İşte Türkiye'nin KKTC'deki askeri gücü!

İşte Türkiye'nin KKTC'deki askeri gücü!

ABD'nin Güney Kıbrıs'a yönelik bulunan silah ambargosunu kaldırmasının ardından gözler bölgedeki Türk Silahlı Kuvvetlerine çevrildi.

Amerika Birleşik Devletlerinin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik uyguladığı silah ambargosunu 2023 yılının sonuna kadar kaldırdığını açıklamasının ardından gözler Türkiye'nin KKTC'de ki ordu ve askeri teçhizat sayısına çevrildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adı altında 40 bin askerden oluşan Kolordu seviyesinde askeri gücü bulunuyor. Ayrıca komutası altında 2 mekanize piyade Tümeni, bir zırhlı tugay, bir özel kuvvet alayı, bir komando alayı ve bir de deniz piyade taburu da hazır bekletiliyor.

Komutanlığın zırhlı tugayı ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin adadaki en caydırıcı gücü. İki tank taburunda 100'den fazla tank yer alırken, Fırtına obüslerinin de bulunduğu farklı çap ve çeşitte obüslere de sahip. Adada uçaksavar ve yakın hava savunma sistemi müfrezeleri de bulunuyor.

Ayrıca 2019 yılından bu yana adada Türk İHA ve SİHA'ları da bölgede konuşlu.

Türkiye'nin bölgedeki askeri faaliyetleri için lojistik deniz üssü kurma projesi de bulunuyor. Üssün Gazimağusa’ya 35-40 km uzaklıktaki İskele Boğazı çevresinde kurulması için fizibilite ve yer analizi çalışmaları sürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptırım kararının kaldırılmasının ardından Rum kesimi tarafından adaya getirilecek silah ve savunma sistemlerine göre Adadaki silah ve teçhizat sayısını güncelleyeceği belirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'da adaya daha fazla güç ve silah sevkedeceklerini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler