C.EREN ÇELİK YAZDI:  EVANGELİSTLER İLE KÜRESELCİLER KAPIŞTI,TRUMP KAZANDI

C.EREN ÇELİK YAZDI: EVANGELİSTLER İLE KÜRESELCİLER KAPIŞTI,TRUMP KAZANDI

ABD'de gerçekleştirilen ara seçim sonuçları seçim sonuçları üzerinden yapılan pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.Peki Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kaybeden Trump ağır bir mağlubiyet mi aldı yoksa kendisinin ifadesi ile "Büyük bir zafer" mi k

ABD tarihinin en kritik "ara seçimleri" olarak nitelendirilen seçimlerde Amerikalılar sandık başına giderken sandıktan çıkan sonuçlar pek çpok tartışma ve görüş ayrılığını da beraberinde getirdi.

Başkan Trump ve Cumhuriyetçi parti karşısında bu ara seçimlere eski Başkan Barack Obama'yı sahaya sürecek kadar asılan Demokrat Parti Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu yeniden kazanırken,Trump ise Senato'da gücünü korumayı başardı...

Peki bu ara seçimler neden ABD tarihinin en kritik ara seçimi olarak niteleniyordu ve hatta ABD basını neden bu seçimlerin Trump için bir "Var olma yok olma" seçimi olduğunu yazıyordu...

Bunu daha net anlamak için öncelikle ABD DERİN DEVLET yapılanmasının dinamiklerini iyi okumak lazım...

ABD DERİN DEVLET yapılanması 3 ana sac ayağından oluşmaktadır: BÜYÜK VE KÜRESEL SERMAYE-CIA-PENTAGON

Ve yine ABD DERİN DEVLET yapılanması içerisindeki Evangelist-Küreselci kliklerinin güç savaşında aldıkları pozisyonu bilmeden bu seçim sonuçlarını doğru okumak mümkün olmayacaktır.

Reagan dönemi itibariyle ABD DERİN DEVLETİ içerisinde giderek güç ve nüfuz alanını artıran Evangelist kanadın gücü özellikle oğul Bush döneminde zirveye ulaştı ve bir daha da azalmadı.Özellikle ABD dış politikasına ve küresel projelerine 1999 sonu 2000 yılı başından itibaren bu Evangelist kanadın damga vurduğunu görüyoruz.

Ancak Evangelistler içerisinden de farklı bir kanat özellikle son 10 yıl içerisinde giderek güçlendi.Bu kanat ana hatları ile Rusya'yı direkt cepheden karşıya almak yerine,yakın ticari ilişki kurmak ve ekonomik olarak baskılayarak Rusya üzerinde nüfuz elde etmek olarak açıklayabileceğimiz bir "Çevreleme" stratejisini savunan kanat.

İşte Trump Evangelistlerin bu kanadına yakın bir isim.ABD Başkanlık seçimlerine olan Rus müdahalesi iddialarının perde arkasında da işte bu kanadın bağlantıları yatmakta.

Trump'un "şahin" tavrı başkanlığının ilk döneminde kendisini zorlasa hatta tam olarak istediği ekiple çalışmasa da, PENTAGON-CIA arasındaki kısa süreli güç aksı dengelerinin değişmesi sonrası işler özellikle Pentagon'daki şahin generallerin ağırlıklarını koymaları ile birlikte Trump'ın istediği şekilde ilerlemeye başladı...

Evangelistler ile kıyasıya bir güç savaşı içerisinde olan KÜRESELCİ klik ise Trump'un "Şahin"  ve ulusal ekonominin güçlendirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini savunan politikaları yerine   küresel ekonominin güçlendirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini savunan stratejtik politikaları nedeni ile  TRUMP'u biran önce tasfiye edebilmek için düğmeye bastılar.

Zira küreselciler için az öncede belirttiğimiz gibi Trump'ın "Önce Amerika" sloganında vücut bulan korumacı,gümrük duvarları koyan,yaptırımlar ile küresel ekonomiye nizam verirken dengeleri de bozan tavrının kabul edilemez olduğu çok açıktı...

İşte ABD DERİN DEVLET yapılanmasının sac ayağı içerisindeki en önemli yeri tutan BÜYÜK SERMAYE sınıfı içerindeki bu KÜRESELCİ kanat Demokrat Parti üzerinden bu tasfiye için harekete geçerek ara seçimlerde Demokrat Parti'nin hem Senato'da hem de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesini hedefledi.

Zira Amerikan siyasal siteminde Başkan hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nde ara seçimler ile çoğunluğu kaybederse azil sürecinin de önü açılıyor.

Yani bu seçimler aslında Trump'u azil yolu ile tasfiye ederek ABD'deki gücü Evangelist kanattan yeniden almak isteyen KÜRESELCİ kanat için  çok önemliydi.

Ancak ciddi medya algısı,analistlerin Trump'un ara seçimlerde büyük darbe yiyeceği yönünde yapılan analizler sandığa tam olarak yansımadı.

Demokrat Parti seçimlere ne kadar asılsa da sadece Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde edebildi. Trump asıl gücünü aldığı Senatoda'ki gücünü korudu.Böylece Trump'ı azil yoluyla tasfiye etme planı başarısızlığa uğradı...

Trump ise kendisine Başkanlık seçimlerine Rusya'nın dahli noktasında gerçekleştirilen salvonun ardından bu en son ciddi tasfiye operasyonunu da başarı ile atlatmış oldu.Ve işte tam da bu nedenle "Bu seçim son uçları büyük bir zaferdir" yorumunu yaptı.

Bundan sonra Trump,Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kaybettiği için belki üzerinde biraz daha fazla baskı hissedecek ama KÜRESELCİ kanadın elinden en büyük kozlarını almış durumda olduğu için artık bu baskılamanın kendisi siyaseti açısından "HAYATİ BİR TEHLİKESİ" yok.

Ve bu seçimler aslında Trump'un 2. dönem başkanlığını da şimdiden büyük ölçüde garantilemiş durumda...

Yani günün sonunda gelinen  durumu özetle "EVANGELİSTLER ile KÜRESELCİLER KAPIŞTI,TRUMP KAZANDI" şeklinde özetlemek mümkün...

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler