Gençliğe Hitabe'den o bölüm çıkarıldı!

Gençliğe Hitabe'den o bölüm çıkarıldı!

Gazi'nin ’ün ölümünün 79. yılında Nutuk’u tüm yönleriyle inceleyen çalışmada, ‘Gençliğe Hitabe’nin orijinal müsveddelerinde yer alan ve bizzat Atatürk tarafından karalanan bölüm gün yüzüne çıkarıldı.

İşte Atatürk'ün üstünü karaladığı ve Gençliğe Hitabe'nin son müsveddesinde yer almayan o bölüm...
Eski Anıtkabir Müze Komutanı olan Ydr.Doç.Ali Güler, henüz yayımlanmayan “Nutuk ve Sırları- Nutuk Hakkında Her Şey” isimli çalışmasını anlattı.
Atatürk’ün ölümünün 79. yılında Nutuk’u tüm yönleriyle inceleyen çalışmada, ‘Gençliğe Hitabe’nin orijinal müsveddelerinde yer alan ve bizzat Atatürk tarafından karalanan bölüm gün yüzüne çıkarıldı.
Ydr.Doç.Ali Güler’in yayınladığı ‘Gençliğe Hitabe’nin orijinal müsveddesine göre, Atatürk, Gençliğe Hitabe’nin 2. sayfasındaki son kısmında “Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur” ifadesini şu satırlarla sürdürmüş:
Gençliğe Hitabe’de karalanan son cümle dışında, 2 yerde daha Atatürk tarafından düzeltme yapıldığına dikkat çeken Güler şöyle konuştu:
Evvela ‘Ey Türk Genci’ denmiş; fakat ‘genci’ kelimesi silinerek ‘gençliği’ olarak düzeltilmiş.
İkincisi ise ‘Galipler cebren ve hile ile’ cümlelerinin başındaki ‘galipler’ kelimesi de silinmiştir.
Bugüne kadar gün yüzüne çıkmayan belgeyi Afet İnan’ın yıllar önce yayınladığı bir makalenin ekinden bulup ortaya çıkardık.
Atatürk, 10. Yıl Nutku'nda da yine "Beni hatırlayınız" sözlerini sonradan çıkartmıştı.
O sözler şöyleydi:

"Bütün medeni beşeriyetten dileğim şudur, beni hatırlayınız..."
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ulusuna olan karşılıksız sevgisi ve toplumcu bakış açısı, Gençliğe Hitabe'nin son satırlarına 'bireysel dileklerini' yazmasına mâni olmuştu.
Mısır Sefaretinde 'Doğu'nun uyanışının, güneşin doğuşu kadar yakın olduğunu' bildiren Atatürk, daha sonrasında büyük rüyasını şöyle açıklayacaktı:
Sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünden yok olacak ve yerlerine milletler arasında hiçbir renk, din ve ırk farkı gözetmeyen yeni bir ahenk ve işbirliği çağı geçecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler