 GHz, 5 GHz veya 6 GHz bandında bağlanıp bağlanmayacağına karar verir).

MLO, bantlar arasındaki birkaç frekansı tek bir bağlantıda birleştirebilir. Bir Wi-Fi 7 yönlendirici, aynı anda farklı bantlarda iki veya daha fazla kanal üzerinden bir Wi-Fi 7 cihazına bağlanabilir. MLO, potansiyel olarak daha fazla veri iletebilen daha geniş kanalları etkinleştirir; otoban benzetmemize dönersek, aynı anda hem 3 şeritli hem de 6 şeritli otobanda trafik gönderebilirsiniz.

Hız her zaman öncelik değildir, ancak MLO ayrıca daha verimli performans sağlar. Bir Wi-Fi 7 router, tıkanıklığı ve diğer parazitleri hesaba katabilir ve bunu atlamak için en iyi kanaldan iletebilir, sabit bir bağlantı ve düşük gecikme sağlamak için geçiş yapabilir.

Wi-Fi 7 ne zaman kullanılmaya başlayacak?

Özellikle Wi-Fi 7 yongaları üzerinde çalışan firmalar çeşitli duyurular yapmaya başladı ancak nihai ürünlerin bizlere ulaşması biraz daha zaman alacak.

Qualcomm, Wi-Fi 7 yonga setini ve 16 akış üzerinden 33 Gbps’ye kadar dört bantlı bağlantı sağlayabilen Networking Pro Serisi platformunu tanıtmıştı. İş ortakları, teknolojilerini cihazlara entegre etmek için şimdiden çalışıyor. Broadcom ve MediaTek de Wi-Fi 7 teknolojilerini duyurdu. Yeni standart benimsendikçe ve Wi-Fi Alliance tarafından resmi olarak belirlendikçe, daha fazla şirket Wi-Fi 7 konusunda adım atmaya başlayacak.

Wi-Fi 7 cihazları yaygınlaşmaya başladığında maalesef fiyatları erişebilir olmayacaktır. Ancak giriş seviyesi cihazlara ulaşmak, en azından Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E cihazlara nispeten daha mantıklı olabilir. Bununla birlikte internet servis sağlayıcıların kullanıcılarına sunduğu veya sattığı cihazlar Wi-Fi 7 teknolojisi ile güncellendiğinde müşterilerin daha kolay bir şekilde bu teknolojilere ulaşması mümkün olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler