Patlatma Taş Nedir? Fileli ve Filesiz Patlatma Taş Arasındaki Farklar

Patlatma Taş Nedir? Fileli ve Filesiz Patlatma Taş Arasındaki Farklar

Patlatma Taş Nedir? Fileli ve Filesiz Patlatma Taş Arasındaki Farklar Bütün Detaylarıyla

Patlatma Taş Nedir? Fileli ve Filesiz Patlatma Taş Arasındaki Farklar

Taş ocaklarından çıkarılan mermer, traverten ve limra gibi doğal taşlar belirli ölçülerde kesilir. Daha sonra kesilen bu taşlar giyotin tarzında makinalarla sıkıştırılıp ortadan ikiye kırılır. Buna patlatma işlemi denir. Patlatma işlemi sonrasında bir tarafı düzgün kesilmiş diğer tarafı kırık olan iki taş parçası ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu taşlara patlatma taş adı verilir.

Patlatma taşların kullanımı adet adet olabildiği gibi fileli şekilde de olabilir. Taşlar fileye su bazlı tutkal ile yapıştırılır. Fileli olanları hazırlarken patlatma taş kalıbı kullanılır. File üzerine tutkal sürülür, kalıp yerleştirilir ve ardından taşlar el ile tek tek kalıba dizilir. 

Ülkemizde Afyon, Balıkesir, Muğla, Eskişehir, Denizli, Elâzığ, Konya, Tokat, Çanakkale, Bilecik ve Kırşehir gibi çoğunlukla mermer madenlerinin olduğu bölgelerde doğal patlatma taş üretimi gerçekleşir.

Fileli ve Filesiz Patlatma Taş Arasındaki Farklar

  • Filesiz patlatma taşlar filelilere göre daha büyük boyutlarda olurlar. Filesiz patlatma taşların boyutları 5*10, 5*15, 7,5*10, 7,5*15 cm olarak değişir. Dolayısıyla file üzerinde durmaları zordur. Patlatma taş boyutları büyük olduğundan ağırdırlar ve fileden kopma ve kayma yapabilirler. Büyük olduklarından dolayı file dışında kalan tarafları üzerine oturtma şeklinde yerleştiremeyebilirsiniz. Kaydırarak oturtmanız gerekir bu da alttaki yapıştırma harcının taşların arasından fışkırmasına sebep olur. Bu yüzden büyük boyutta kesilen patlatma taşlar file üzerine dizilmez tek tek olarak uygulanır. Filesiz taşları uygulamanın kolaylığı daha büyük olduklarından uygulama sırasında hiza kontrolünün daha sağlıklı yapılması önemlidir.

 

  • Fileli taşlar ise daha küçük boyutlarda taşların patlatma taş kalıbı yardımıyla file üzerine yapıştırılmasıyla oluşturulur. File üzerine yapıştırılan taşların boyutları ortalama 1-2 cm civarındadır. Birbirine geçmeli olarak üretilirler. Büyük bir duvarı tek tek taş kaplamak zaman alacağından ortalama bir fayans büyüklüğünde olan fileli patlatma taşları uygulamak size zaman kazandıracaktır.

Filesiz patlatma taş fiyatları fileli taşlara göre daha uygun olabilir. Çünkü file ve işçilik maliyeti ortaya çıkar. Kullanıcılar fiyatlarından dolayı filesiz patlatma taşları tercih edebilirler. Ancak aralarında ciddi bir maliyet farkı yoktur.

Patlatma Taş Uygulaması Nasıl Yapılır?

Doğal patlatma taş uygularken kullandığınız yapıştırıcının güçlü bir yapıştırıcı olması gerekmektedir. Aksi takdirde taşlar ağır olduğundan daha sonrasında düşme yapmaması gerekir. Uygulama sırasında yapıştırıcı harç duvarın bütününe birden uygulanmaz. Taşlar yapıştırılana kadar yapıştırıcı harcın kuruması tekrar uğraş gerektirir. Bu olay taşların duvara iyi yapışmamasına neden olur.

Fileli patlatma taş uygularken taşların birbirine geçmesini üzerine oturtma şeklinde yapmanız önemlidir. Kaydırarak yapmaya çalışırsanız yapıştırma harcı taşların arasından sızabilir. Yine de sızıntılar olduğunda harcın çok az kurumasını bekleyip öyle temizlemenizi öneririz. Harcı çok yumuşakken temizlemeye çalıştığınızda taşın üzerine bulaşacak ve temizliği daha zor olacaktır. Taşı duvara yapıştırdıktan sonra taşın her bir noktasına vurarak iyice yapışmasını sağlamalısınız. Patlatma taş kalıbı orantılı olan taşların diziliminde duvara uzaktan baktığınızda taşların ek yerleri asla belli olmaz.

Elbette patlatma taş dekorasyon ve iç tasarım tercih edenler bu işlemi kendileri yapmak durumunda değildir. Temin edilen firma ya da farklı kanallar aracılığıyla profesyonel bir yardım alarak en hızlı ve en kaliteli uygulama ortaya konulabilir.

Patlatma Taşın İç Ve Dış Mekânlarda Kullanımı

Patlatma taş kullanımı günümüzde oldukça sık tercih edilmeye başlanmıştır. Bunun sebepleri patlatma taşların dayanıklı olmaları sebebiyle uzun seneler boyunca kullanılmalarıdır. Ayrıca patlatma taşlar doğal mermerden üretildiği için antibakteriyeldir. Üretim aşamasında herhangi bir kimyasal kullanılmaz. Sadece fiziksel işlemlerden geçerek üretilirler. Bu yüzden iç mekânlarda kullanılmaları sağlık açısından engel oluşturmaz.

Doğal patlatma taş çeşitleri bir hayli fazladır. Renkleri, dokuları ve boyutları oldukça geniş bir aralıktadır. Hatta bazı taşlar kristalize bir yapıya sahip olduğundan güneş ışığında kendiliğinden parlarlar. Simli gibi görünürler. Duvarlarında ekstra parlaklık isteyen kullanıcılar bu taşları tercih edebilirler.

Kullanım alanı olarak evlerde mutfak, banyo, şömine kaplaması, TV ünitesi arkası gibi yerler olarak tercih edilebilir. Evler dışında çeşitli iş yerlerinde de patlatma taşların kullanımı oldukça yaygındır. Örneğin kafe, restoran, otel gibi insanların beğenisine sunulan mekânlarda ortama sıcak ve doğal bir hava kattığından doğal patlatma taş uygulamaları çokça tercih edilirler.

Dış mekânlarda ise bahçelerde bahçe duvar kaplaması şeklinde, evlerin dış yüzeyinin komple kaplanması şeklinde, balkon duvarlarında, ocak kenarlarının kaplanmasında karşımıza çıkmaktadır.

Patlatma Taşlara Vernik Uygulaması

Islak alanlarda kullanılacak olan patlatma taş çeşitlerinin verniklenmesini öneririz. Uygulanan vernik suyun taş üzerinde kayıp gitmesini, tutunmamasını sağlar. Vernik uygulaması ıslak alanlarda size temizlik açısından kullanım kolaylığı kazandırır. Ayrıca vernik taşların doğal mat görünümünü daha canlı ve parlak hale getirir. Sadece ıslak alanlarda değil patlatma taş uyguladığınız her alanda vernik kullanabilirsiniz. Patlatma taş için kullanacağınız vernik sıradan bir vernik değildir. Satın aldığınız firmalar sizlere bunların yapıştırıcıları ve vernikleri konusunda yardımcı olacaklardır.

Patlatma Taşların Tercih Edilme Sebepleri

  • Patlatma taş diğer duvar uygulamalarına göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • Doğal mermer, traverten gibi taşlardan üretilmeleri sebebiyle antibakteriyeldirler.
  • Temizlikleri oldukça kolaydır.
  • Üretim aşamalarında fayanslarda olduğu gibi kimyasallar işin içine karışmaz.
  • Günümüz piyasasında ürün çeşitliliğinin artması, teknolojinin ve makinelerin gelişmesiyle doğal taş fiyatları da diğer kaplama ürünlerle karşılaştırıldığında oldukça makul kalırlar.
  • Patlatma taş kalıbı kullanılarak üretilen fileli modellerin uygulaması daha kolay olduğundan filesizlere göre daha çok tercih edilebilirler.

Patlatma Taşların Temizliği ve Bakımı

Patlatma taşların tercih edilmesinin başka bir sebebi ise temizliğinin oldukça kolay olmasıdır. Dış mekânlarda kullanılan doğal patlatma taş temizliği için sadece su kullanmanız yeterli olacaktır. İç mekânlarda ise altı ayda bir veya gerekmezse senede bir kez tozunu almanız yeterlidir. Tozunu almak için elektrik süpürgesinin fırçalı aparatından faydalanabilirsiniz. İç mekânlarda ıslak yüzeylerde kullanıyorsanız eğer yine sadece su ile yıkamanız yeterli olmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler