Prof. Dr. Seyithan Deliduman

Prof. Dr. Seyithan Deliduman

KREDİ VE KREDİ KARTI /2

Sevgili okurlarım, sizlere daha önce ifade ettiğim üzere, kredi ve kredi kartları ile ilgili yazı dizimiz devam etmektedir.

Kredi Kartları, Banka Kartları ve Ön Ödemeli Kartlar

Kredi karları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarda işlem yapıldığında arka planda bir para transferi işlemi gerçekleşir. Bu işlemi yapan şirketler uluslararası ve şehirlerarası ödeme hizmetleri konusunda hizmet veren şirketlerdir.

Dünya’daki tüm bankalar genel olarak kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarda operasyon işlemleri için bahsettiğimiz bu ödeme şirketlerini kullanır. Birçok ülkede neredeyse tamamında pos cihazları ile anlaşmaları olduğu için çok uluslu bir program olarak kabul edilir.

Kısaca bu şirketleri tanıyalım.

Visa nedir?!

1958 yılında BankAmericard adında Dee Hock tarafından kurulmuştur.

Visa Inc. (Visa olarak da bilinir, VISA olarak stilize edilmiştir), merkezi Foster, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketidir.  

Dünya genelinde, çoğunlukla Visa markalı kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar aracılığıyla elektronik fon transferlerini kolaylaştırır.

 

MasterCard nedir?!

Mastercard, 1966 yılında ABD'de kurulmuş olan finans şirketidir.

Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlar gibi materyaller üzerine kurulmuştur.

Mastercard bankalar ve tüketicilerinin kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlar ile ödeme sistemlerini sağlamaktadır. Birçok futbol organizasyonuna sponsor olmasıyla da tanınmaktadır.

Yurt dışında bazen farklı banka pos cihazlarından alışveriş yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu tür durumlarda Visa veya Mastercard devreye girer ve size rahat bir alışveriş imkânı sunar.

Her yerde onlar var!

Visa ve Mastercard geçmeyen yerler çok nadirdir ve çok az kişi bununla ilgili şikâyette bulunmuştur.

 

Amerikan Express nedir?

American Express Company (NYSE: AXP), genelde Amex, AmEx veya Amexco şeklinde kısaltılan dünya çapında bir kredi kartı ve turizm şirketidir.

Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunur.

Dünyanın en büyük şirketlerinin kullandığı American Express kredi kartları ve Turizm seyahat çekleri ile ünlüdür. Müşterileri arasında bankalar, seyahat ve sigorta şirketleri vardır.

American Express, kart sayısı bakımından Visa ve Mastercard'ın ardından dünyanın en büyük üçüncü kredi kartı şirketidir.

American Expres kredi kartları tüm dünyada "Amex Card" olarak bilinir. Türkiye'de American Express kredi kartı 1996 yılına kadar Egebank, 1996 - 2006 yılları arası Akbank ve 2006 yılından itibaren halen Garanti Bankası tarafından verilmektedir.

 

Troy nedir?

Troy, Bankalararası Kart Merkezi tarafından 2015'te kurulan ödeme şemasıdır.

Türkiye'nin ilk ve tek yerli ödeme sistemidir. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart hizmeti sunmaktadır.

2017'de Discover Card ağı aracılığıyla dünya genelinde kabul edilmeye başladı. Türk Finans sistemi için oldukça yenilikçi ve desteklenmesi gereken bir teknoloji olarak görmek gerekir.

Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların bu sistemi kullanmaları Ülkemiz açısından oldukça önemlidir.

 

Discover Card nedir?

Discover, esas olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde verilen bir kredi kartı markasıdır. 1985 yılında Sears tarafından tanıtıldı.

Discover başlatıldığında yıllık bir ücret talep etmedi ve mevcut kredi kartı endüstrisini aksatan özellikler olan normalden daha yüksek bir kredi limiti sundu.

Diğer Şirketler ise şunlardır;

  • Rakuten Card
  • Diners Club
  • Jal Card
  • Life Card
  • Epos Card
  • Credit Saison
  • All Nippon Airways
  • Sumitomo Mitsui Card
  • Max IT Finans
  • Israel Credit Cards
  • Isracard
  • JCB

.

Kalın sağlıcakla,

 

Prof.Dr.Seyithan Deliduman

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.