NİHAYET TOPLANDILAR VE ...KARARI VERDİLER...

NİHAYET TOPLANDILAR VE ...KARARI VERDİLER...

Elveda Tanık'ın Yeni Yazısı

Emniyet Teşkilatında; amir ve müdürlerin terfileri  ile emeklilik durumlarının görüşülmesi için, mevzuat gereği her yıl Mayıs ayının ilk haftası toplanması gerekirken;  organize suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Sedat Peker'in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bazı üst düzey emniyet görevlileri hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle zamanında toplanamayacağı iddiaları kamuoyuna yansımıştı...

Ve nihayet;, gecikmeli olarak toplanan Yüksek Değerlendirme Kurulu’nda;  3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun geçici 27’ci maddesi kapsamında, 17 Nisan 2015 günü resen emekli  edilen Emniyet Müdürü  rütbesindeki personelden, Danıştay Beşinci Dairesi ile İdare Mahkemesince   “Yetkili kurullarca yeniden bir değerlendirme yapılması” şartlı olarak iptal kararı  verilenlerin 2015 yılı itibariyle emeklilik durumları, [1]2021 yılında yeniden değerlendirilmiş olup;verilen emekliye sevk kararı gizli olarak taraflara tebliğ edilmiştir.

Resen emekli edilen bu kişiler hakkında, [2]Danıştay Beşinci Dairesi ile [3]İdare Mahkemesince verilen kararın gerekçesinde; “... resen emekli edilecek personelin belirlenmesinde bir takım ayırt edici objektif  kriterlerin  kullanılması gerekmektedir.

Davalı idarece bu kapsamda yapılan değerlendirmeler incelendiğinde; görevine devam ettirilen personelin, kimi zaman sicil not ortalaması yüksek olmasına rağmen ödül ve takdirnameler, eğitim ve öğrenimle kazanılan bilgi, beceri bakımından resen emekli edilen personelin gerisinde kaldığı, bir personelin görevine devam  edebilmesi için  önünde engel bir fiilin diğer personel açısından engel olarak görülmediği , dolayısıyla davalı idarece yapılan değerlendirmede dikkate alındığı belirtilen; personelin geçmiş hizmetleri, haklarındaki soruşturma ve cezalar, performans puanları, temsil ve yöneticilik yetenekleri, özgüven, verimlilik ve benzeri özellikleri yönünden eşit, objektif ve istikrarlı bir uygulamanın söz konusu olmadığı, bunlardan birine öncelik verilmiş ise bunun gerekçelerinin açıklanmadığı anlaşılmıştır.

... Davacının resen emekli edilmesine dair işlemin hukuka aykırı olduğuna ilişkin gerekçenin, davacının doğrudan görevine başlatılması sonucunu doğurmayıp, resen emekliye sevk edilip edilemeyeceği konusunda idare tarafından yeniden bir değerlendirme yapılmasını gerektirmesi...” yer almaktadır ama  verilen kararda bu gerekçeleri göz önüne almadığı görülmüştür...

Yeniden yapılan değerlendirmede; söz konusu kararlarda yer alan gerekçelerin göz önüne neden alınmadığını başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu  olmak üzere  bu kararda imzası bulunan bütün sıralı yetkililer açıklamak zorundadırlar...Aynı kararı vereceklerse, bu kurul neden toplandı? Hukuka aykırı bir şekilde emekli  edilen bu kişilerin  emekliliklerini  pekiştirmek için mi  yeniden değerlendirme yapıldı? Birde alay eder gibi gizli gönderilmiş.

2015 yılında paralelci diye emekli  edilen 1776 kişinin içinde, maddi ve manevi  mağduriyet yaşayan birçok kişi vardı ve  bu mağduriyeti yaşayanlardan birisi olmam dolayısıyla bazı gerçekleri  dile getirmek  için kaleme aldığı makalem  [4] Çağın Polisi Dergisi’nde yayınlanmıştı... ve  o makaleden dolayı hakkımda soruşturma bile açılmıştı. İsimsiz ihbar nedeniyle başlatılan soruşturma ve sürecini şimdi  uzun uzun anlatmanın bir anlamı yok.  O günden bugüne değişen bir şeyin  olmadığı görmek gerçekten çok üzücü bir durumdur...

Anayasaya göre, Türkiye Cumhuriyeti, hukuk devletidir ve hukuka aykırı bir işlem yapılamaz. Yargının verdiği hukuka  uygun karara keyfilik  uygulanamaz.. Keyfiyet  söz konusu ise bunu yapanlar hakkında   görevi kötüye kullanmak ve yargı  kararını uygulamamaktan  yasal işlem yapılmalıdır. Aksi takdirde; Sedat Peker’in, 80 bin liralık takı gönderdiği iddiasıyla gündeme gelen Süleyman Özışık’ gibi “Gerek Süleyman Soylu’ya  gerek OHAL işlemleri komisyonuna, gerek diğer mercilere, masum olduğuna inandığım binlerce insanın dosyasının götürdüm. .Hepsinin bir iftiraya kurban gittiği ortaya çıktı” açıklamaları yapan kişilerin  sayısı artmaya devam eder ve dolayısıyla  insanların devlet kurumlarına olan güveni zedelenmeye başlar.  


[1] Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulunun, 21.05.2021 tarih ve 2021/1-1 sayılı kararı

[2] Danıştay Beşinci Dairesinin 7.7.2020 gün ve 2017/6383 Esas 2020/3273 sayılı kararı

[3] Ankara 4.İdare Mahkemesi 9.12.2020 gün ve 2020/2130 esas 2020/2003 sayılı kararı

[4] Çağın Polisi Dergisi Ocak 2016 tarih ve 161 sayısı Paralelci Polis Müdürleri Emekli edildi Elveda Tanık

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler