Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

KIYMAYIN EFENDİLER

Yine mi Kültürpark ? Evet yine Kültürpark. Bıkmadan defalarca konu yapacağım kentin merkezindeki bu güzel parkı. Kültürpark İzmir şehir merkezinde 1936 yılından beri hizmet veriyor. Dönemin belediye başkanı Behçet Uz öncülüğünde kurulan Kültürpark İzmir merkezde gezilecek yerler arasında ve kentin akciğeri. Atatürk’ün cumhuriyetin ilk yıllarında diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerin güçlendirilmesi hedefine hizmet etmesi amacıyla kurulmasını istediği Kültürpark 420 bin m2 alana yayılıyor.İzmir Enternasyonal Fuarı’na ev sahipliği yapan park Gorki Park’tan esinlenerek kuruldu.

Moskova’daki Gorki Park’ın geçmişi ise1753 yılına kadar uzanıyor. Parkın artık resmi adı Gorki Kültür ve Dinlence Parkı. Çocuklar için oynayabilecekleri uzun bir kumsal,sanatsal yeteneklerini geliştirebilecekleri mekanlar var.Tabii Lunapark’ta. Parktaki önemli faaliyetlerin başında da spor geliyor.İsteyene her türlü spor olanağı mevcut. Yine her türlü müzik. Tango ve vals kursları,gösterileri.Göbek dansı kursu bile var. Eskiden parkta yemek yemeden önce iki kere düşünmek gerekti.Şimdi değişik zevklere hitap eden kafeler ve restoranlar arasında seçimde zorlanıyorsunuz. Meşhur “Gorki Park Dondurması’nı tatmayan da yok zaten.

Kültürpark’ı ele alan planlar Yüksel Çakmur döneminde yapıldı. Rahmetli Ahmet Piriştina bürokratlarını da alıp Londra’daki Hyde Park’a gitti, Kültürpark’ı yaşayan bir alan olarak tasarladı. Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer dönemlerinde bazı girişimler, yıkımlar ve yeni planlar yapıldı.

Bugün Kültürpark’taki Lunapark’ın kaldırılacağı söyleniyor. Lunaparksız park mı olur allah aşkına. 2 sene yaşadığım Kopenhag’taki Tivoli Parkı’na gitmeye can atardım. Hele tüm parkı yukardan seyretmeye olanak veren radara binmesem olmazdı.

Lütfen bu kararı tekrar gözden geçirin. Lunapark’ımızakıymayın efendiler !

Hatta bırakın kaldırmayı Lunapark yanına ufak da olsa çocukların hoşça vakit geçirecekleri mini bir hayvanat bahçesi yapın. Doğal Yaşam Parkı’na herkes hergüngidemez.Belki küçük bir akvaryum olabilir.

Nostaljik treni ve fuarın simgesi Paraşüt Kulesi’ni tekrar hayata geçirin

Kültürpark içine bir Açıkhava sinemasını acilen açın. Havagazı’ndaki gösterilere benzer sinema filmlerini orada sunun İzmirlilere. Açıkhava sergileri düzenleyin, konserler festivaller organize edin. Edenlere zorluk çıkarmayın.

Belediyenin olanakları mevcut. Kültürpark içine geniş bir kafe yapılmalı. Eski Menekşe Çay Bahçesi gibi. Hatta adı “Menekşe” bile olabilir. Nasıl Karşıyaka’da “Yasemin” var onun benzeri.

Sivil toplum kuruluşlarının Kültürpark’ın açık ve kapalı alanlarında düzenlemek istedikleri etkinliklere sembolik kiralarla hemen izin verin. Kitabından hediyelik eşyasına , gastronomisinden el sanatlarına kadar.

Kültürpark’ta her türlü spor olanağı var. Tenis kortları da var ,halı sahalar da. Açıkhava Tiyatrosu ve İzmir Sanat’ta da konserler, tiyatrolar düzenleniyor.Ancak şuanda Kültürpark göçmenlerin, işşiz güçsüzlerin,alkoliklerin yuvası olmuş durumda. Gece karanlıkta korkarsınız valla.

Bırakın Lunapark’ı falan kaldırmayı Kültürpark’ı gece gündüz yaşanır hale getirin lütfen !

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.