Birleşmiş Milletler,ABD'nin Nükleer Silahlanmasının Önünü Açtı

Birleşmiş Milletler,ABD'nin Nükleer Silahlanmasının Önünü Açtı

Birleşmiş Milletler Birinci Komitesi,oylama sonucu, Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması’yla ilgili Rusya’nın tasarısını değerlendirmeye almayı reddetti.

Birleşmiş Milletler Birinci Komitesi,oylama sonucu, Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması’yla ilgili Rusya’nın tasarısını değerlendirmeye almayı reddetti. Rusya Dışişleri Bakanı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, oylamanın sonucundan dolayı derin bir hayal kırıklığına uğradığını açıkladı.


Prosedür Bahanesiyle Engellendi


"Birleşmiş Milletler ile ilgili olduğu su götürmez bir belge üzerinde çalışılması, yaratılan bir ‘prosedür bahanesi’ ile engellendi. " ifade edildi.

 

Rus diplomatlar, BM Genel Kurulu’nun Silahsızlanma Komitesi’ne Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması’yla ilgili tasarıyı sunmuş, ancak ABD teklifi engellemek üzere harekete geçmiş Rusya’nın böyle tasarılar için 18 Ocak son tarihini kaçırdığını öne sürmüştü.  

BM Rusya Misyonu Temsilcisi Fedor Strzhizhovskiy’nin belirttiğine göre, ABD’nin tasarının kabul edileceği ya da kaybedileceği bir oylama talep etti.

 

Birleşmiş Milletler Birinci Komitesi’nde anlaşmanın yaşayabilirliği konusunu görüşmenin 55 ülkece reddedildiği not edildi. Bakanlık, bu devletlerden bazılarının  "nükleer silahsızlanma yönünde bir ilerleme sağlanmadığından" yakındığını ve bu konuda uluslararası anlaşmalara bağlı kalma açısından ısrarcı olduklarını söyledi.

Bakanlık, "Ancak bu vakada INF Anlaşması’nın Washington’un kısa dönemli ve yıkıcı hareketleriyle zarar gördüğünü ve bu gelişmelerin Anti Balistik Füze Anlaşması’nı da etkileyebileceğini görmemeyi seçtiler." dedi.

 

ABD’nin Nükleer Silahlanmasının Önü Açıldı

"ABD, silahsızlanma anlaşmasından çekilerek, kolektif güvenliği arttıramaz." diyerek, endişelerini dile getirdi.

 

Konuyla ilgili gerek ABD gerek başkaca dünya ülkeleri ana akım medyalarında hiçbir haber yer almaması dikkat çekti.

INF Anlaşması’nda Neydi Ne Oldu?


Anlaşma, Sovyetler Birliği ve ABD arasında 8 Aralık 1987’de imzalandı,1 Haziran 1988’de yürürlüğe girdi. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla oluşan Belarus, Kazakistan ve Ukrayna devletleri de anlaşmanın tarafı haline gelmişti

Anlaşma, konuşlandırılmış ve konuşlandırılmamış bulunduğu yere bağlı kısa menzilli füzeleri (500’den 1,000 kilometreye dek) ve orta menzilli füzeleri ( 1,000’den 5,500 kilometreye dek) kapsıyordu.

ABD, Temmuz 2014’te Rusya’yı anlaşmayı ihlal etmekle suçlamış, Moskova iddiaları sürekli reddederken ABD birçok yerde suçlamalarını tekrar eder hale gelmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ekim’de ‘Rusya anlaşmayı ihlal ediyor’ diyerek anlaşmadan geri çekilmişti.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, bu kararı ‘tehlikeli bir adım’ olarak nitelendirdi. Washington’un kararı, Berlin ve Beijing tarafından eleştirildi. Londra isr ABD’nin duruşunu ve Trump’ın kararından dolayı  NATO’da doğan sorumluluğu desteklediğini söyledi, Rusya’nın anlaşmayı ihlal edilmiş olabileceğini iddia etti.


Geçen hafta, Rusya tarafı INF (Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması) Anlaşması konulu bir taslağı BM Sekreterliği’ne sunmuştu. BM Birinci Komitesi Başkanı da tasarıya referans olmuştu. Cuma günü Komite, tasarıyı değerlendirmeye almayı çoğunluk oyuyla reddetti.

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler