NURAY BAŞARAN YAZDI:ANKARA'DA SON KULİSLER

Ortadoğu’daki son gelişmeler nedeniyle belediye seçimlerinde en önemli iller arasında yer alan Mersin’de,  Ak Parti seçimini mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’dan yana yaptı. 


MHP’nin adayını ilk açıkladığı ve seçilecek konumdaki mevcut belediye başkanı Burhanettin Kocamaz’ı aday göstermemesi  Mersin'de uzun zamandır tartışma konusuydu.

MHP’nin Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı göstermesiyle birlikte Burhanettin Kocamaz’a hem CHP, hem de İyi Parti’nin teklif götüreceği kulislerde konuşulurken sürpriz Ak Parti’den geldi.

 
Görüşmeleri ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla  Ak Parti’den Mersin’e Büyükşehir Belediye Başkanı olacağı konuşulan Ulaştırma eski Bakanı Lütfü Elvan yaptı. Lütfü Elvan ile Burhanettin Kocamaz en son geçtiğimiz Perşembe günü Ankara’da gizlice buluştu ve el sıkıştı. 


Son görüşmede Elvan ve Kocamaz, Burhanettin Kocamaz’ın MHP’den istifasını da planladı. Ve dün öğle saatlerinde Mersin Büyükşehir Belediye başkanı Burhanettin Kocamaz anlaşma gereği,  kameraların karşısına geçti ve MHP’den istifa ettiğini duyurdu.
 

Ancak ne olduysa ondan sonra oldu!
 

Önce MHP, Burhanettin Kocamaz’a , ‘belediye başkanlığından da istifa et’ çağrısı yaptı. Sonra da MHP kulislerinde,  bugün gerçekleşecek MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Tayyip Erdoğan görüşmesinde ana pazarlık konusunun Mersin ve Burhanettin Kocamaz olacağı konuşulmaya başladı. 
 

Bugünkü görüşmede, Erdoğan’a Devlet Bahçeli’nin Burhanettin Kocamaz’ın Ak Parti adayı olmaması şartını getireceği ve 6 ili isteyeceği konuşulmaya başladı.
 

Bakalım Erdoğan ve Bahçeli’nin bu pazarlığı bugün nasıl sona erecek. Bekleyip göreceğiz. Ancak gelinen noktada,  Mersin’de mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
 

Öte yandan CHP ve İyi Parti de ise ittifak konusu bu hafta karara bağlanacak. Kuşkusuz ittifak ile en önemli illerin başında gelen Ankara’da kimin aday olacağı konusu da Mansur Yavaş seçeneği ile giderilmeye çalışılacak. 
 

Meral Akşener daha ittifak kesinleşmeden Mansur Yavaş’a yeşil ışık yakarken; CHP’de ise CHP’li birisi ile seçime gidilmesi konusu giderek daha yüksek sesle dillendirilmeye başladı. Bakalım Mansur Yavaş’ın seslendirdiği gibi CHP ve İyi Parti Ankara’da bir Ankara Mutabakatına imza atabilecek mi? Bekleyip göreceğiz.
 

Ancak bilinen bir gerçek var ki, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da,  İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de bu seçimlerde kazanamaması  halinde yeni dönem siyasetinde olmayacakları . Yerel seçimde başarı sağlayamayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’deki koltuğu giderek tartışmalı hale gelirken, İyi Parti’nin ise dağılması söz konusu…
 

Bu arada üç büyük ile ; Ankara-İstanbul ve İzmir’de hem iktidar hem de muhalefet birbirinin elini görerek aday belirleme taktiğinde. Bu nedenle herkes herkesi yakın takibe almış durumda.

Ancak şu ana kadar tek gerçek Muharrem İnce’nin İstanbul’dan aday yapılamayacağı. Gerekçe; son seçimlerde İstanbul’da aldığı oy oranının seçim kazanmasına yetmiyor olması… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.