İran Milli Takımı’ndan Mahsa Amini protestosu

İran Milli Takımı’ndan Mahsa Amini protestosu

İran'da Mahsa Amini'nin polis tarafından öldürülmesinin ardından ülkedeki ve dünyadaki protesto gösterileri şiddetini artırırken, İran Milli Futbol Takımı da protestocularla dayanışmada olduğunu gösteren bir hamle yaptı.

İran Milli Takımı, Dünya Kupası öncesi son hazırlık maçında Senegal ile karşı karşıya geldi. İranlı futbolcular, milli marş sırasında milli takımın formasını ve amblemini kapattı.

İran’da polis tarafından öldürülen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından tüm ülkede ve dünyada çeşitli protesto gösterileri düzenlenmeye başladı.

İran Futbol Federasyonu, tepkilerin şiddetini azaltmak için Senegal’le oynanacak maçın Avusturya’da seyircisiz şekilde oynatılmasını istedi. İranlı futbolcular, 1-1 biten maçtan önce kol kola girdi ve seremonide siyah montlarını çıkarmayarak formayı ve amblemi kapattı.

Tüm önlemlere rağmen adalet arayışındaki protestocular seslerini dünyaya duyurabilmek için stat dışında toplandı.

“BİR SAÇ TELİ İÇİN FEDA EDERİM”
Bayer Leverkusen forması giyen İranlı forvet Sardar Azmoun, pazar günü sosyal medyada şu ifadelerle yaşananlara tepki gösterdi:

“En kötü ihtimalle milli takımdan atılırım. Sorun değil. İranlı kadınların başındaki bir saç teli için bunu feda ederim. Bu hikaye silinmeyecek. Onlar istediklerini yapabilirler. Bu kadar kolay öldürdükleri için utanmalılar. Yaşasın İranlı kadınlar.”

Bu gönderiyi daha sonra silen ve daha az sert ifadelerin yer aldığı bir mesaj paylaşan Azmoun, sosyal medyadaki profil fotoğrafını dayanışma göstergesi olarak kararttı. Senegal maçı sonrası bir paylaşım daha yapan Azmoun, ilk paylaşımından sonra başka insanların yaptığı yorumlar nedeniyle takım içindeki huzurun bozulmasına neden olduğu için özür diledi.


HÜKÜMET YANLISI KARİMİ’DEN DESTEK

Öte yandan İran futbolunun en büyük isimlerinden biri olan eski milli takım yıldızı Ali Karimi, önceden hükümet yanlısı eleştirilerine rağmen, sosyal medyadaki protestoları yüksek sesle destekleyerek İran’daki protestocuların çoğu için kahraman oldu.

Protestonun organizatörlerinden Mehran Mostead, “Biz sadece yalvarmak için buradayız. Lütfen bize karşı olmak yerine bizi destekleyin. Tabii ki bir futbolcunun desteğini ifade etmesinin sonuçları var. Çünkü İran’da rejime karşı olan insanlar için sonuçları gerçekten riskli. Ama elbette buna katlanmak zorundalar.” dedi.

KAYSERİLİ HOSSEINI’DEN TEPKİ
Türkiye’de Kayserispor forması giyen Majid Hosseini de sosyal medyada bir paylaşım yaparak polislere silahlarını bırakmaları çağrısında bulundu. İran’ın efsane forveti olan ve 1998 Dünya Kupası’nın yıldızı Ali Daei, rejime “baskı, şiddet ve tutuklamalar yapmak yerine İran halkının sorunlarını çözmesini” söyledi.


GÖZALTINDA KATLEDİLDİ
Mahsa Amini, eylül ayı başında uygunsuz bir şekilde başörtüsü taktığı iddiasıyla polis tarafından gözaltında öldürüldü ve pek çok kadın protestocu devlet tarafından zorunlu kılınan başörtüsünü takmadan sokaklara döküldü ve hatta saçlarını kesti.

İran’ın bir sonraki maçı, Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası’nda 21 Kasım’da İngiltere’ye karşı olacak. İran’ın B Grubu’ndaki diğer rakipleri ABD ve Galler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler