Doğal Düzenin Gizlediği Maske Kozmik Mesele

İnsanlar KARMAŞIKLIĞIN nasıl ortaya çıktığını anlamıyorlar .

Alan Turing, Alman Enigma Şifresini kıracak ilk bilgisayarı yaptığı için muhtemelen bilgisayarların ilk babası olan parlak bir matematikçiydi.

Bilgisayarı icat etti ve Alman Enigma Şifresini kırdı. Başarısı hakkında genel bir fikir edinmek için The Imitation Game filmini izlemenizi mutlaka tavsiye ediyorum.

Ancak Turing çok daha şaşırtıcı bir şey yaptı. Doğada kaos gibi görünen şeyin yalnızca doğal düzeni gizleyen bir maske olduğuna dair bir teorisi vardı.

Doğayı tanımlayan matematiksel bir düzenin olabileceğini düşünen belki ilk değil ama son yüzyılımıza etkisini vuran bir düşünürdü.

Şimdi biraz biyoloji.

Morfogenezin gizemli bir yönü vardır. Aslında Embriyodaki tüm hücreler aynıdır. Daha sonra hücreler bir araya toplanmaya başlar ve aslında birbirlerinden farklı hale gelirler.

Gizem, aynı hücrelerin deri, göz, beyin veya kemik gibi farklı şeyleri nasıl oluşturabildiğidir. Bu sebeple Merkezi bir komuta merkezi üzerinde düşünmeliyiz.

Morfogenez olgusu gizemin özüdür.

Bu süreç nihayetinde kendi kendini organize etme haline gelmektedir. Tarihin acı yanı ise Turing'den önce kesinlikle hiç kimsenin bu sürecin nasıl işlediğine dair hiçbir fikri olmamasıdır.

Bu aynı zamanda yaşamın büyük bir gizemidir. Morfogeneze ilişkin matematiksel açıklamayı 15 Mart 1952'de yayınlayan da Turing'di.

Turing'in formülü aslında gayet açıklayıcıydı çünkü kaos maskesinin ardındaki gizli düzeni ortaya çıkarıyordu. Gelmiş geçmiş en parlak beyinlerden biri olmasına ve tüm katkılarına, hatta Alman kanunlarını bile çiğnemesine rağmen, eşcinsel olduğu için hakim onun hapse atılmasına ya da tedavi edilmesi için hormon enjeksiyonuna tabi tutulmasına karar verir.

Büyük düşünürlerin başına gelen onun da paşına düşmüştür. Ve 7 Haziran 1954'te intihar eder.

Turing'in doğada keşfettiği şey, aynı hücrelerin daha sonra değiştiği ve herhangi bir özel kodlama olmadan nihai sonucun belirli parçaları haline geldiği gizli bir düzenin olduğuydu.

Basit gibi görünen formüller, birdenbire insan zihnini şaşkına çeviren bir karmaşıklığa dönüşürler. İşte Ekonomide de keşfetmemiz gereken şey bu. Çıplak gözle göremediğimiz karmaşıklığı tanımlayan gizli bir döngü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.