APPLE'IN M1 İŞLEMCİSİ ÜZERİNDE ''LINUX'' ÇALIŞTIRILDI

APPLE'IN M1 İŞLEMCİSİ ÜZERİNDE ''LINUX'' ÇALIŞTIRILDI

Apple'ın gözbebeği Apple M1 işlemcisi üzerinde Linux çalıştırmak mümkün oldu. Ahasi projesi bunu gözler önüne seriyor.

Bir dönem herkes ARM tabanlı bir işlemcinin ne kadar iyi olabileceğini konuşurken Linux hayranları da bu işlemciyi merak ediyordu. ARM tabanlı Mac’lerin öncüsü olan Apple M1’in hakkında en çok sorulanlardan bir tanesi Linux uyumluluğu desek yanılmış olmayız. Çıkışının üzerinden bir yıl geçen Apple M1 ile Linux işletim sisteminin çalışması nihayet gerçekleşti.

apple m1 linux

Geliştiriciler Apple M1 ile Linux çalıştırmayı başardı

Linux işletim sisteminin ARM işlemci desteği olsa da Apple M1 için Apple tarafından bir destek gelmemişti. Bu da işleri o kadar zorlaştırıyor ki Linux çalıştırmayı başaran geliştiriciler aylardır bunun üzerine kafa yoruyor. Bu başarıya imza atanlar, Ahasi Linux distrosunun topluluk üyeleri oldu. Boş vakitlerini bu projeyi gerçekleştirmek için yapanlar emeğinin karşılığını, açılış ekranına bakarak alıyor olmalı.

Öne çıkan özelliği, Apple Silicon üzerinde çalışması olan Ahasi Linux’u siz de Asahi Linux cihazınıza kurabilirsiniz. Ancak bu işletim sistemi henüz çok yeni ve tabiri caizse zor ayakta durduğu için seçim sizin. Apple M1 işlemcili Mac’inizde bir Linux deneyimi yaşamak istiyorsanız Ahasi’den başka bir seçeneğiniz yok.

Linux üzerinde Apple M1 ne kadar verimli?

ARM tabanlı bir işlemciden söz ediyor olsak da bu çip azımsanamayacak bir gücü var. Özellikle render gibi işlerdeki performansı Linux’ta hiç de kötü değil. Geliştiricilerin söylediğine göre ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek kadar stabilite mevcut.

Ahasi projesinin geliştiricileri daha önce PS4 üzerinde Linux gibi projelere de imza atmıştı. Oyun konsolları bir yana, bu seferki projeleri Linux dünyasında bir şeyleri değiştirebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler