'Kan kardeşliği!' ABD ordusu skandala imza attı

'Kan kardeşliği!' ABD ordusu skandala imza attı

Suriye medyası Türkiye'nin Pençe-Kılıç Hârekatı'nı sınırı aşan başlıklarla sayfasına taşıdı, Haseke'de Rus komutanla terör elebaşının buluşmasını...

Suriye medyası Türkiye'nin Pençe-Kılıç Hârekatı'nı sınırı aşan başlıklarla sayfasına taşıdı, Haseke'de Rus komutanla terör elebaşının buluşmasını Lübnan televizyonu duyurdu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Twitter hesabından tepki çeken bir paylaşım yaptı.

Türkiye'nin 19 Kasım Cumartesi gecesi başlattığı Pençe-Kılıç Hârekatı'nda sekiz gün geride kaldı, Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki teröristler havadan bombardımana tutuluyor. Savaş uçakları ve silahlı insansız hava araçlarının katıldığı operasyonda, son yapılan açıklamaya göre 326 terörist öldürüldü.

Suriye'nin kuzeyinde askerleri bulunan ABD ve Rusya, Ankara'dan frene basmasını istiyor ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta birçok kez kara hârekatı sinyalini verdi. Erdoğan, Pazar günü Konya'da yaptığı açıklamada "Türkiye kendi güvenliği için sınırları içinde ve dışında belirlediği alanlarda her türlü tasarruf hakkına sahiptir. Bu hakkımızın kullanmamızın önüne kimse geçemez" dedi.

Türk jetleri Pazar günü Halep'in kuzeyindeki YPG'li teröristleri hedef aldı. İnsansız hava araçları da yine Tel Rıfat'ta teröristleri vurdu.

Ankara'nın kararlı tavrı, YPG'li teröristlerde paniği artırdı. ABD şemsiyesine güvenen ancak bir kez daha hayal kırıklığı yaşayan terör yandaşları, Mardin Nusaybin'in karşısında yer alan Kamışlı'da hafta sonu gösteri düzenledi. YPG'li teröristler ve terör yandaşları PKK elebaşının fotoğrafını taşıdı, ellerinde paçavralarla yürüdü.

Kan kardeşliği ABD ordusu skandala imza attı

Kamışlı'nın bağlı olduğu Haseke'de ise, Suriye'deki Rus birliklerinin komutanı Alexander Chayko'nun gizli bir buluşması vardı. Chayko, YPG'li terör elebaşı Mazlum Abdi ile bir araya geldi.

Mazlum Abdi, Türkiye'nin operasyona başlamasıyla uluslararası medyada sıklıkla görünen bir isim. Politico dergisine röportaj veren terör elebaşı Abdi, ABD Başkanı Joe Biden'dan yardım istedi ve Washington'ın verdiği sözleri tutmadığını savundu.

Lübnan televizyonu El Meyadin, Haseke'de gerçekleşen görüşmede ise Türkiye'nin muhtemel kara hârekatının Chayko ve Abdi arasında masaya yatırıldığını bildirdi. Habere göre, Rus komutan Suriye ordu birliklerinin Türkiye sınırına konuşlandırılmasını bir kez daha gündeme getirdi.

Görüşmede muhtemel bir Türk operasyonuna karşı alınacak önlemlerin de gündeme geldiğini belirten El Meyadin'e göre, Suriye birliklerinin konuşlanacağı hat Türkiye sınırına 30 kilometre mesafede olabilir.

Lübnan televizyonu ayrıca, Chayko ve elebaşı Abdi'nin 2020 yılında da buluştuğunu hatırlatıyor.

Kan kardeşliği ABD ordusu skandala imza attı

Moskova, Pençe Kılıç'ın başından bu yana Ankara'ya itidal çağrısında bulunuyor. Vladimir Putin'in Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentyev, geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye ve Suriye'nin birbirine karşı adım atmaya açık olduğuna dair emareler gördüğünü kaydetti.

Suriye medyasında ise, Türkiye'nin hârekatı skandal başlıklarla yer buluyor. Teşrin gazetesi, Haseke kırsalında yoğun topçu saldırısı görüldüğünü belirttiği haberinin başlığında 'Türk işgalciler' ve 'paralı askerleri' gibi sınırı aşan ifadeler kullandı.

The Syria Times internet sitesi de, aynı skandalı tekrarladı, 'Türk işgalciler Haseke ve Rakka kırsalında topçu ateşine devam ediyor' gibi bir başlık tercih etti.

Kan kardeşliği ABD ordusu skandala imza attı

Teşrin gazetesindeki bir diğer haberde, ABD ordusunun Irak'tan Suriye'ye yeni bir silah konvoyu soktuğu bildirildi. Habere göre, Irak-Suriye sınırındaki El Yarubiyah kapısından 20 TIR geçiş yaptı. Söz konusu sınır kapısı, YPG'li teröristler tarafından kontrol ediliyor.

Gazete, ABD konvoyunun radar ekipmanlarının yanı sıra Bradley zırhlı araçları da taşıdığını yazdı. Konvoy, ABD askerlerinin barındığı Eş Şeddadi askeri üssüne gitti.

Suriye'nin kuzeyinde yaklaşık 900 askeri bulunan ABD, 19 Kasım'dan bu yana arka arkaya Türkiye'yi hedef alan açıklamalara imza attı. Pentagon, Türk jetlerinin giriştiği bombardımanın ABD askerlerini doğrudan tehdit ettiğini savundu.

Kan kardeşliği ABD ordusu skandala imza attı

Aynı vurguyu yapan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise, bombardımandan etkilenen ABD askerlerinin nerede olduğunu belirtmedi, "Şu anda askeri üssün yerini açıklayamayız" ifadesini kullandı. Amerikan medyası, söz konusu bombardımanın ABD askerlerinin 300 metre yakınında gerçekleştiğini ileri sürdü.

CENTCOM'un Twitter hesabı ise, 27 Kasım Pazar akşamı gözden kaçmayacak bir paylaşım gerçekleştirdi. ABD, yıllardır YPG'li teröristleri Suriye Demokratik Güçleri (SDF) veya (SDF) adıyla meşrulaştırmayı deniyor.

CENTCOM'un Twitter hesabı, Suriye'deki koalisyon güçlerinin SDF'li ortaklarına 20 ünite kan ve plazma bağışladığını duyurdu. Bir de fotoğrafın yer aldığı Twitter mesajında, bölgesel istikrar için ABD'nin 'ortak'larına desteğinin süreceği vurgulandı.

Türkiye'nin Pençe-Kılıç Hârekatı, Suriye'nin kuzeyindeki Tel Rıfat'tan İran sınırına kadar PKK ve YPG'li teröristleri hedef alıyor.

TSK, Suriye'de 2016'dan bu yana bölgedeki muhaliflerin de desteğiyle üç harekât düzenledi ve sınırdan 325 kilometre uzağa kadar bir alanı kontrol ediyor. Türkiye 2019'daki Barış Pınarı Harekâtı'yla Tel Abyad-Resulayn arasındaki bölgeyi kontrolü altına aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya