E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır

E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır

Sosyal yardım başvurusu kurum ve kuruluşların şubeleri ya da il/ilçe temsilcilikleri üzerinden yapılabildiği gibi tanımlanan online işlem kanalları üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Dar gelirli ailelere, ihtiyaç sahiplerine, çocuğu olan sigortalılara ya da dönemsel olarak oluşabilen ihtiyaca yönelik belirli bir kesime devlet tarafından sosyal yardımlar verilmektedir.

İlgili yardımlardan yararlanmak adına hak sahipliği elde edebilmek için gerekli şartları sağlamanın yanında yardımı veren kurum veya kuruluşça tanımlanan sosyal yardım başvurusu kanalları kullanılmaktadır. Sosyal devlet anlayışı kapsamında ülkemizde ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatan kurum ve kuruluşlar şu şekildedir:

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Kaymakamlıklar
  • Belediyeler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Başvuru

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım başvuruları il veya ilçe temsilcilikleri üzerinden yapılabildiği gibi https://turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden ulaşılan e-Devlet uygulamasından yapılabilir. E-Devlet’ten sosyal yardım başvuruları için şifre gereklidir. En yakın PTT şubesinden 2 TL işlem ücreti karşılığında e-Devlet şifrenizi alarak hizmeti kullanmaya başlayabilirsiniz.

E-Devlet’ten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yardım başvurusunda bulunmak için izlenecek yol şu şekildedir:

  • https://turkiye.gov.tr/ üzerinden e-Devlet Kapısına giriş yapın.
  • Açılan ana sayfada ekranın sağ üst köşesinde yer alan ve aşağıda sarı çerçeve içine alınan “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  • Açılan giriş ekranında aşağıda gösterildiği gibi “TC Kimlik Numarası” ve “e-Devlet Şifresi” ilgili alanlara girilerek “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  • Giriş sonrası açılan ana sayfada yer alan arama kutusuna, aşağıda gösterildiği gibi “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” yazılarak ya da “Kurumlar” menüsü aracılığı ile Bakanlık sayfasına ulaşılarak giriş yapılır.
e-devlet aile sosyal hizmetler bakanlığı sayfası
  • Ulaşılan “e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan hizmetler” sayfasında Pandemi Sosyal Destek Ön Başvurusu, Bakım İhtiyacı Olan Engellilerin Kurumsal Bakım Taleplerinin Ön Başvurusu, Huzurevleri Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine Yerleşme Talebi Ön Başvurusu, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu ve Ücretsiz Seyahat Kartı Ön Başvurusu adı ile sunulan sosyal yardımlara başvuru iletilebilir.

Kaymakamlık Yardım Başvurusu

Kaymakamlıklara yapılacak yardım başvuruları şahsen yapılır. Hak sahipliği elde edilebilmesi adına gerekli evraklarla birlikte il veya ilçe kaymakamlıklarında görev yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat edilmesi gereklidir. Bağlı olunan kaymakamlık üzerinden sosyal yardım başvurusu yapılırken, başvurularda istenen belgeleri eksiksiz götürmek önemlidir.

Kaymakamlıklara yapılan başvurularda istenen evraklardan bazıları şu şekildedir:

  • Kimlik belgesi
  • İkametgah
  • Muhtardan alınan ve yardıma muhtaç olunduğunu gösterir evrak
  • fakirlik belgesi

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu

Belediye Yardım Başvurusu

Belediyelere yardım başvuruları bizzat bağlı olunan il veya ilçe belediyelerine yapılırken, e-Devlet üzerinde İç İşleri Bakanlığı tarafından faaliyet alınan “e-Belediye Bilgi Sistemi Sosyal Yardım Talebi ve Sorgulama” ekranından tamamlanabilir.

Bağlı olunan büyükşehir veya ilçe belediyelerine yapılan müracaatlarda nakdi ve gayrinakdi sosyal yardımlar yapılabilmektedir. Belediye yardımlarına başvurmak isteyen ihtiyaç sahipleri, e-Devlet üzerinden aşağıdaki işlem sıralamasını takip ederek başvuru sürecini yönetebilir:

  1. E-devlet adresi üzerinden “e-Belediye Bilgi Sistemi Sosyal Yardım Talebi ve Sorgulama” hizmet sayfasına ulaşın.
  2. İşleme devam edebilmek için aşağıda gösterildiği gibi “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayarak, e-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranızla sisteme giriş yapın.
  3. İşleme devam edebilmek için aşağıda gösterildiği gibi “Uygulamaya Git” butonuna tıklayarak yönlendirme için bekleyin.
yardım başvuru uygulamaya git ekranı
  • Erişim sağlanan ekranda aşağıda gösterildiği gibi açılır menü yardımı ile “Yardım Yapılacak Belediye” seçimini yapın ve sayfanın altında yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol ederek başvurunuzu tamamlayın.
belediye yardım seçim ekranı

Belediye Erzak Yardım Başvurusu

Sosyal Yardım Başvurusu Sorgulama

Sosyal yardım başvuru sonuçlarını öğrenmek için bazı kurumlar iletişim için vermiş olduğunuz cep telefonu numarasından bilgilendirme gerçekleştirir. Bazı sosyal yardımlar için sosyal yardım sorgulama işlemlerini takip etmeniz gereklidir.

Sorgulama için e-Devlet kullanılabilmektedir. E-Devlet’ten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yapılan sosyal yardım başvuruları ile birlikte belediyelere yapılan müracaatların sonuçları görüntülenebilmektedir.

E-Devlet’ten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım başvurusu sorgulama işlemi detayları şu şekildedir:

  1. “Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti” adresine giriş yapın.
  2. Açılan ekranda “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayarak TC kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi istenen bölümlere girin, “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  3. Ulaştığınız “Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti” sayfa ekranında, son yapmış olduğunuz başvurunun sonucu görüntülenir.
  4. Eğer aktif sosyal yardım başvurunuz bulunmuyorsa karşılaşacağınız ekran aşağıda gösterilmektedir.
sosyal yardım sorgulama ekranı

E-Devlet’ten belediye yardım başvuru sorgulaması aşağıdaki gibidir:

  1. https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 adresine giriş yapın.
  2. “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonu aracılığıyla e-Devlet giriş işlemi için kimlik doğrulamayı tamamlayın.
  3. “Uygulamaya Git” butonuna tıklayarak doğrudan işlem sayfasına ulaşın.
  4. Sosyal yardım başvurusu sorgulama işlemini tamamlamak için açılan ekranın sağında ve aşağıda gösterilen menüde “Başvuru Durumu Sorgula” butonuna tıklayarak işlemi sonuçlandırın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler