Kuşadası Belediye Başkanı Günel: Hedeflerimizde Hiç Sapma Olmadı

Kuşadası Belediye Başkanı Günel: Hedeflerimizde Hiç Sapma Olmadı

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, N Gazete İmtiyaz Sahibi ve başyazarı Nuray Başaran'a konuştu.

Ege'nin gözde tatil kasabası Kuşadası'nın başarılı belediye başkanı Ömer Günel, yeni turizm sezonuyla ilgili faaliyetlerinin detaylarını Nuray Başaran'a anlattı. İşte o röportajın ikinci bölümü...

NURAY BAŞARAN – Söylediklerinizden anladığım Kuşadası bu sene pandemiye rağmen turizme hazır. Peki görev sürenizi nerede ise yarıladınız.  Başkanlıktaki hedefleriniz noktasında – ki pandemi sizi de etkilemiş olabilir-  hedeflerinizin ne kadarını yapabildiniz?  Kuşadası’nda da daha neler planlıyorsunuz.

ÖMER GÜNEL - Hedeflerimizde hiçbir sapma olmadı.  Pandemiyi bir fırsat olarak değerlendirdik.  Şu ana kadar hedeflerimizin üçte birini yaptık.  Bu sene en önemli adımları atacağız.  Toprak sahadaki yaşam ve spor alanının hayata geçmesi, belediye binasını yıkmayı planlıyoruz,  burayı kent meydanı olarak tasarladık.  Büyükşehir belediyemiz ile birlikte sahil düzenleme projesinin devreye alınması söz konusu.  Yani şu anda kadar projelerimizde hiçbir sapma olmadı.  Bu şekliyle gidersek seçim meydanlarında vermiş olduğumuz bütün taahhütleri tuttuğumuz gibi,  üzerine çıkacağız .  Yani 9 proje önermiştim, taahhüt etmiştim ve şimdi 9+1, 9+2 yapacağız.

NURAY BAŞARAN – O dediğiniz 9 taahhüttün kaçı yapıldı?

ÖMER GÜNEL - 9’un şu anda bir çoğu yapıldı mesela orada sosyal donatı alanlarımız vardı çoğu şu anda bitmek üzere. 9’un 5’ine yakınını yaptık .  Bu arada tabii şunu saymıyorum,  bunu zaten belediyeciliğin olağan hizmetleri sayıyorum ama geçmişte bu böyle olmadı .  Dediğim gibi 15 yılda dökülen yapılan yoldan daha fazla yol yaptık bir buçuk senede ve sıcak asfalt olarak yaptık.  Bunun yanında parkları saymıyorum bile.  Yani daha önceki dönemler de yapılan parkın 3 katı kadar iki yılda, 3 katından daha fazlasını yapmışızdır. Tabii biz bunları rutin normal belediyecilik hizmeti olarak sayıyoruz, bunun yanında sosyal donatı alanları, facebook ile ortak istasyon,  Kuşadası eğitim merkezini bitirdik.  Taziye evi taahhüdümüz vardı,  taziye evi başladı ve bitmek üzere. Bu arada Türkiye’nin 3. Büyük cem evini yaptık bitti, ekolojik kreş temellerini atıyoruz,  muhtemelen eylül ayında tamamlanmış olur.  Kadın danışma merkezlerimizin temelini atıyoruz eylül de tamamlanmış olur. Bu arada pandemi sonrası pandemi kurallarına en uygun ilk defa yapılmış ilk sanat galerisini yaptık Ada Modern diye , 5 güne kadar kapılarını açıyor.

PANDEMİ KURALLI SANAT GALERİSİ AÇIYORUZ

NURAY BAŞARAN - Nasıl bir şey o?

ÖMER GÜNEL - İklimlendirme ve havalandırma koşulları tamimiyle pandemi şartlarına uygun, yani normalde klima içerideki havayı çevirirken bu sistemde teknolojide hem havayı temizliyor,  hem ısıtıyor , aynı zamanda yani ciddi bir iklimlendirme ile yaptık.  büyük bir sanat galerisi Ada Modern isminde büyük bir sanat galerisini bitirdik. Mobilyaları takılıyor.  Bu arada kadınlarımızı üretime dahil ettik onların emek atölyelerinden bir tanesini inşa ediyoruz;  450 metrekare.  O da muhtemelen temmuz ayında bitmiş olacak. Yani biz bir taraftan sosyal donatı alanlarını devam ettiriyoruz,  bir taraftan da normal belediyecilik hizmetimiz olan yol, kaldırım, park, bahçe, çocuk bahçesi gibi konuları yapmaya devam ediyoruz. Yine belediye kütüphanesi bitmek üzere,  anne bebek merkezi özellikle ekonomik durumu zayıf olan mahallelerde annenin eğitimi, anne ve bebeğin bilinçlendirilmesi ile ilgili ciddi bir destek binamız var o yapılıyor . Türkiye’nin ilk dijital çocuk kütüphanesini yaptık bitirdik faal.  Türkiye’nin ilk fosil müzesini yaptık bitirdik faal,  açılışlarını yapamadık pandemiden dolayı ama 3 Haziran’da Genel Başkanımızı muhtemelen buraya getirme ihtimalimiz var,  prensipte anlaştık ona açılış için hep bu alanları sunacağız.

NURAY BAŞARAN - Ankara Büyükşehir Belediye başkanı konuşmuştu galiba çok fazla iş başvuru olduğunu.  Sizde durum nasıl?

ÖMER GÜNEL - Tabii çok fazla.  İş konusu ciddi bir sıkıntı.  Belediye bünyesinde bizim bu iş taleplerinin tamamını karşılamamız mümkün değil.  Ciddi emekliliği gelen personelimizi emekli ettik,  liyakati esas kıldık, ihtiyaçlarımızda  liyakatı esas aldık ama bu talebin karşısında devede kulak gibi.  Şunu yaptık , bölgenin istihdam yaratma potansiyelini göz önüne aldığımız için bir ‘ işlendirme ofisi’ kurduk  faaliyet gösteriyor.  Binadan bağımsız,  hemen yan tarafta.  Bu sistemle iş başvurusu olanla,  işçi ihtiyacı olanı buluşturuyoruz. Bir sistem var,  bir yazılım var,  siz geliyorsunuz başvurunuzu yapıyorsunuz.  Diyelim ki,  otel 10 garson 2 pasta ustası 4 aşçı istiyor,  sistem iş başvurusu yapanla işçi ihtiyacı olanın özelliklerini birbirine çakıştırıyor ve atıyorum işveren talep ettiğinde listeyi gönderiyoruz.  Ve o işçiler arasından kendi talebini yaratıyor ve iş imkanı sağlıyoruz.

BİR NEVİ İŞKUR GİBİ ÇALIŞIYORUZ

NURAY BAŞARAN - Size mi başvuruyorlar?

ÖMER GÜNEL - Evet bize başvuruyorlar

NURAY BAŞARAN - Yani bir nevi İŞKUR gibi

ÖMER GÜNEL - Evet İŞKUR ile ortak yapıyoruz zaten. İŞKUR’u da ortağımız olarak aldık .  İŞKUR’un imkanları da elimizin altında.  Ofisimizin ismi ‘ işlendirme ofisi’  ve buradan ciddi bir personel istihdamı ile ilgili çaba sarf ediyoruz. Yani hem kendi imkanlarımızı buradan karşılıyoruz,  hem de Kuşadası’ndaki diğer işveren ihtiyacını öncelikle buradan karşılıyoruz.

NURAY BAŞARAN - Aslında bunu sizinle 2 yıl önce de konuşmuştuk. Şimdi de gündemde çok konuşuluyor .  Genel başkan seviyesinde de dillendiriliyor.  Şu anda yüzde 60’ı yerel yönetimlerin muhalefet partisinde.  Siz gidişatı nasıl görüyorsunuz?  Hem kendi özelinizde,  hem de 11 Büyükşehir Belediyesi ve diğer CHP’li belediyeler sizce CHP’yi iktidara taşıyabilecek çalışma yapabiliyorlar mı , eksikleri neler?

ÖMER GÜNEL - Yani belediyelerimizin büyük özveri ile çalıştığını görüyorum.  Zaten bunun en iyi sonucunu da pandemi sürecinde gördük.  Tüm yokluklara rağmen, tüm imkânsızlıklara rağmen,  hiç bahane üretmeden hizmet üreten bir belediyecilik anlayışımız var.  Genel başkanımızın da talimatları bu yönde.  Birbirimizle dayanışmamız,  birbirimizle kol kola girmemiz , uyumlu bir şekilde hizmet üretmemiz,  gerçekten şu an mükemmele yakın.  Biz burada şu anda büyükşehir belediyemizle de çok uyumlu bir süreç  yönetiyoruz .  Civar belediyelerimizle ciddi bir işbirliğimiz var.  Örneğin bir pandemi döneminde maske karşılığı diğer belediyelere dikim yaptırdık . Çok küçük bir örnek, işte bu bölgede doğal ürün ihtiyacımız var , biz de yok Germencik’ten alıyoruz, Nazilli’den alıyoruz,  oradaki belediyelerimizle iş birliği yaparak yürütüyoruz. Hani bu noktada bilgiyi paylaşıyoruz,  bir proje havuzu oluştu.  Önemli projeler orada sunuluyor.

PROJE HAVUZU OLUŞTURDUK

NURAY BAŞARAN - Proje havuzu bütün CHP’li belediyeler arasında mı?

ÖMER GÜNEL - Evet, böylece ne oluyor ?  Eksik kalan bir şeyi tamamlamak gibi , yapılmış olana ulaşmak gibi bir kolaylık içindeyiz.  Şu an ben millet ittifakının belediyelerinin 2023’te muhtemel bir seçimde iktidar yolculuğunda bu ittifakın ipi göğüsleyeceğine çok büyük katkısı olacağına inanıyorum.  Çünkü gerçekten şu zor şartlara rağmen CHP’li belediyeler ciddi emek veriyor,  ciddi özveri gösteriyor ve herkes iktidara doğru yürüdüğümüzün farkında , bunun bilincinde,  tam bir şeffaflık içinde, tam bir hizmet aşkıyla şu anda ciddi bir çaba var.

NURAY BAŞARAN - Yani bu Tayyip Erdoğan’ın CE-HA-PE Belediyeciliği değişti mi sizce? Yani onun bu algısından farklı neler var?

ÖMER GÜNEL - Yani burası şu anda çalışmayan belediyeyse, ben şu anda can- hıraş belediyeler görüyorum.

NURAY BAŞARAN - Evet sizin haberlerinizden biliyorum gece gündüz mahalle mahalle dolaştığınızı.

ÖMER GÜNEL - Evet kimseyi ayırt etmeden,  hizmeti adil bir şekilde her yere , ihtiyaç olan yere öncelik vermek kaydıyla , hakkaniyetli bir şekilde götürüyoruz.

NURAY BAŞARAN - Ne görüyorsunuz bu CE-HA-PE Belediyeciliğinde neyi değiştirdiniz.?

ÖMER GÜNEL – Bir,  kesinlikle çalışkan bir belediyecilik.  İki imkansızlıklar içerisinde imkan yaratabilme kapasitesi ve yeteneğini geliştirdi CHP Belediyeleri.  En önemlisi,  ego sahibi olmadan birbiriyle iş birliği yapmayı öğrendi .  Çünkü yoklukta ve imkansızlıkta herkes birbirinin ihtiyacı noktasında kol kola girdi ve

NURAY BAŞARAN - Yani bu suçlamalar size iyi mi geldi?

CHP’Lİ BAZI BELEDİYELER MUCİZELER YARATIYOR

ÖMER GÜNEL - Şöyle ; bu suçlamalar mı bizi motive etti kısmına cevabı kendi adıma verecek olursam hayır. Çünkü zaten bir belediye başkanının yapması gereken işlerden , duruşlardan biri bu.  Biz zaten böyle çalışacaktık,  böyle çalışıyoruz. Yani bu bir algı yaratma çabası mıdır bilmiyorum ama şu anda benim gördüğüm ; harikalar yaratan mucizeler yaratan CHP belediyeleri var. İddianın aksine, söylemin aksine çok çalışkan belediye başkanları var.

NURAY BAŞARAN - Özellikle dış kredi noktasında hem Ankara , hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı hatta İstanbul’da dahil olmak üzere sayın Cumhurbaşkanı ile görüşüp problemlerini gidermeye çalışıyorlar. Siz bu noktada gerçi ilçe belediyesisiniz ama turizm söz konusu olunca yine de merkezi hükümete gidip talep ettiğiniz şeyler, ihtiyaçlar olmalıdır diye düşünüyorum. Bu noktada sıkıntı var mı bu talepler karşılanabiliyor mu?

ÖMER GÜNEL - Yani tabi ki turizm beldesi olarak, kayıtlı nüfusundan daha fazla bir nüfusa hizmet eden bir belediye olarak ihtiyaçlarımız da çok fazla.  imkansızlıklarımız da çok fazla tabi. Merkezi hükümetin imkanlarından faydalanma gibi bir arzumuz var, isteğimiz var.  Adil bir şekilde burada sıkıntılar oluyor mu doğru, oluyor. Daha fazla imkan yaratılması gerektiğini söyleyebilirim,  özellikle turizm yapan belediyelere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini düşünüyorum. Hele ki şu pandemi döneminde en çok vurulan yapılardan biri ama bu dönemde bizim kendi payımızdan kesilen kaynaklar oranlar bile arttı. Yani destek beklerden biraz daha kesiklerin arttığı, biraz daha zorda bırakıldığımız bir dönem yaşadık açıkçası. Bu noktada artık partili partisiz ayrımı yapma ve yapılma desteklerin buna göre dağıtılması noktasında eğer bir yöntem bir çalışma var ise,  buna bir an önce son verilmesi lazım.

NURAY BAŞARAN - Var mı?

ANKARA’DA KAPIYI TIRMALAMAYA DEVAM EDİYORUZ

ÖMER GÜNEL - Yani şöyle söyleyeyim bunu hissetmiyoruz dersek yalan söylemiş oluruz. Bunu bazı kesimler ifade etmekten de çekinmiyorlar. Açıkçası kulak asıyor muyuz, buna içerliyor muyuz,  içerliyoruz ama küsüyor muyuz, darılıyor muyuz ya da talep etmekten vaz mı geçiyoruz, hayır. Kapıyı tırmalamaya Ankara’ya gidip gelmeye devam ediyoruz.

NURAY BAŞARAN – Peki şimdi kapı açıldı sayın Cumhurbaşkanı içeri girdi ne dersiniz, ne istersiniz?

ÖMER GÜNEL - Cumhurbaşkanımız bizim , sayın Recep Tayyip Erdoğan millet iradesi ile seçilmiş cumhurbaşkanımız.  Biz devlet ahlakını bilen, göstermemiz gereken saygıyı göstermek zorunda olduğumuz,  bir pozisyon var ki ben buna kesinlikle samimiyetle yapacağımdan emin olabilirsiniz ki bugün bu devletin başında cumhurbaşkanımız var,  bizim de seçilmiş bir belediye başkanı olarak devletin en başındaki kişiye saygı duymamız  gerekli,  hizmeti veya gerekli üzerimize düşen görevi yerine getirme gibi bir yükümlülüğümüz var.  Bununla ilgili kafamızın hiçbir tarafında bir tereddüt yok, en azından benim hiçbir böyle bir tereddüttüm yok.

nuraybasaranomergunel.jpeg

CUMHURBAŞKANINDAN İSTEDİĞİM ÜÇ ŞEY

NURAY BAŞARAN - Kapı açıldı geldi buraya oturdu, ‘ buyurun Ömer bey ‘ dedi, sizde hazır buldunuz , sezon da geliyor üç şey ne istersiniz,  çok açık olarak?

ÖMER GÜNEL - Güzel, zaten çabalıyorum bunlarla ilgili bir, benim kentim eskimiş durumda dolayısıyla eski mahallelerim var turistik mahallelerim var bu eski mahallelerin biran önce ayağa kaldırılması ile ilgili ciddi bir kaynak isterim.

NURAY BAŞARAN - Nedir o kaynak mesela bizde aracı olalım buna?

ÖMER GÜNEL - Yani iller bankası bizim için uzun vadeli kredi imkanları verebilir, bir miktar devlet imkanlarından faydalanacak şekilde, kültür bakanlığının imkanlarından faydalanacak şekilde hibe bir takım kaynaklar kentin hızlı bir şekilde turistik bölgelerinin tekrar ayağa kalkmalarını sağlayacaktır,  ki bu bizim için çok önemli.  İki bölgemizde yapılan altyapı çalışmaları var büyükşehir belediyelerimizin yürüttüğü,  oraya kaynak arzusunda olurum.  Çünkü bunlar hayati meseleler.  Üç bu bölgede ciddi bir kentsel dönüşüm ihtiyacı var.  Bugün burası afet bölgesi olduğu için İzmir’de İzmir’e özel çalışmalar yapıldı ama depremi bizde çok ciddi bir şekilde yaşadık.

NURAY BAŞARAN - Deprem Kuşadası merkezli olarak biliyorum

ÖMER GÜNEL - Evet çok yoğundu deprem burada oldu

NURAY BAŞARAN - Peki siz İzmir’e yapılan katkılardan hukuken bile emsal gösterip faydalanamıyor musunuz?

DEPREM SONRASI AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİK VE GEREKLİ YARDIMLAR YAPILMADI

ÖMER GÜNEL - Yok faydalanamıyoruz .  Çünkü afet bölgesi olarak ilan edilmedi, ilan edilmeyince de bir takım devlet avantajlarından faydalanamadık.  Halbuki olması gerekirdi.  Çünkü burası depremi yaşadı evet can kaybımız olmadı ama ciddi hasarlı binalarımız var, o imkanlar noktasında arzu ettiğimiz karşılığı bulamadık.

NURAY BAŞARAN - Afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor değil mi?

ÖMER GÜNEL -  Edilseydi burada çok daha hızlı bir dönüşüm sağlayabilirdik.

NURAY BAŞARAN - Edilmemesi eksiklik herhalde değil mi? Edilseydi farklı şekilde kaynak gerekiyordu galiba?.

ÖMER GÜNEL - Başka bir mevzuat devreye giriyor ve o zaman daha avantajlı bir bölge oluyoruz .  Devlet imkanlarından daha fazla faydalanıyoruz,  tabi bizim yine devletten istediğimiz bu bölgede Milli Emlak’a ait, Hazine’ye ait alanlar var ve turizme kazandırılması çok önemli olduğuna inandığımız,  bir takım taleplerimiz oldu yine Ankara’dan.  O taleplerimizin bir an önce karşılanmasını isterdik.

NURAY BAŞARAN - Şu anda dosyalarınız Ankara’da mı bekliyor.

ÖMER GÜNEL - Evet Ankara’da. Takip ediyoruz yardımcı olunmadığını söyleyemem.

NURAY BAŞARAN - Onlar gerçekleştiğinde size ne gibi bir fayda sağlayacak, size dediğim Kuşadası’na?

BİZE YAPILACAK DEVLET YARDIMI ÜLKENİN KAZANCI OLUR

ÖMER GÜNEL - Yani bir kere turizm kenti olarak, turizm kentinin ihtiyacı olan bir takım destinasyonlar yaratacak.  Doğal kent ormanı gibi, bizim burada yaşam alanlarımız var, spor alanları gibi, yeni turizm alanları gibi, termal yatırım planımız var, termal yatırım alanlarımızdaki eksikliklerin giderilmesi gibi.  Yani Türkiye’nin ilk turizm kenti, turizmde amiral gemisi olan Kuşadası’nın tekrar ayağa kalkıp, tekrar pandemi sonrası turizmde amiral gemisi olma gibi bir fırsatı yakalayacağız.  Ki bizim avantajımız şu; biz tecrübeli bir kentiz, hatalarından ders almaya çalışan , buna başlamış bir kentiz.  Dolayısıyla doğru turizmi yine yeniden doğru örgütleyecek bir kentiz .  Devlet imkanları bizim için seferber edilirse , burada Kuşadası burada bunu bu sefer çok doğru kullanacaktır ve göz ardı edilemeyecek gözden çıkarılamayacak bir kent olarak da ülkenin bir kazancı olacaktır diye düşünüyorum.

NURAY BAŞARAN - Yerelden genel siyasete geçip son iki soruyla toparlamak istiyorum. Yerel siyaset tabii ki çok önemli ki genel siyaseti ve CHP’nin durumunu da etkiliyor ama bir taraftan da,  CHP’de parti içi karmaşa, bölünme ve farklı sesler son zamanda daha da yükseliyor. Siz nasıl görüyorsunuz CHP’yi? Yerelden baktığınızda,  gerçekten fabrika ayarlarından uzaklaşıyor mu? Mesela bugün bir rapordan bahsediliyor, ‘ soldan sağa kaydığı’ noktasında .  Böyle kaygılar var mı yerelde,  bu hissediliyor mu?  Sizin bakış açınız ne?

CHP DOĞRU POLİTİKALAR ÜRETİYOR

ÖMER GÜNEL - Partinin şuradan buradan kaydığı noktasında bir analiz yapmaya kalkarsak,  eminim ki bol bol kayma raporu hazırlarız .  Neden ? Şimdi 100 yıllık bir parti Cumhuriyet Halk Partisi . Türkiye Cumhuriyeti 1923’den bu yana gelmiş bir Cumhuriyet olarak başladığı yerde mi ki , bu partinin de şuradan buraya kaydı gibi bir analizini yapabilelim . Cumhuriyet Halk Partisi ülkeyi kuran parti olarak,  bir kere ülkenin gerçeklerinden hareket etme zorunluluğu olan bir parti.   Kendini yenilemek zorunda,  kendini güncellemek zorunda,  dolayısıyla da belli dönemlerde de bu güncellemeleri yaptı diye,  bu partinin şuradan buraya kaydığı gibi bir haksız yorumlara muhatap olmasını doğru bulmuyorum .  77’de ki dünya siyasetiyle bugünün dünya siyaseti aynı mı?   Ya da 23’teki siyasetle bugün aynı mı?  Hayır, ülke değişti , dünya değişti ve Cumhuriyet Halk Partisi halen ayakta olan bir parti.  Tabii ki kendini güncelleyecek, değiştirecek,  ülkenin gerçeklerinden yola çıkarak gerçekler üzerine rasyonel siyaset üretecek ve burada kaymak kriteri üzerinden bakarsak doğru bir yorum yapmış olmayız.   Ama bugün Cumhuriyet Halk Partisi ülkenin gerçekleri bakımından doğru yerde mi diye sorarsanız bana göre doğru yerde.   Doğru siyaset üretiyor,  genel başkanın gerek kişiliğinin yansıması,  gerek ortak siyaset yapma bilincinden kaynaklı , ciddi bir ittifak görüyorum .  Millet ittifakı şu an gerçekten Türk siyasi tarihinin en önemli sürecini yaşıyor.   Çünkü bu kadar uyumlu iki farklı fraksiyonun mensubu olan iki partinin bir araya gelip,  ülke siyaseti ile ilgili bu kadar çok istişare edip,  bunu da doğru götürebilmiş olması,  gerek yerel seçimlerde ortaya koyduğu başarı, - göz ardı edilemez-  bunun ben ulusal siyasete de kesinlikle yansıyacağına inanıyorum.  Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok ciddi kadroları gelişiyor, yetişiyor, bunlar gün ışığına çıktıkça, iktidardaki bir millet ittifakının başarısı da gözükecek diye düşünüyorum.

NURAY BAŞARAN - Peki bu millet ittifakındaki diğer partilerin ittifaktan kaynaklı CHP’li belediyelerde sıkıntısı, avantajı, dezavantajı oluyor mu ?

KUŞADASI’NDA HİZMETE KİLİTLENMİŞ İTTİFAK VAR

ÖMER GÜNEL - Ben burada hiçbir sıkıntı yaşamıyorum . İYİ Parti ile ittifak yaptık, meclis üyesi arkadaşlarım var,  hatta İYİ Parti İlçe Başkanı bizim meclis üyemiz, başkan vekâleti görevini veriyorum arkadaşlarıma,  aynı hizmet bilinci ile aynı bakış açısıyla yürüyoruz. Yani burada hizmete kilitlenmiş bir ittifak anlayışı var.

NURAY BAŞARAN - Peki ne kadar göç var Kuşadası’na bilmiyorum ama özellikle Kürt nüfus ve HDP noktasında sıkıntılarından çok söz ediliyor bazı büyükşehirlerde .  Siz bu sıkıntıyı yaşıyor musunuz?

ÖMER GÜNEL - Yok,  bizim burada. Burası bir kere küçük Türkiye modeli.  Türkiye’deki nüfus sosyolojik yapılanma nasılsa,  Kuşadası öyle.  Ülkenin her kentinden insan var, hemşerimiz var.  Kuşadası çatısı altında buluşmuş durumdalar.  Biz burada ittifaktan kaynaklı hiçbir sıkıntı yaşamadık,  yaşamıyoruz.  Dediğim gibi,  hizmete odaklı,  amaca odaklı bir ittifak anlayışı var.  Bizim kendi adımıza , Kuşadası adına,  şu ana kadar hiçbir yaşadığımız problem olmadı.

NURAY BAŞARAN - İster istemez HDP de millet ittifakında görüldüğü için değişik suçlamalar var.  Bir kapatma davası var.  Aynı zamanda bir hukukçu olarak siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu kapatılma konusunda? HDP’nin terör ile ilgili olan bağlantısı noktasında ne düşünüyorsunuz?

HERKES AYRIŞMADAN YORGUN

ÖMER GÜNEL - Tabi bu yargıya artık intikal etmiş bir konu.  Bir kapatma davasının gerekçelerini doğru analiz etmek lazım. Siyasi bakış açısıyla değil , hukukçu bakış açısıyla iyi analiz etmek lazım.  Eğer ortada kapatmayı gerektirecek bir durum var ise,  tabii ki bunu zaten yargı değerlendirecektir.  Ama burada eğer özgür düşüncenin ifadesi engellenmeye çalışılıyorsa, - bu ise asıl amaç - burada hukuk devleti olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin yargı organları zaten buna  imkan vermeyecektir. Tabi burada daha derin daha sübjektif bir analiz yapmak istemem,  bunu parti büyüklerine bırakmak lazım. Daha ulusal siyaset yapan büyüklere bırakmak lazım.  Onlar daha iyi görürler ama ben şuna inanıyorum , biz ülke olarak artık ayrışmaktan , ayrıştırılmaktan, karşı mahalle ifadelerinden sıkıldık ve yorulduk.  Bu kadar güçlü,  bu kadar kültürel ve ekonomik olarak zengin bir ülkenin,  bu ayrışmalarla boğuşmaktan yorgun düşmesinden artık sıkıldık.  Biz zenginlikle muhatap olmak ve kardeşlik hukukunu herkesle birlikte kol kola omuz omuza yaşamak istiyoruz .  Özellikle bizim neslimizle başlayan yeni bir dönem var.  Yani biz 71  kuşağıyız yani yeni bir X kuşağının artık siyasette aktif rol aldığı bir dönemi yaşıyoruz.  X kuşağı , hayata böyle bakmıyor her dönemi görmüş;  siyah beyaz televizyonu da görmüş,  dijital dünyayı da görmüş bir kuşak olarak biz,  artık insanların farklılıkları üzerinden siyaset yapıldığı bir dönemi yaşamak istemiyoruz . Biz herkesi kucaklayabildiğimiz , herkesle anlaşabildiğimiz , sonuç itibariyle asgari müşterekte buluşabildiğimiz bir dünya istiyoruz.  Ve vazgeçilmez bir tek değerimiz var,  o da Cumhuriyet.  Cumhuriyet’e Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkeyle ilgili,  vatanla ilgili inancına saygı duyan bir iradeyle siyaset yapmaya ve belediye başkanlığı yapmaya çalışıyoruz.  Siyaset yapmaya çalışıyoruz.  Bunlardan ayrılmadığımız sürece,  buluşamayacağımız hiçbir nokta yok.  Herkes hayata farklı bakabilir . Cumhuriyetten vazgeçmiyorsak,  Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu ilkeden vazgeçmiyorsak,  herkesle aynı masaya oturabiliriz,  aynı koltukta görev yapabiliriz.  Yeter ki artık şu ayrışmaya,  şu farklı kimlik iklim üzerinden siyaset yapmaya son verelim.  Sokaktan aldığımız hissiyatta böyle.  Sokakta en sade vatandaştan,  en kıdemli , en konumlu vatandaşa kadar herkes yorgun.  Bu yorgunluk iyi bir şey değil , sonuçta bu yorgunluk birilerine fatura kesecek,  ona bakacağız.

5 YAŞINDAKİ OĞLUM KAPIYI GÖZLÜYOR

NURAY BAŞARAN - Eşiniz çok katkı sağlıyor ve beraberde çalışıyorsunuz diye biliyorum ama aileniz bu yoğun çalışmanıza ve size sitem ediyor mu ?

ÖMER GÜNEL - Ara ara…

NURAY BAŞARAN - İhmal edildiklerini ne kadar düşünüyorlar?

ÖMER GÜNEL - Yani tabi bizim yaptığımız işi yaparak, ‘ aileye dört dörtlük zaman ayırıyorum ‘diyen arkadaş yalan söyler .  Böyle bir şey yok.  Tabii ki ihmal ediyoruz ama bu ihmali olabildiğince isyan boyutuna getirmemeye çalışıyorum. Duygu eşim tabii ki de bana çok büyük destek,  çocuklarla ilgili bendeki önemli sorumluluğu aldığı için…

NURAY BAŞARAN – ‘Baba artık eve dön’ diyen çocuklar var mı?

ÖMER GÜNEL - Denmez mi, özellikle benim 5 yaşında bir oğlum var,  bir de 19 yaşında var, 19 yaşındaki daha belki artık kendi hayatını yaşıyor ama 5 yaşındaki kapıyı gözlüyor , o yüzden orta bir dengede kontrollü götürüyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler