Doğan Satmış

Doğan Satmış

Uçaktan düşen insanlar ve küresel güç ABD'nin çöküşü

Görüntüleri gördünüz, Afganistan'dan kaçmak için Kabil'den havalanan uçakların tekerleklerine insanlar yapışmış ve sonra da aşağı uçmuşlar.

Tam bir dram.

Muhtemelen Afganistan'daki Amerikan güçleri ile ya da eski yönetimli işbirliği yaptıkları için kaçmak isteyen insanlar bunlar;  ya da belki de ölümü göze alarak kendilerini başka ülkelere atmak isteyenler. Sonuç değişmiyor.

Tarih boyunca yaşanan pek çok trajedi nedeniyle Afganistan için 'İmparatorlukların mezarlığı' deniliyor. Çünkü buraya gelip de, kaçmak zorunda kalmayan ülke yok, Ruslardan Amerikalılara, İngilizlerden Fransızlara. Eğer Kabil Havaalanı'nın denetimi için Türkiye ısrar etseydi, hiç kuşkunuz olmasın aynı şey tekrarlanacaktı. Çok yoksul ve yoksulluğu kıracak zenginliklerden yoksun bir ülke, yakın zamanda yeni Taliban rejimine de alışacaktır.

Talibanların da 2000'li yıllarda olduğu kadar katı olmadıkları anlaşılıyor, özellikle kızlar için okulu kapatmayacaklarını söylemeleri büyük bir adım. Çünkü o yıllarda bunu da yapmışlardı.

Ancak Kabil'de yaşananlar, Amerika Birleşik Devletleri gibi bir dev için utanç görüntüleri ile doluydu. Bundan bir ay kadar önce ABD Başkanı, Afganistan'ın Talibanlara yenilmeyeceğini söylüyordu; ne büyük yanılgı.

Amerika yakın geçmişte çok büyük hatalar yaptı, Irak'ın işgali, Afganistan'ın işgali hep fiyasko ile bitti. Irak, ABD işgali yüzünden bölündü. Suriye'de de hatalar yapıyorlar ve Suriye'nin de bölünmesini arzu ediyorlar. Ama o da bir fiyasko ile sonuçlanacak.

Dün Kabil Başkanlık Sarayı'nda oturan Taliban temsilcilerinden biri, 8 yıl Guantanamo'da tutsak olduğunu söyledi. Demek ki, El Kaide üyesi diye Amerikalılar tarafından yakalanmış, öyle anlaşılıyor. Şimdi ise, Afganistan'ın yönetiminde etkin bir kişi olarak karşımıza çıktı. Bu da ABD açısından ayrı bir fiyasko daha.

Ama bu yaşananların bir olumlu etkisi de olacak, artık kimse ABD'ye güvenip iş yapmayacak. Çünkü ABD'ye güvenip iş yapanların hali ortada, uçak tekerleklerine sarılıp, yere çakılıyorlar.

Türkiye'nin de gelecek planları yaparken, ABD'nin bu fiyaskolarına bilerek, ona göre hareket etmesinde yarar var. Ankara'nın Atatürk'ten beri gelen 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesi ve 'Kimsenin içişlerine karışmama' geleneği burada çok işe yarayabilir.

Yapılacak iki akıllıca iş var:

Biri Taliban'la masaya oturmak, bir an önce Afganistan'dan tümüyle çekilmek, olan tüm askeri birlikleri geri getirmek.

Diğeri de Suriye'de Esad'la görüşüp, gitmek isteyen Suriyeliler için garanti alarak dönmelerine yardımcı olmak.

Bu iki adım atılırsa, yaşadığımız bu mülteci sorunlarından ikisini de çözmüş oluruz, Afgan akını durur, dönmek isteyen Suriyeliler de döner.

TİTANİC OTEL'İN AÇIKLAMASI VE YAPILMASI GEREKEN

Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz günlerde Bodrum Güvercinlik'teki Titanic Oteli'n karşısında orman yangınına tanık olmuş, bunu anlatan bir yazı kaleme almıştım. Yazıda Titanic Otel'in nasıl yapıldığına ilişkin Güvercinlik sakinlerinin anlattıklarını da aktarmıştım.

Titanic Otel bir açıklama gönderdi. Otelin Yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, yazının hem otel çalışanlarını, hem grubu, hem de otel müşterilerini derinden üzdüğü belirtilmiş ve özetle şöyle denilmiş:

"Yayımlanan haber gerçeği yansıtmıyor. Titanic Deluxe Bodrum otelimizin bulunduğu bölge 11 Eylül 1987'de Bakanlar Kurulu Kararı ile turizm merkezi ilan edildi. 2006 yılında da yatırımcılara tahsis edildi. Dolayısıyla 2007 yılında çıkan yangından etkilenmemiştir."

 

Kısaca otelin 2007'de çıkan yangınla ilişkisi yok, burayı devlet turizm bölgesi ilan etmiş ve bu yangından bir yıl önce de şirkete tahsis edilmiş.

 

Anlaşılan haklılar ama kamuoyundaki algıları maalesef böyle değil. Ben bir gazeteci olarak yazıda, kamuoyundaki bu algıyı dile getirmiştim. Bu alana otel yapılmayacağına dönük, dönemin siyasi iktidar sözcülerinin sözleri de internette zaten mevcut.

Yapılması gereken, Titanic ve yanındaki otellerin, kamuoyundaki algıyı düzeltmek için harekete geçmeleri. Bu algıyı onaramazlarsa, üzgünüm ama hep böyle konuşulacaklar.

Bu algıyı düzeltmek de, tek tek yazılanlara 'Tekzip' yollamakla olmuyor. Algı düzeltmek uzun vadeli bir halkla ilişkiler çalışması gerektiriyor.

Bunun ilk adımı da şu olabilir:

Titanic Otel hemen yarın, yanına Güvercinlik halkını da alarak ve yanan ormanlarının yeniden oluşturulması için harekete geçebilir. Sonra da ağaçlar büyüyünceye kadar oraya gözü gibi bakar.

Gerisi boş.

Önceki ve Sonraki Yazılar