Çin, ABD Yaptırımları Öncesi, İran Ekonomisini Baştan Aşağı Kalkındıracak

Çin, ABD Yaptırımları Öncesi, İran Ekonomisini Baştan Aşağı Kalkındıracak

Beijing, İran’a Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’na katılma teklifi götürdü.Projenin; ulaşım ağları, çok sayıda enerji projesi ve münhasır ekonomik bölgelerle ülke ekonomilerini geliştirme ve modernize etme misyonunu üstlendiği bildirildi.

Pakistan'daki en yüksek dereceli Çin diplomatı, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’na İran ve Afganistan’ı katamadığı için yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi.

 

Haber basına, ‘Beijing, İran’a Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’na katılması için teklif götürdüğü’ şeklinde yansıdı.

 

ABD’nin 4 Kasım yaptırımları öncesi Çin-İran yakınlaşması, bazı analistlerce ‘saflaşma’ bazı analistlerce ‘yaptırımlarla bozulan ekonomik dengeyi sağlama çabası’ olarak nitelendirildi.

 

Proje Çin ve Pakistan Yanında Bütün Bölge Ülkelerine Katkı Sağlayacak


Çin’in Pakistan Büyükelçisi Yao Jing, Pazartesi günü İslamabad’da verdiği basın konferansında “Çin, Pakistan’ın dost ve komşu ülkeleriyle ortak olmakla ilgileniyor.” dedi.

Yao, projenin sadece Pakistan ve Çin’e değil bunun yanında bütün bölgesel devletlere yarar sağlayacağının altını çizdi.

Pakistan Projeyi Suudi Arabistan'a İmzalattı. İran’ı Ürküttü Mü?

 

Geçtiğimiz yaz,Suudi delegasyonu, petrol ve maden sektörü ile ilgili 4 yatırım anlaşmasıyla birlikte “Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ni Gwadar’dan Umman ve Riyad yoluyla Afrika’ya kadar genişletecek” ticaret anlaşmasına imza atmıştı.

Deutsche Welle Alman gazetesinin analizinde, ‘Pakistan’ın Suudi Arabistan’a  Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’na katılma teklifi götürmesi ve Suudi Arabistan’ın İran ve Afganistan sınırındaki Belucistan ilinin doğusuna yatırım yapması,Tahran’ı ürkütecektir.’ denildi.

Riyad’ın bölgede Washington’ın en yakın müttefiki olduğu ve Çin tarafından yürütülen ekonomik projeye dahil olmasının, İran’ı uzaklaştıracağı belirtildi.
 

 

Suudi Arabistan-İran Arasındaki ‘Düğüm’: Belucistan


İran’ın sınırında (Belucistan) Suudi varlığı istemeyeceği ifade edildi.

 

14 Nisan 2018’de ise İran’ın Ulaştırma ve Kentsel Kalkınma Bakanı Abbas Akhoundi, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru Projesi ile yeni yollar keşfetmeye ilgi duyduklarını açıklamıştı. Konuyla ilgili düzenlenen toplantıya ayrıca milletvekili Aleem Yar Mohammadi, Sistan-Belucistan Eyaleti Genel Valisi Danyal Mohebbi de katılmış, projede Belucistan eyaletinin kilit nokta olduğu anlaşılmıştı.


Pakistan hükümeti yanlısı analistler ise Suudi yatırımının ne Çin’i ne de Tahran’ı ‘kızdıracağı’nı dile getirdiler.

 

Ulaşımdan Enerjiye, Ekonomik Kalkınma ve Modernizasyon Projesi


CPEC’in Pakistan’da inşa aşamasındaki yapı projeleri bileşkesi olduğu ve şu an için Pakistan’da yapım sürecinde olduğu belirtildi.  Projenin gerçek değerinin $46 milyar dolar olduğu, 2017 ile CPEC kapsamında gerçekleştirilen projelerinin değerinin $62 milyar dolara ulaştığı bildirildi.


Projenin; ulaşım ağları, çok sayıda enerji projesi ve münhasır ekonomik bölgelerle ekonomiyi geliştirme ve modernize etme misyonunu üstlendiği ifade edildi.

 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler