Dolar Yönünü Yukarı Çevirdi: 6.10'u Geçti

Dolar Yönünü Yukarı Çevirdi: 6.10'u Geçti

BDDK ve TCMB’den dün gelen adımlar ekonomi yönetimin aldığı kararlara yönelik piyasalarda soru işaretleri oluşurken, S-400 konusunun baskı yaratmaya devam ettiği TL’de bugün değer kaybı gözlendi.

ABD ile ilişkiler, devam eden seçim süreci, TCMB’nin rezervleri konusu gibi yurtiçinde devam eden risklerin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşları kaynaklı dolarda küresel güçlü seyir de piyasada baskı yaratıyor.

Dolar/TL saat 14:50 itibarıyla 6.1020/6.1025 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerde seyri devam ediyor.

BDDK gerçek kişilerin 100,000 dolar üzeri döviz alımlarında dünden itibaren bankalar tarafından bir iş günü valör uygulamasına geçileceğini duyururken, Merkez Bankası da dün tekrardan haftalık repo ihalesi açarak 9 Mayıs’ta başladığı 150 baz puanlık ek sıkılaştırmayı geri çekti.

TCMB öncesinde ise döviz karşılığı TL swap piyasasında TL faizini %25.5’ten %24’e çekmişti.

Birçok bankacı BDDK kararının sermaye kontrolüne yönelik endişe yarattığına, mevcut sorunlara kısa vadeli bir bakış getirdiğine, etkisinden ziyade yarattığı izlenimin olumsuzluğuna dikkat çekti.

Bankacılar kısa vadeli adımlar yerine piyasalarda kaybolan güveni tekrar sağlayacak ve risk primini düşürecek adımlar atılması gerekiyor.

Altın fiyatları artışa geçti! İşte gram ve çeyrek altında son durum

TCMB’nin bu adımdan sonra fonlama maliyeti %25.5’ten kademeli olarak %24’e düşecek. Ortalama fonlama maliyeti dün %25.19’e geriledi.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, TCMB’nin adımını gevşeme olarak yorumlamadıklarını, repo ihalelerinin durdurulduğu dönemde opsiyon ve kurdaki oynaklığın daha yüksek olduğunu hatırlatarak, “Oynaklığın gerilemesi TCMB’yi enflasyon açısından kurdaki seviyelerin rahatsız etmediğini düşündürüyor.

Bir miktar da para politikasını normalleştirme adımı olarak yorumladık, TL’de bir tur daha değer kaybı olursa politika açısından kendine alan açmış oldu.

Gödek, Mart ortasından beri piyasaları meşgul eden risk başlıklarında henüz bir değişiklik olmadığını bu nedenle de yerel varlıklarda bekleyiş sürecinin en erken Haziran ayına kadar bir süre daha devam edebileceğini söyledi.

İşlemcilere göre, başta S-400 – Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına bütçede atılan ve atılabilecek genişletici adımlar, yerel seçimlerin tekrarı kararı, son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydan uzun süredir devam eden döviz biriktirme eğilimi, TCMB’nin rezervlerine yönelik endişeler, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Dolar, ABD’nin Çinli telekom ekipmanı üreticisi Huawei’ye getirdiği sınırlamaları bir süreliğine gevşetmesinden sonra yükselen ABD Hazine tahvil getirilerinden destek bularak üç buçuk haftanın zirve seviyelerine yakın seyrediyor.

ABD’nin Huawei’ye getirdiği sınırlamaları gevşetmesi, ABD-Çin ticaret geriliminin tekrar tırmanmasından kaygılanan piyasalarda rahatlama yaratmış olsa da analistler iki ülke arasındaki ticaret gerilimi son bulmadıkça risk iştahının kırılgan olacağını söyledi.

Tahvil-bono piyasasında ise önceki gün %19.01 seviyesinden kapanan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %19.26 seviyesindeydi.

Önceki gün %25.72 seviyesinden kapanan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün de spot kapanışta %25.72 seviyesindeydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler