'Trabzon hamsisi farklı bir ırk, tescil bekliyoruz'

'Trabzon hamsisi farklı bir ırk, tescil bekliyoruz'

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Trabzon açıklarında avlanan hamsinin farklı ve özgün bir tür olduğu gerekçesiyle Karadeniz Hamsisi coğrafi işaret tescil belgesi almak için başvuru yaptı.

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon açıklarında avlanan hamsinin yöreye özgü, daha lezzetli ve farklı bir ırk olduğunu ve bu ayrımı tescillemek için başvuru yaptıklarını, sonucu beklediklerini söyledi.

Trabzon'da bulunan Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün verileri doğrultusunda başvurularını temellendirdiklerini söyleyen Hacısalihoğlu, coğrafi işaretli ürünler pazarının Trabzon tereyağı ve Akçaabat köftesi gibi yöresel ürünleri de kapsayarak gelişmesinin çok önemli olduğunu da belirtti.

Küresel piyasalarda 200 milyar Dolar'ın üzerinde olan coğrafi işaretli ürünler pazarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki büyüklüğünün 80 milyar Euro'ya ulaştığını kaydeden Suat Hacısalihoğlu, AB ülkelerinde 3 bin 500'e yakın coğrafi işaretli ürüne karşılık Türkiye'de bu sayının 320 olduğunu da belirtti.

Hacısalihoğlu, geçtiğimiz Şubat ayında Karadeniz Hamsisi olarak tescil edilen türün coğrafi işaret belgesi için yaptıkları başvurunun da önümüzdeki haftalarda sonuçlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Tescil Komitesi, Hamsi'yi "Karadeniz Hamsisi" olarak tescillemiş ve tescil kararı 16 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Komitenin tescile ilişkin kararında, yerel adıyla "Karadeniz Hamsisi" olarak tescillenen balık, "vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak" biçiminde tarif edilmiş, Karadeniz hamsisinin standart boyu dişilerde minimum 8, maksimum 10,72 santimetre, erkeklerde ise minimum 8, maksimum 9,22 santimetre olarak tanımlanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler