DÜNYANIN ÖTEKİ YÜZÜ…

Ukrayna Rusya krizinde daha ilk günden yazdığımız, ‘Rusya-ABD , Çin’e karşı Ellele’ başlıklı yazımızı gelişmeler her geçen gün doğruluyor.

Putin’in imparatorluk hayali, ABD’nin Çin çekişmesi, ortak gelecek çıkarları ve planları için bugün dünya , Ukrayna’da zulmün en kötüsünü izliyor. Hem de canlı yayında…Sadece liderlerin verdiği kararla! Yukarda büyük savaş kararı verilirken halklar –özgürlükleri oranında- isyan ediyor. Eminim ne Rusya’da ne de Amerika’da halklar bu yaşananları istemezdi….

Elbette 44 yaşındaki Tiyatro sanatçısı Zelenski de durumun bu noktaya geleceğini bilemezdi…Tıpkı Halkın Hizmetkarı isimli TV dizisindeki başkan rolündeki sempatisinin kendisini Ukrayna’da önce aynı isimle parti kurdurup sonra da yüzde 80 ezici oyla iktidara taşıyacağını bilemeyeceği gibi…

Gerçi aynı şey İtalya’da da 5 Yıldız hareketiyle denenmişti. 4 Ekim 2009'da popüler bir aktivist, komedyen ve blogger olan Beppe Grillo ve bir web stratejisti olan Gianroberto Casaleggio tarafından İtalya’da kurulan siyasi parti, popülist, yolsuzlukla mücadeleci, çevreci, ve kısmen AB karşıtıydı. Parti, ayrıca katılımcı ve doğrudan demokrasi, E-demokrasi, internete ücretsiz erişim, ve devletin küçülmesi taraftarıydı. M5S (5 Yıldız Partisi) ,programı sağcı popülist ve Amerikan tarzı liberalizm unsurları içeriyordu..Hatta kendilerinin parti değil hareket olduklarını anlattılar.

Hareketin ismi "beş yıldız" da beş temel konuya referans vardı: Kamusal su, sürdürülebilir ulaşım, kalkınma, internet erişimi ve çevrecilik.

Ve neredeyse İtalya’yı yönetme noktasına gelmiş ve koalisyon ortağı olmuşlardı.

Tabii Zelinski halkın yüzde 80’nini arkasına alınca, durum daha farklı oldu.

Dünya şimdi bir yönüyle halkların çaresizliği ve Rusya’nın dolayısıyla Putin’in diktatörlük ötesi ‘canavarlığı’na tanıklık ediyor.

Bir diğer taraftan da NATO’ya üye olacağım diye deklarasyon yayınlayan Zelenski’yi başta NATO olmak üzere, ABD, Avrupa ve diğer BM gibi kuruluşların nasıl yalnız bıraktığına tanıklık ediyor.

Ve o ‘komedyen!’ halkının çığlığını bulunduğu makamdan ayrılmadan elindeki tüm iletişim araçları ile haykırıyor. Sanatçı duyarlılığıyla…Karşıdaki duygularından ‘arınmış(!) ‘ Putin’e karşı görünen o ki canını da ortaya koymuş durumda! Rus ordusu başkanlık sarayına girerse, muhtemelen ölümü göze alıp ülkesi için şehit olabilir.

Sonra?

Sonra ne mi olur?

Bazıları Ukraynalılar da komedyen yerine bir donanımlı istihbaratçıyı başkan yapsalardı da diyebilir. Elbette bu da farklı bir bakış açısı. Ama bugünün şartlarında Zelenski dünya halklarının kahramanı olur.

Gelelim Rusya ABD ikilisinin, Çin’e karşı işbirliklerine…

Birkaç soru ile cevap arayalım:

-Rusya, Zelenski’nin NATO kararı ile kendisine haklı sebep yaratırken NATO neden eli kolu bağlı bekledi?

-Amerika Ukrayna’yı NATO’ya üye yapsaydı, Putin saldırıyı göze alır mıydı?

-Rusya’nın saldırısı ile ilgili gün vererek bilgi paylaşan Amerika, işin ciddiyetini mi anlayamadı. Yoksa arka planda başka anlaşmalar mı vardı?

Soruları çoğaltabiliriz.

Görünen o ki, var olan devletlerin insiyatifi devre dışı bırakılıyor. Ve NATO her zamankinden daha çok devrede..!

Putin’in Ukrayna’da ilerlemesiyle, dünya 3 merkezli hale geldi. Birinci merkez; Amerika. Ve 2. Merkez Çin iken, şimdi Rusya 3. Merkez olarak devrede!

Artık dünya 3 merkezli!!!…

Şunu da unutmamak gerekir ki, bugünkü Ukrayna’nın Başkenti Kiev, Hazar İmparatorluğu’nun doğduğu topraklar.

Hazarlılar yeniden topraklarına dönüyor…Hazar’dan başlayıp Hazar’a dönüşün hikayesi ve uzaysal boyutları bir sonraki yazıya bırakıyorum.

Zira arada iç politikada kurulan ‘masa’nın maşalarını yazacağım. Dünya konjonktürü o yazımızı biraz erteletti. Önce Masa (2)….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.