Kürtaj hamile kalmayı zorlaştırır mı?

Kürtaj hamile kalmayı zorlaştırır mı?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Barış Korkmaz, kürtaj hangi merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri anlattı.

Kürtaj, istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla yapılan cerrahi bir müdahaledir. Yapılan bu cerrahi müdahale, kürtaj sonrası hamile kalma olasılığınız da herhangi bir değişime sebebiyet vermez. Sadece bir defa değil, birkaç defa kürtaj işlemi yapılmış olsa da gebelik oluşabilir. Günümüzde kürtaj işlemi, vakumlu aspirasyon yöntemi gibi çok daha yeni ve konforlu teknikler kullanılarak gerçekleştirilir. Bu nedenle kürtaj sonrası hamile kalma noktasında tıbbi açıdan problem yaşanmadığını belirtebiliriz.

Kürtajdan sonra iyileşme süreci nasıldır?

Kürtaj işleminden sonra kadınların adet döngülerinde değişiklik meydana gelebilir. Genellikle kürtajdan 4 ila 6 hafta sonrasında adet görülür. İşlemin üzerinden 6 haftadan daha fazla zaman geçmesine karşın adet görülmediğinde sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir çünkü bu durumun nedeni kürtaj sonrası hamile kalma olabilir.

Kürtaj yapıldıktan sonra belirli bir süre cinsel ilişkiden uzak durulması tavsiye edilebilir. Bu tavsiyeye uymamak sağlık açısından sorun oluşturabilmektedir. Kürtaj sonrası bir süre beklenilmeli ve dokuların toparlanması için fırsat tanınmalıdır. Bu süreç her kadında aynı olmayacağı gibi, yapılan işlem sonrası hasta muayene sürecini takip ederek, doktoru ile bu sürenin detayları hakkında bilgi sahibi olabilir. Tüm süreç normal seyrettiği sürece ilk adet döneminden itibaren gebe kalmanın anne ve bebek sağlığı açısından sakıncası yoktur.

Kürtaj sonrasında hafif bir kanama olması son derece normaldir

Kürtaj sonrasında kanamanın süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte 3 haftaya kadar uzayabilir. Cinsel ilişki, vajina girişinde bulunan bakteri ve mikropların rahim içerisine ulaşmasına sebebiyet verebilir. Dolayısıyla rahimde enfeksiyon oluşabilir. Kürtaj sonrası enfeksiyon, ciddiye alınması gereken komplikasyonlardan biridir.

Kürtajdan kaç gün sonra hamile kalınır?

Kürtaj işleminin tamamlanmasının ardından, yaklaşık 2 haftalık bir süre sonra rahimde yumurta oluşmaya başlar. Yumurtanın ideal büyüklüğe ulaşması ve spermin yumurtaya ulaşarak döllenmeyi sağlaması durumunda yeniden gebelik oluşabilir.

Kürtajdan sonra hamile kalmak için ne kadar beklemeli?

Her kadında dokuların iyileşme hızı aynı değildir ve kürtaj sonrası kanama süresinin her kadında farklı olması da bundan kaynaklanır. Doku iyileşmesinin tamamlanmasının ardından kanama duracaktır. Kanamanın durması halinde hamilelik planlaması yapılabilir.

Elbette kürtaj sonrası hamile kalma sadece fiziksel açıdan değil psikolojik açıdan da değerlendirilmesi gereken bir konudur. Kürtaj, psikolojik bakımdan her kadın için zorlu bir süreçtir. Bu nedenle yeniden hamilelik planlamasının yapılması noktasında acele etmemek gerekir. Kadının hamilelik için kendini hazır hissetmesi ve anne olmayı istemesi de beklenmelidir. Psikolojik açıdan değerlendirildiğinde kürtaj sonrası hamile kalma süresi yaşanan bu duygu durumlarına bağlı olarak 1 yıla kadar da uzayabilir.

Kürtajdan sonra hamile kalmak daha mı kolay?

Kürtaj işlemi sonrasında rahim içi dokularda bir iyileşme olması aynı zamanda bir yenilenme olmasını da beraberinde getirir. Ancak elbette bu durum kürtaj işleminin her kadında hamile kalmayı kolaylaştığı anlamına gelmez.

Kürtajdan sonra doktorunuz tarafından yapılan tüm önerilere harfiyen uymanız, kürtaj sonrasında sağlıklı ve konforlu bir iyileşme süreci yaşamanız adına çok büyük önem taşır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler