Öztürk Yılmaz: Her şey mükemmelse biz neden bu karın ağrısını çekiyoruz?

Öztürk Yılmaz: Her şey mükemmelse biz neden bu karın ağrısını çekiyoruz?

Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz CNN ekranlarında yayınlanan Başak Şengül’ün sunduğu Akıl Çemberi programında Türkiye’nin gündeminde yer alan konular hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Türkiye ABD’den yeni f16 mı talep etti? Talep kabul edilir mi, ABD ile yeni bir kriz mi olur? Sorularının cevaplarının tartışıldığı CNN ekranlarında yayınlanan Başak Şengül’ün sunduğu Akıl Çemberi programında Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz katıldı.

TÜRKİYE İÇİN ABD’DE ÇOK ÇABA SARF ETTİM

Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz burada yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 yıl önce Bölgesel Kürt Yönetimi referandum sürecinde hem kongrede hem Beyaz Saray’da görüşmeler için Washington’a gittiğini ve orada çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiğini belirterek, “O zaman Türkiye’nin aleyhinde ciddi bir aleyhtarlık başlamıştı. Türkiye açısından Suriye, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, bölgesel konular ve FETÖ konusunun yanı sıra başka konularla ilgili karmaşık bir durum vardı. Türkiye’yi bu her başlıkta köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlardı. Ben tam böyle bir ortamda Washington’a gitmiştim. Türkiye’de hükümetin bu konuya yeterince eğilmediğini görmüş ve üzülmüştüm. Washington’da sadece büyükelçilik bırakılması ve lobi faaliyeti yürütenlerin yeteneksiz olması beni etkilemişti. Bu kadar hassas coğrafyada Türkiye’nin en önemli başkentlerinden bir tanesinin PKK, FETÖ lobilerine teslim edilmesi beni son derece sarsmıştı. Beyaz Saray’da benim başkanlığımda heyet olarak yaptığımız görüşmede de şunu görmüştüm; Türkiye artık bir dost değil, rakip de değil, öç alınacak bir ülkeymiş gibi görülüyordu. Türkiye’nin ABD’nin çizgisinden çıktığı bir algı vardı. Bölgesel olarak Türkiye daha çok Rusya’ya ve diğer alanlara kayıyor. Stratejik olarak Türkiye Atlantik İttifakı’ndan uzaklaşıyor ve bunun taşlarını döşüyor, S400 bu bağlamda gündeme geliyor, bunun devam edeceği yönünde bir algı hakimdi. Türkiye’ye karşı sergilenen bu aleyhtarlığı yok edilmesi ve yumuşatılması için ben çok çaba sarf ettim.” dedi.

BAKANLIK KİLİT NOKTADA YER ALIYOR

Silah satışında Dışişleri Bakanlığı’nın kilit bir noktada olduğunu dile getiren Yılmaz, “Türkiye silah satışı konusunda ABD’nin sadece S400’ler konusunu düşünerek bir blokaj uygulamıyor. ABD Türkiye’nin Kuzey Irak, Doğu Akdeniz, Suriye ve Ege’deki konulardan rahatsız oluyor.” şeklinde konuştu.

zturk-yilmaz-cnn-2.jpg

LOBİ FAALİYETLERİ DOĞRU KULLANARAK KAZANABİLİRSİNİZ

“Diplomasi ortamında, savaşmayacağınıza göre, savaşarak bir insanın fikrini değiştiremeyeceğinize göre savaşın olmadığı bir ortamda yine diplomasi ve lobi faaliyetlerini doğru kullanmanız gerekiyor.” diyen Yılmaz, “ Birisi sizinle ilgili gidip Suriye’de insan haklarını ihlal ettiğinizi ve işgalci olduğunuzu söylüyorsa siz başka bir şeyle gideceksiniz. Bakın, Ermeni, PKK, FETÖ, Yunanistan lobisi orada aktif. AB Büyükelçilerin çoğu orada Türkiye Yunanistan ile ilgili konularda Yunanistan ağzı ile konuşuyorlar. Bu kadar sizi istemeyen grubun olduğu yerde siz orayı boş bırakamazsınız.” İfadelerini kullandı.

BİZ NEDEN BU KARIN AĞRISINI ÇEKİYORUZ

Yılmaz’ın açıklamalarının devamı şöyle:

Kimse benden şunu dememi beklemesin, “Her şey mükemmel gidiyor.” Her şey mükemmel gidiyorsa biz neden bu karın ağrısını çekiyoruz?

Dolayısıyla silah satışının ben kongre tarafından onaylanacağını bu şartlarda düşünmüyorum. Dışişleri Bakanlığının olumlu bir görüş vermesi lazım. Pentagon’un da sıcak bakacağını düşünmüyorum. ABD iki yüzlü bir politika izliyor. Hem Yunanistan’a F35 satışına yeşil ışık yakıyor Türkiye’de vermeyerek ona yönelmesini sağlıyor. ABD Türkiye’ye silah satışı yapması durumunda şart koşarak satış yapacak. Mesela, Suriye’de, iç hatlarda, Ege’de kullanmamak üzere satış yapacak. Eskiden de öyle yapıyordu, Doğu’da kullanmamak üzere satış yapıyordu. Belki bu tür şartları gündeme taşıyarak satış yapabilir.

ABD’NİN KAPISINDA BEKLERSİN

Devletsen akılla hareket edersin. Dengeleri ölçerek hareket edersin. Sen Putin ile görüntü verdiğin anda kongrede sana başka bir şeyler çıkartacaklarını bileceksin. Dersen ki ben istediğimi yaparım, o zaman ABD’nin kapısında beklersin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler