Dr. Onur AKBAŞ

Dr. Onur AKBAŞ

BANA İNANMIYORSANIZ BUKET BENGİSU ANLATSIN SİZE

Sabah bilgisayarımı açtığımda sevgili Nagihan Ataç’ın adresinden gelmiş gözüken bir habere takıldım. Mailin detayını okuyup şarkı sözlerine dikkat ederek klipi izleyince anladım normalin dışında bir bakışla karşı karşıya olduğumu. Biraz daha açayım, şarkı sözü, şiir, romantizm denilince bizde, aşk denilen psikozu yücelten söylemler gelir akla. Ya pas pas oluruz yârin ayağına, ya “bu aşk derdini artır” diye Kabe’de bile dua ederiz.

İdeolojiden (sol da buna dahil), partiye, sendikaya, tarikata, cemaate, derneğe, aileye, akrabaya, klana varana kadar her şeyi Tanrısallaştırmak biz insanoğlunun en büyük zaafıdır. Detay öğrenmek isteyenler youtube kanalımız FORWARD TV’de konu ile alakalı konuşmalarıma baksınlar. Aşk da böyledir, maşuku putlaştırır platonik vadilerde. O, olmasa yaşayamayız. O giderse hayatımız biter. Üniversite yıllarımda bunlardan birisi bana “ya olmaz dersem ne yapacaksın” demişti. Ben de “Öbür üçte ikiye bakacağım.” Dedim. Bir hocamız o zaman doğru mu yanlış mı bilmem böyle bir demografik istatistik vermişti. “Ne demek istiyorsun?” deyince “dünyanın üçte ikisi senden oluşuyor” demiştim. Bu kadın için de erkek için de böyledir. Maalesef aşk konusunda Peygamber ile Allah arasında böyle bir ilişkiye gidecek kadar zaaf içinde olan kulunu bildiğinden Allah peygamberlerine şunu dedirtiyor:

“De ki: “Ben sadece sizin gibi bir beşerim; bana tanrınızın tek tanrı olduğu vahyedilmiştir, doğruca O’na yönelin, O’ndan bağışlanma dileyin. Allah’a ortak koşanların vay haline!” (Fusillet: 6)

Kur’an da aklı ön plana aldığından bu meseleye muhakeme ve idrakle yaklaşabilmek için akademik bir tezgahtan geçmek gerekli. Bunu da sevgili Buket Bengisu gibi bir akademik personanın son şarkı sözlerinde görmek mümkün. Şarkıda sevgilinin terk edişi karşısında ıstıraba düşen gönül mevzuu çok uzatmadan realiteye getirir: “sen de herkes gibisin”

Zaman zaman düşer aklıma

Sebepsiz gidişlerin ve dönmeyişin

Yürek sana çırpınır,

Hüzünlerle yaşamak zor gelir

Söz bitti, hesap sorma

İnan bana bu aşk yalan

Ve sen de herkes gibisin

Nagihan’ı beş yıldır tanırım. Bu yorumlarımdan sonra, şimdi bana bu haberi gönderdiğine pişman mıdır? Bilemem. Klipin şarkıya uygun konsepti ve müzik de düşünülürse Buket Bengisu gibi aşk denilen sapma karşısında akledenlere selam olmasın demeden başka söyleyecek sözüm kalmıyor. Buket Bengisu ve akıl demişken kısaca hayatına dokunalım da ne demek istediğimiz anlaşılsın.

Yıllardır sanat camiasında çalışmalarına devam eden, yaptığı sahnelerle İstanbul gece hayatının sevilen isimlerinden olan hem de akademisyen kimliği ile Dormen Akademi’de dersler veren Buket Bengisu‘nun sözü, müziği ve düzenlemesi Doğan Kospançalı'ya ait “Yalan” şarkısında ayrılık acısı yaşayan bir kadınının önce isyanına sonra teslim olup gerçek hislerini itiraf etmesine şahitlik ediyoruz.

Şarkının video klibi de Recep Yenigün yönetmenliğinde Saint Benoît Lisesinde şarkının ruhuna uygun olarak yaklaşık 14 saatlik bir çalışmanın sonucunda çekildi.

buket.jpg

Buket Bengisu Kimdir?

İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Babasının bas gitar, amcasının piyano çaldığı bir aileden müziğe ilgili olarak büyüdü. 1996'da konservatuvara girip İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera ana sanat dalı Koro şarkıcılığı bölümünden mezun oldu. 2000 yılında aynı okulun müzikal bölümüne girip 2003 yılında Müzikal şarkıcılığı bölümünden mezun oldu. Ayrıca Türkiye Çocuk Tiyatrosu'nda beş yıl çocuk oyunlarında oynadı, yapımında yer aldı.[1]

Müzik yaşamı

2002 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali'nde Grup Safir ile beraber seslendirdiği Leylaklar Soldu Kalbinde isimli parçasıyla birinci gelince, Türkiye'yi 2002 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etmeye hak kazandı. Yarışmada, 29 puan toplayarak 16. sırada bitirdi.[2][3]

2011 yılında "Golden Voice Moldova" Festivalinde (Special prize of jury WAFA Awards) Jüri özel ödülü, 20.yılını kutlayan "XX.International Discovery Pop Music" Festivali'nde (Award of Most Promosing Performer) En iyi Performans, (Award for best lyrics) En iyi söz, (Award of Bulgarian National Radio Best Song) Ulusal Bulgaristan Radyosu en iyi şarkı ödüllerini[4] kazanan Buket Bengisu, arkadaşlarıyla 2011 yılında "Dünden Bugüne Eurovision" konseri düzenlemiş ve belirli bir izleyici kitlesi edinmiştir.[3] Expo Channel'da kültür ve sanat programı hazırlamış, "Sevilen Film Müzikleri Festivali" adı altında bir etkinlik de düzenleyen Bengisu, müzik çalışmalarına devam etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum