Doğan Satmış

Doğan Satmış

Ey şaşkınlar! Atatürk'ü karalamak için bu çaba neden?

Yaş kemale erince bütün sosyal medya hesaplarına abone olup, hepsiyle uğraşmak zorlaşıyor. Bu yüzden twitter, facebook, instagram gibilerini kullanıyorum ama Reddit adlı uygulamanın yabancısıyım.

Meğer Reddit, bir sayfa açmış ve isteyen herkese piksel piksel renk boyama hakkı tanımış. Kısaca kocaman bir tuvali, tablo gibi boyamaları için bütün dünyaya açmışlar. Çok eğlenceli bir ortam oluşmuş. Hürriyet'te dün meslektaşım Taylan Özgür Dil, haberin ayrıntılarını da kaleme almış, etkinliğin bir benzeri 5 yıl önce de yapılmış.

Etkinlik 4 gün sürdü, isteyen istediği bölgede, istediği renkten, istediği görüntüyü çizmeye başladı. Doğal olarak, her ülkenin insanları kendilerince anlamlı görüntüleri tuvale yansıtmaya başladılar. Ve 4 günün sonunda, tam 6 milyon kişinin dokunuşları ile çok renkli, karmakarışık bir tablo ortaya çıktı. Tablonun en tepesinde Atatürk gözüküyor. Türkiye'den Atatürk dışında, Türk Bayrağı, Barış Manço ve Bayraktar İnsansız hava araçları logosu, çay, Kaplumbağa Terbiyecisi de tabloda yer aldı. Tabloda ayrıca başka ülkelerin de sayısız motif var.

Buraya kadar her şey normal. Türkiye'de gençlerin, çoğu zaten işsiz dolaştığı için, bu tür sosyal medya etkinliklerine çok meraklı olduğunu biliyoruz. Bizimkiler, burada da etkili olmuşlar, en görünen yere başta Atatürk ve Türk bayrağı olmak üzere, Türkiye'ye özgü görüntüleri nakış gibi işlemişler.

Ama biliyor musunuz ki, bu dört gün içinde bir grup insan da, bazı görüntüleri karalamaya çalıştılar. Bu kişiler gruplar halinde, oluşan görüntüleri silmeye çalıştılar. Mesela tabloda ilk günlerde büyük bir Ukrayna bayrağı çizilmişti. Rusya kökenli olduğu sanılan bir grup trol, Ukrayna bayrağını yok etmeye çalıştı, kısmen de başarılı oldu.

Ama benim en çok dikkatimi çeken şey, tabloya bakınca göreceğiniz gibi Atatürk portresi. Bir grup insan, Atatürk portresini tablonun en tepesine yerleştirdi. Ama maalesef bir grup insan da, bu portreyi oradan kazımak, görüntünün şeklini bozmak için çaba harcadı. Hatta bazıları, ya kendi sembollerini korumak, ya da bazılarını bozmak için gece uyamayıp sabahlara kadar mücadele ettiler.

Atatürk'ün portresini silmeye çalışanlar da böyle özel bir çaba harcadılar ama başarıya da ulaşamadılar. Sonuçta 6 milyon kişinin ortak çabasıyla, Atatürk en tepede kaldı.

Bu tabloya Atatürk'ü nakşetmek ne kadar haklı ise, bazılarının onu karalamaya çalışması de o kadar aptalca.

Atatürk'ün portresinden rahatsız olanlar acaba niye böyle yapıyor diye düşününce, aklıma şunlar geldi.

Bu kişiler, Atatürk'ün dünya üzerindeki 1.5 milyar Müslüman arasında sadece Türkiye'de çağdaş ve laik bir ülke yarattığı için mi ona kızıyorlar?

Yoksa 'Yurtta barış, dünyada barış' diyerek, şu anda bütün dünyanın üzerinde birleştiği bir felsefeye imza attığı için mi Atatürk'ü istemiyorlar?

Ya da, kadınlara seçme ve seçilme hakkını Türkiye'de, neredeyse tüm dünya ülkelerinden önce sağladığı için mi Atatürk'e düşmanlar?

Veya hemen hemen tüm ülkelerin, Atatürk'le aynı çağda yaşayan liderlerinin heykelleri yıkılıp, parçalanırken ve isimleri tarihin çöplüğünü boylarken, Atatürk'ün hala büyük bir sevgiyle yaşamasından mı rahatsızlar?

Bir ihtimal de, Atatürk'ün ulusal kurtuluş savaşı zaferinin tarihe altın harflerle geçmiş olmasının verdiği rahatsızlık mı acaba? Ya da İngiltere'de görüyoruz, hanedan üyesi prensler rüşvet-yolsuzluk içinde, Atatürk Osmanlı Hanedanı'na son verdiği için ona kızıyor olabilirler mi?

Ya da 'Atatürk şimdi sağ olsa, Türkiye bu kadar kriz yaşamazdı' denilmesinden mi çekiniyorlar?

Anlamadım gitti...

dogan-001.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar