Uyuyan faylar harekete geçti!

Uyuyan faylar harekete geçti!

Deprem kuşağı Türkiye'de fayları mercek altına alan bilim insanları, 2 bin yıldır deprem üretmeyen bazı fayların da dirildiğini yaptıkları çalışmayla tespit etti.

Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de, son zamanlarda depremler ve beraberinde gelen artçılar artmaya başladı. Uzmanlar 2 bin yıldır deprem üretmeyen diri fayların sayısına da dikkat çekti.

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, 30 Ekim 2020'deki İzmir depreminin asıl beklenen deprem olmadığını söyledi ve “İzmir’de bir deprem olmadı. İzmir'de deprem üretecek faylar henüz kırılmadı ama kırılmayı bekliyor. 2024'ün sonuna kadar deprem olup, olmayacağı konusunda garantisini veremiyoruz. Yarın deprem olduğunda İzmir’de hazırlığımız yok” sözlerini kullandı.

Deprem artık Türkiye’nin bilinen bir gerçeği ancak alınması gereken önlemler hala var.

Onalan, “Daha iki sene öncesine kadar Türkiye’de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Meclise sunduğumuz Jeoloji Mühendisleri Odası olarak meclise sunduğumuz bir fay yasası var. Bu fay yasasının bir an önce yasalaşması gerekiyor. Bunun mutlaka alt yapısının oluşturulup, diri faylar üzerine yerleşen kentlerle ilgili çalışma yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler