İtalya ile Akdeniz'de MEB anlaşması imzalayan Yunanistan: Türkiye'nin Libya'da Serrac ile imzaladığı anlaşma geçersiz

İtalya ile Akdeniz'de MEB anlaşması imzalayan Yunanistan: Türkiye'nin Libya'da Serrac ile imzaladığı anlaşma geçersiz

Yunan bakan, Doğu Akdeniz'deki gerilimin muhatabı Türkiye'nin Serrac ile anlaşmasına atıfla "Deniz yetki sınırları ancak geçerli anlaşmalarla belirlenir" dedi.

İyon Denizi'ndeki deniz yetki alanlarını sınırlandıran anlaşma imzalayan İtalya ile Yunanistan, böylece bölgede Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kuruyor. Yunan bakan, Doğu Akdeniz'deki gerilimin muhatabı Türkiye'nin Serrac ile anlaşmasına atıfla "Deniz yetki sınırları ancak geçerli anlaşmalarla belirlenir" dedi.

Doğu Akdeniz'de enerji sondaj çalışmaları nedeniyle gerginlik tırmanırken, Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasındaki İyon Denizi'nde Avrupa Birliği (AB) üyesi iki ülke Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ile ilgili bir anlaşma imzaladı. 

Ankara'ya yanıt niteliğinde

Anlaşmanın, Ankara'nın Libya'daki iki yönetimden biri olan Fayiz es-Serrac'ın başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladığı 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'na yanıt niteliğinde olduğu belirtiliyor.

Sırada Arnavutluk var

Yunanistan ile İtalya'nın imza attığı anlaşma, iki ülkenin İyon Denizi'ndeki deniz yetki alanlarının sınırlarını belirleyerek aralarında MEB kurmasını sağlıyor. Böylece İyon Denizi'ndeki balıkçılık haklarıyla ilgili uzun zamandır süregiden sorunları da çözüme kavuşturuyor. Bunun Arnavutluk'la benzer bir anlaşmanın imzalanmasının önünü açacağı kaydediliyor.

İtalya ve Yunanistan Dışişleri Bakanları Luigi Di Maio ve Nikos Dendias'ın Atina'da imzaladığı anlaşmanın, 1977'de varılan kıta sahanlığı anlaşmasını genişlettiği belirtilirken, ilk etapta tüm ayrıntıları açıklanmadı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler