Sincan Müslümanlarının Yeni Kahramanı: Pakistan

Sincan Müslümanlarının Yeni Kahramanı: Pakistan

Pakistan Diyanet İşleri ve Dinlerarası Diyalog Bakanı Nurul Hak Kadri, Perşembe günü, Çin'in Pakistan Büyükelçisi  Yao Xing ile 'Sincan Müslüman halkının' durumunu görüştü. 

Pakistan Diyanet İşleri ve Dinlerarası Diyalog Bakanı Nurul Hak Kadri, Perşembe günü, Çin'in Pakistan Büyükelçisi  Yao Xing ile 'Sincan Müslüman halkının' durumunu görüştü.  

Daily Pakistan haber sitesinin haberine göre, görüşmede Çin-Pakistan ikili ilişkilerine ve karşılıklı çıkar maddelerine de değinildi.

Öncelik Ekonomiydi

Kadri, “Pakistan ile Çin'in dostluğu, bütün siyasi meselelerden yukarıdadır. Dostluğumuzun bağları, halklarımızın köklerinde yatar.” dedi.

'Çin- Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC), Pakistan'ın milli önceliğidir.' şeklinde Çin-Pakistan ekonomik işbirliğinin önemine dikkat çeken Bakan, konuyu asıl odak noktası olan Sincan Müslümanlarına getirdi.

'Sincan Müslümanlarının inançlarını yaşamasına müsaade ediniz. Biz, sizden eşitlik talep ediyoruz.' dedi.

Kadri, Çin Büyükelçisine, 'Sincan Müslümanlarına getirdiğiniz kısıtlamalar, dini aşırıkların ortaya çıkma ihtimalini arttırıyor.' dedi. Böyle düşüncelerin oluşmasını engellemek için adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti. 'Problemleri dinlerarası diyalogla çözelim.' dedi.

Pakistan Delegeleri ile Sincan Müslümanları Ziyaret Edilecek 

Çin, Büyükelçi ise, Pakistan delegelerinden oluşan bir heyet ile Sincan bölgesine bir ziyaret düzenleme sözü verdi.

 Büyükelçi Xing, Çin'de 20 milyon Müslüman'ın yaşadığını ve dinlerini yaşamada ve hayata geçirmede tamamen özgür olduklarını söyledi. 

“Pakistan, İslam dünyasının önemli bir temsilcisi, İslami seviyede Pakistan-Çin ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirerek devam ettirmek istiyoruz.” dedi.

“Çin, Pakistan’ın işbirliği ile,önceki Federal Yönetilen Kabile Alanları bölgesi ve Afgan göçmenler adına sosyal gelişmeyi arttırmak için çalışma isteğinde.” sözlerini kullanan Büyükelçi, Çin Müslümanlarına verdiği mesajla konuşmasını bitirdi.

Çin Müslümanları, Pakistan Müfredatı ile Eğitilecek

Büyükelçi,Çin'deki Müslümanlar için İslam eğitimi programını, Pakistan ile yapacakları ortak bir çalışmayla geliştireceklerini söyledi. 

Çin'in İslama açılan kapısı olarak Pakistan, Suudi Arabistan'ın petrol şehrini Çin Pakistan Ekonomik Koridoru'na katmada etkin rol oynamıştı . Sincan Müslümanlarına Çin kısıtlamalarını yumuşatacak Pakistan'ın, ABD karşıtlığı ile birlikte Müslümanların yeni kahramanı olacağı yorumlar arasında.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler