Medya Artık Bir Milli Güvenlik Sorunudur

Evet başlık iddialı olabilir ama medya artık bir Milli Güvenlik sorunudur. Bu başlık bir dikkat çekme başlığı da değildir.

Dibine kadar doğru, bir o kadar acı olan bir tespittir. Ve bugünkü medya gerçeğimizdir.

Uzun yıllar sermayenin elinde kalan ve iş adamlarının çok acımasız kullandığı medya,  daha sonra siyasilerin elinde 'yandaş' ve 'candaiş' hatta 'havuz'a dönüştü.

Ve ne yazık ki 'gerçek' ten uzaklaşıp her iki tarafın da kaybettiği ve yok olduğu bir zamanda da,  boşluğu doldurmak üzete 'batı' medyası geldi.

Medyanın bugüne nasıl geldiğini anlatmak için ciltler dolusu kitap yazılabilir. Günlerce bu durumu anlatan süreci yazabilirim.

Zira bu meslekte hem televizyon, hem gazetelerde tam 34 yıl çalıştıktan sonra,  medyanın geleceğinden kaygı duyup bir yıl önce yeni medya ile yayın hayatına NGazete sahibi olarak yeniden başladım.

Ve hedefimiz de 'hakiki' gazetecilik felsefesi ve bağımsız medyayı yeniden hayata geçirmek. Bunu dijital gazete kısmında gerçekleştirdik NTelevizyon ile de yakında karşınızda olmayı hedefliyoruz.

Bir de yeni medya karşısında pozisyon alamadığı için tükenen yazılı medyaya hayat vermeyi amaçlıyoruz. Bu konuda da sürprizimiz var. Yakın bir zamanda gerçekleştirmek için çalışıyoruz.

Bu konuda çalmadığım kapı da kalmadı. Bir gün bu ülkede,  herkesin 'hakiki medya' ya ihtiyacı olacağını anlattım, anlatıyorum.

Ne yazık ki, maddi imkanlar çerçevesinde hızımız bu kadar olabildi. Ama umudumuzu ve mücadelemizi bırakmadık. Hedeflerimiz net. Çalışıyoruz, yapacağız. Bizimkisi çıkardan çok bir sosyal sorumluluk.

Konu ve başlığımıza dönecek olursak,  hatırlatalım:

Tarih 15 NİSAN 2019,

 Dünya çapında 100 milyondan fazla okuyucuya sahip İngiltere merkezli saygın medya kuruluşlarından The Independent gazetesinin Türkçe dilinde yayın yapacak olan www.independentturkish.com haber sitesi erişime açıldı.

Girişim, Rus işadamı Alexander Lebedev’in sahibi olduğu Independent Digital News & Media Limited (İDML) ile Suudi Arabistan Araştırma ve Pazarlama Grubu (SRMG) bünyesinde bulunan Media Arabia arasında imzalanan lisans anlaşması çerçevesinde gerçekleşti.

Independent Türkçe haber sitesinin tüm haklarına sahip olan Media Arabia, internet kullanıcılarına “Sizin Dilinizden Konuşuyor” sloganı ile ulaşacaklarını ve habercilikte “doğru, özgün, saygın” kriterlerini benimsediklerini açıkladı.

Ve tarih 28 NİSAN 2019:

Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle'nin (DW) öncülüğünde kurulan YouTube kanalı +90 yayına başladı.

DW'nin yanısıra uluslararası kamu yayıncıları BBC ile France 24 (F24) ve Amerika'nın Sesi de (Voice of America - VoA) kanalın içerik sağlayıcıları olacak.

+90, kanalın amacını Türkiye'deki ve ülke dışındaki Türkçe izleyicisine ifade özgürlüğüne dayanan ve farklı görüşleri yansıtan bağımsız ve güvenilir bilgi sağlamak olarak açıkladı.

Evet 'yandaş'lar ve 'candaş'lar ile tükenen medyanın gerçek anlamda olmadığını şimdi başka ülkelerin kamu kurumları fark etti ve Türkiye'ye geldiler.

Hem de başta Cumhurbaşkanı tarafından bir yıldır ülkenin bekaa sorunu olduğunu ilan ettiği bu dönemde! Hem de bölgesel gelişmelerin üniter yapımızı sıkıntıya soktuğu ve bölgede şehir devletleri oluşturulması için operasyonlar yapılırken.

Son yerel seçimde 14 saat fişini çektiğimiz Anadolu Ajansı tecrübemizi sorgularken! O Anadolu Ajansı ki, Mustafa Kemal Atatrük Kurtuluş Savaşı'nı dünyaya doğru anlatmak için Cumhuriyet'i kurmadan önce kurmuştu.

Ne yapabiliriz ki? Bir yıldır devletin tüm birimleri ve kurumlarına hem yeni medyayı, hem de neden bir milli ve tam bağımsız medyaya ihtiyaç olduğunu kendimce kapı kapı dolaşıp anlattım.

Şimdi de gelinen noktada son durumun bir Milli Güvenlik sorunu haline geldiğini buradan ilan ediyorum. Bizimkisi tarihe not düşmek ve imkanlarımız ölçüsünde yolumuza devam etmek.

Biz yılmadan batı medyasına karşı da direniriz. Yolumuz net. Nasıl bağımsız ve 'hakiki' medya yapılır bunu bilmek de işimiz.

Bu konuda mütevazı olamayız. Günün sonunda emperyalizmin manipülasyon medyası ile başa çıkacabilecek inanca ve bilgiye sahibiz.

Siz de bizim arkamızda durduğunuz sürece sorunumuz yok!

Bugün buradan görevi olduğunu düşündüğüm için MGK Genel Sekreterine, başta tüm devlet adamları olmak üzere,  uzun ve yalnız adama da şunu diyorum:

BİZİ DUYUN ARTIK

Çünkü bugün bu sorunu görmemekte direnirseniz yarın çok geç olacak. Daha bunu anlamak için ne gerekiyor? 4 büyük ülke kamu medyası ile ülkemize gelmiş. Yayına başlamış.

Kaynak: MEDYA ARTIK BİR MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR - Nuray Başaran

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.