AYM'den OHAL ihraçlarıyla ilgili önemli karar

AYM'den OHAL ihraçlarıyla ilgili önemli karar

AYM, OHAL KHK'larıyla ihraç edilenlere ilişkin önemli bir karara imza attı.

Anayasa Mahkemesi, (AYM) OHAL KHK'larıyla ihraç edilenlere ilişkin önemli bir karara imza attı.

Ahmet Özdoğan'ın, Gazi Üniversitesi'nde çalışırken, OHAL KHK'sı gerekçe gösterilerek iş sözleşmesi feshedildi.

Özdoğan, 9 Şubat 2017 tarihinde, sözleşmesinin geçerli bir neden dayanmadan feshedildiğini belirterek işe iade davası açtı.

Ankara 21. İş Mahkemesi, 4 Mayıs 2017'de verdiği kararda, sözleşmenin 667 sayılı KHK hükümlerine dayalı olarak feshedildiğini belirterek davayı inceleme yetkisinin OHAL Komisyonu'na ait olduğuna hükmetti. 21. İş Mahkemesi böylelikle dava hakkında hüküm verilmesine yer olmadığına ve dosyanın OHAL Komisyonu'na gönderilmesine karar verdi.

BİREYSEL BAŞVURUDA BULUNDU

Mahkemenin bu kararının ardından Ahmet Özdoğan, AYM’ye “İşe iade istemiyle açılan davada karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının ihlal edilmesi” gerekçesiyle bireysel başvuruda bulundu.

AYM’DEN İHLAL KARARI: KANUNİLİK UNSURUNU TAŞIDIĞI SÖYLENEMEZ

AYM, 9 Ocak 2019’da verdiği kararda, Özdoğan’ın Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

AYM oybirliğiyle aldığı kararda şunları kaydetti:

“Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan hak arama özgürlüğü, bir temel hak olmanın yanında diğer temel hak ve özgürlüklerden gereken şekilde yararlanılmasını ve bunların korunmasını sağlayan en etkili güvencelerden biridir. Bu bakımdan davanın bir mahkeme tarafından görülebilmesi ve kişinin adil yargılanma hakkı kapsamına giren güvencelerden faydalanabilmesi için ilk olarak kişiye iddialarını ortaya koyma imkânının tanınması gerekir.

685 sayılı KHK'da OHAL Komisyonunun yetkisinin başka bir idari işlem tesis edilmeksizin doğrudan KHK hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvurularla sınırlı olduğu herhangi bir duraksamaya yer vermeyecek şekilde açıkça düzenlenmiştir.

Buna göre, işçi ve işveren arasındaki iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkları çözme görevi verilen İlk Derece Mahkemesinin OHAL Komisyonunu işaret ederek önüne gelen bir uyuşmazlığın esası hakkında inceleme yapmadan yargılamayı sona erdirmesi bariz bir yorum hatası niteliğinde olup yargılama sonucunda verilen kararın kanunilik unsurunu taşıdığı söylenemez.

Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler