BLACKBERRY, ZARARLI YAZILIMLAR TESPİT EDİLMESİN DİYE HACKER'LARIN SÜREKLİ YENİ YAZILIM DİLLERİ KULLANDIKLARINI ORTAYA ÇIKARDI

BLACKBERRY, ZARARLI YAZILIMLAR TESPİT EDİLMESİN DİYE HACKER'LARIN SÜREKLİ YENİ YAZILIM DİLLERİ KULLANDIKLARINI ORTAYA ÇIKARDI

BlackBerry Araştırma ve İstihbarat Ekibi, yeni araştırmalarıyla zararlı yazılım geliştiren hacker'ların sürekli yeni yazılım dilleri kullandıklarını ortaya koydu. Hacker'ların kullandığı bu diller arasında başı Go, Rust, Nim ve DLang çekiyor.

Siber güvenlik araştırmacıları, hacker’ların, yazdıkları zararlı yazılımların tespit edilememesi için sürekli farklı yazılım dilleri kullandıklarını ortaya koydu.

BlackBerry Research and Intelligance Team adlı araştırma ekibi, bu iddiayı hacker’ların en çok kullandığı dört yazılım dilini analiz ederek kanıtladılar. Bahsi geçen yazılım dilleri Go, Rust, Nim ve DLang’den oluşmakta.

Hacker’lar yeni teknolojilere adapte oluyor

BlackBerry ekibinin Tehdit Araştırma Başkanı Eric Milam, konuyla ilgili şunları söyledi: “Zararlı yazılım geliştiricileri, yeni teknolojiden faydalanmak için adapte olma ve yeteneklerini geliştirmeleriyle bilinir. Bu tavrın geliştirme döngüsünden tutun koruma yazılımlarının kapsama alanı dışında kalmaya kadar birçok faydası var.”

Araştırmacıların analiz için bu dört dili özellikle seçmesinin tek sebebi tespit etme metotlarına uygun olmaları değil, dillerin gelişmişlik seviyeleri de dikkate alınmış. BazarLoader adlı zararlı yazılımı örnek gösteren araştırmacılar, bu yazılımın Nim diline dönüştürülmesiyle birlikte, imza (zararlı yazılımın tanınmasını sağlayan veriler) bazında tespit edilmesinin çok zorlaştığını söylüyor zira bu tespit yazılımları, BazarLoader’ın eski sürümüne göre hazırlanmış.

Bu zararlı yazılımlara karşı savunma geliştiren yazılımcılar, böyle durumlarda yazılımın varyantlarını tespit etmek adına yeni imzalar geliştirmek için ya zararlı yazılım araştırmacılarından ya da yapay zekadan yardım almak durumunda kalıyorlar.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler