Sadullah Özcan

Sadullah Özcan

Rusya bu bataklık seni yutar

Rusya Ukrayna’yı ateşe verdi. Fakat beklenilmeyen bir direniş söz konusu. Bu ateş aynı zamanda kendini de yakacak. İşgalin uzadığı her geçen gün Rusya’nın geri dönülmez şekilde bataklığa gömülüşünü hızlandıracaktır .

Rusya zaten işgale başladığı ilk günden bu yana enteresan bir acizlik dili kullanıyor; “Mecburduk, mecburduk”. Aynı zamanda dünya ekonomisinin bir parçası vurgusu. Tüm bunlar işgalden pişmanlık ve ayrı bir acizlik ifadeleri olarak algılanmalıdır.

Çarlık Rusya’sı ve Sovyetler döneminde ayrılmaz iki parçanın bu derece bir birine düşürülmesini doğru okumakta fayda var. Göreve geldiği tarihten bu yana hem Türkiye’de hem de dünyada Putin ile ilgili oluşturulan algı üzerinden bakıldığında nasıl bir hava yaratıldığı unutulmamalıdır. Tıpkı Saddam’ın ve Kaddafi’nin efsaneleştirilmesi yöntemlerini andırıyor. Düşünmek gerekir. Hem Türkiye’de hem de dünya da Putin üzerinden oluşturulan bir güç vehmi kimin ve kimlerin işine yarıyor?.

Bizim halk arasında “Birine kırk gün deli dersen deli olurmuş” diye bir söz vardır. Putin’de 20 yıldır efsaneleştirildi. Bugün efsaneleştirildiği gibi davranması sağlanıyor aslında.

Bir önceki yazıda bölgede yaşananları uzun süredir Küresel güç odaklarının oluşturdukları ortamla hazırlandığını yazmıştım.

Sovyetler dağıldığı tarihten bu yana Küresel güç odakları bağımsızlığını elde eden ülkeler üzerinde kendi etkinliklerini kurmak için var güçleri ile çalıştılar. Mevcut yönetimleri farklı yöntemlerle yordular. Enerjilerini emdiler. Putin’in efsaneleşmesi ile paralel şekilde bu ülkelerin güçlerini de azalttılar. Kazakistan bunun son örneği. Ondan önce Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan, Belarus. Ukrayna yönetimleri ile zaten kedi-fare gibi oynadılar.

İyi bir satranç oyuncusu olarak lanse edilen Putin ve Rus yönetiminin iştahını kabartacak hale getirildi coğrafya. Ama Putin bu kadar güçsüzleştirilen çevresinin aynı zamanda tam bir bataklığa dönüştürüldüğünün farkına varmadı. Eğer varsaydı bugün Ukrayna bataklığına dalmazdı.

Şu unutulmasın Ukrayna hiçbir batılı ülkenin umurunda değildir. Küresel güç odakları için yok edilmesi gereken bir potansiyeldir. Maşa olarak Putin’i seçtiler.

Sahadan gelen bilgiler Ukrayna için daha savaşın tam başlamadığını gösteriyor. Sokak savaşları veya kırsal alan mücadelesi tam başlamadı. Başladığında Rusya’nın vereceği kayıplar bugünden fazla olacağı ortadadır.

Ukrayna toprak itibarı ile Türkiye büyüklüğündedir. Toprakları her ne kadar düzlük olsa da orman yapısından dolayı gerilla savaş taktiklerine uygundur.

BBC’de ve gazeteler de bir haber dikkatimi çekti. Kiev ve Güneyde halk yoğun şekilde sokak direnişlerine hazırlanıyor. Viski şişeleri Molotof kokteyle dönüştürülmüş durumda.

Tüm bunların ötesinde Rusya’nın Ukrayna’ya Kafkas kökenli Kadirov gibi şovmenleri sürmesi enteresan gelişmeleri tetikleyecek. Sönmüş olan Çeçen direnişi öyle görülüyor ki Ukrayna üzerinden tekrar başlarsa kimse şaşmasın.Çünkü Çeçen direnişçileri Avrupa üzerinden ciddi organize olduğu haberleri var. Bundan böyle Ukrayna’da yaşananlar aynı zaman da benzeri ülkeleri hem korkutup hem de bu korku oranında tedbir almalarını tetikleyecektir.

Ukrayna direnişi Rusya’yı çok fazla yoracak. Bu kesin. Ukrayna’nın bitişini seyreden Küreselciler yorgunluğun üzerine tıpkı kızgın sac üzerinde tepinen ayı gibi Rusya’yı oynatacakları unutulmasın.

Tüm bu ve zikredemediğimiz nedenlerden dolayı Rusya’nın bir an önce Ukrayna bataklığından çıkmak için Türkiye ve Azerbaycan’ın uzattığı eli tutmalıdır.

Ukrayna’nın bitirilmesi aynı zamanda Rusya’nın sonunun başlangıcıdır. Ekonomisi bitirilmiş, sanayi gücü tükenmiş, parçalanmış bir Ukrayna en fazla Rusya’ya zarar verir. Rusya’nın etnik yapısı Ukrayna’dan beterdir. Bu yapı eninde sonunda kaşınacaktır. Zaten Küresel Güç odaklarının beklediği de budur.

Küreselcilerin ana hedefi zayıflayan Rusya’nın yenidünya düzeni içinde Çin’deki üretim üslerinin ham madde kaynağı haline getirilmesidir. Ukrayna işgaline müsaade edilmesi ve sonunda mağlup olacak Rusya’dan birçok tavizi sağlayacaktır.

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar