KKTC’de Masonik Yaptırım

Dünkü yazımda Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendirirken, küresel güçlerin ve sermayenin etkisini anlatmak için masonik yapılanmalara ve bu yapıların felsefelerine değinmek için şöyle bir paragraf yazmıştım:

‘33. Derece Mason olanlara verilen madalyonda geçen ‘Ordo ob chao’  Latince’de , ‘ kaostan çıkan düzen’  anlamına geliyor. 1 ABD Doları’nın üzerinde ise ‘Novus Ordu Seclorum’ yani ‘Yeni Dünya Düzeni’ yazıyor.’ 

Malum Ortadoğu’da kaosu yaratanlar,  elbette buradan yeni düzen de çıkaracaklar. Ve buna da gerçekten yeni dünya düzeni diyorlar.

Bunun üzerine çok sevdiğim , değer verdiğim,  bir o kadar da vatansever olduğunu bilip inandığım bir arkadaşım aradı. Ve önce şakayla , ‘Yine masonlara çakmışsın?’ dedi sonra ekledi:

Ben de 33. Derece Mason olanlardanım biliyorsun. Ama Türkiye’deki masonlar dünyadaki masonik yapılanmanın çok fazla arkında değiller. Daha çok ritüel masonluk Türkiye’deki.  Aslında masonlar ve dernekler iyi kullanılırsa lobi çalışmalarında büyük katkı sağlarlar. Biliyor musun bizim Kıbrıs’ta kurduğumuz masonik çalışma ile oradaki Rotary Derneklerini dünya KKTC’den önce tanıdı!

 Olacak şey değil. Doğrusu bugüne kadar hiç duymamıştım. Eksiğim çok büyükmüş. Sonra hikayesini dinledim ve araştırdım. Hikaye aynen şöyle:

2018-02-22-photo-00000257.jpg2018-02-22-photo-00000258.jpg

İstanbul’dan  Kıbrıs asıllı  çok sevilen bir Rotaryen,  Kuzey Kıbrıs’ta iki Rotary Klübü kuruyor. "Lefkosa Sarayönü Rotary Klübü" ve "Girne Rotary Klübü” 25 yıldır da uluslararası alanda tanınmadan yani ‘Charter’larını alamadan çalışma yapıyorlar. ‘Bunların tanınmasını nasıl sağlayabiliriz?’  seklinde bir çalışma başlatıyorlar. KKTC tanınmadığı için,  KKTC Yasalarına göre kurulan dernekler de tanınmıyor.  Bunu çok yakın tanıdığı,  Uluslararası alanda çok çevresi olan bir iki arkadaşına danışıyor. Bu danıştığı kişiler,  çalışmaların ön  planında "Rotary Club of New York” un yer almasını sağlayarak,  görevi devralıyorlar.  O günlerde yani Mayıs 2004’te  hem BM de,  hem de Uluslararası alanda etkin olan tanınmamış  33. derece masonlar ve Tampliye Sovalyeleri üzerinden arka plan çalışması başlatılması planlanıyor. İstanbul Rotary devreden çıkartılarak, masonlar ile  arka plan çalışmaları başlatılıyor. Bir gurup,  bu mason ve şövalye ekibinin içine dalıp,  Uluslararası Rotary tarafından lobi çalışmalarına başlıyor. Diğer gurup 33. derece masonları ve Tampliye Sovalyeleri üzerinden yine dönemin BMGK  Başkanı Kofi Annan üzerinden lobi çalışmalarına başlıyor. Bu iki kanal görüşmesi sırasında iki koşul üzerinde anlaşılıyor.  Birinci koşul,  ülke ismi.  Ne Güney’in dediği gibi Kıbrıs Cumhuriyeti olacak, ne de Kuzey’in istediği KKTC olacak.  Bunun yerine Annan Planı’nda olan isim “Cyprus” olması konusunda hem fikir kalınıyor.  İkinci koşul ise,  her çalışma Güney Kıbrıs Rotary klüpleri ile birlikte baris amaçlı yapılacak. BMGK Yardımcısı,  o donemde İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçisi Kieren Prendergast . Ve çalışmayı yürüten kişiye, ‘eğer bana Rotary’den bir telefon gelirse (yazılı olmaz ama sözlü olarak )evet sakınca yok diye, Cyprus ismi kullanıldığı sürece tanınma sertifikası verebilirsiniz derim’  diyor.  Hemen  Rotary tarafından telefonlar ayarlanıyor ve beklenen o telefon Rotary’den BM’e Prendergast’in ofisine açılıyor.  Prendergast da tam anlaşma gereği, ‘evet’ diyor  ve 3 hafta içinde Charter’lar alınıyor Charter’lar Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen resepsiyon ile veriliyor.

2018-02-22-photo-00000261.jpg

Rauf Denktaş bu duruma çok seviniyor.  Kendisine özel ziyaret yapıldığında , gözlerinden yaş gelip ağlıyor. Bilindiği gibi Denktaş’ın kendisi de,  Klerides ile birlikte ayni Mason Locası üyesiydi. Ve Kıbrıs Savaşı sırasında Klerides ile nasıl özel bir hattan,  birbirlerine hasta olduklarında ilaç gönderdiklerini anlatmıştı özel sohbetlerinden birisinde.

2018-02-22-photo-00000259.jpg

 Şu anda Kuzey Kıbrıs’ta başka Rotary klüpleri de işte bu emsal üzerinden kurulmaya  devam ediyor.
KKTC uluslararası alanda tanınmamasına rağmen, KKTC yasalarına göre kurulan Rotary Derneklerinin tanınması da böyle sağlanmıştı. Bu hikaye, ‘neler oluyor hayattta’ dedirtecek türden. Yarın unutulan, unutturulan,  son zamanlarda Lavand yapılanmasına maruz kalan Kıbrıs’ı yazacağım.

2018-02-22-photo-00000260.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum