AY'A YAPILAN İLK İNİŞİN PİLOTU MICHAEL COLLINS, 90 YAŞINDA YAŞAMA VEDA ETTİ

AY'A YAPILAN İLK İNİŞİN PİLOTU MICHAEL COLLINS, 90 YAŞINDA YAŞAMA VEDA ETTİ

Ekip arkadaşları Ay’da yürüyen ilk insanlar olduğu sırada Apollo 11 komuta modülünün pilotluğunu yürüten Amerikalı astronot Michael Collins, ailesinin aktardığı üzere dün kanser sebebiyle hayatını kaybetti.

Meslektaşları Ay yüzeyinde uzun adımlarla yürürken, kendisinin tek başına uzun bir uçuş gerçekleşmesi yüzünden bazen “tarihteki en yalnız adam” şeklinde adlandırılan Collins, dünya çapında Neil Armstrong ve Buzz Aldrin kadar tanınmamıştı.

Fakat hayatı boyunca uzayı keşfetmeyi savunan biri olarak övgü kazanmıştı: Engin bilgisi ve espritüelliği kadar alçakgönüllü de olan Collins, NASA ile 2009 yılında yaptığı bir röportajda kendisinin tarihi başarılarının “yüzde 90 kör şans” olduğunu ve astronotların kahraman biçiminde görülmemesi gerektiğini yinelemişti.

Collins’in ailesi, resmi twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Hayatın zorluklarıyla her zaman letafet ve tevazu ile başa çıkan Mike, karşısına çıkan son güçlüğü de aynı şeklide karşıladı” yazıyor.

Mürettebat üyesi Aldrin de Twitter’da yazdığı şu sözlerle övgülerin başını çekti: “Sevgili Mike, her neredeysen ve nerede olacaksan, bizi yükseğe ve geleceğe taşıyan ateş her zaman içinde olacak. Seni özleyeceğiz. Huzur içinde yat.”

1930 yılında Roma’da ABD ordusunda görev yapan askeri bir ateşenin oğlu olarak dünyaya gelen Collins, sonrasında savaş uçağı pilotu ve hava kuvvetlerinde test pilotu olacaktı.

Dünya’nın yörüngesine çıkan ilk Amerikalı John Glenn’den ilham aldıktan sonra NASA’ya başvurmuş ve 1963 yılında astronot seçilmişti.

Collins’in uzayda gerçekleştirdiği ilk uçuş, o zamanlar yaptığı iki uzay yürüyüşüyle rekor kırdığı Gemini 10 göreviyle olmuştu.

Fakat Collins en çok 20 Temmuz 1969’da, mürettebat arkadaşları Neil Armstrong ile Buzz Aldrin’in insanlık için dev adımlarını attığı sırada Apollo 11 görevinin üyesi olmasıyla tanınmıştı.

NASA’da çalışan bir basın görevlisi, daha sonra Collins’in rolüne ithafen muhabirlere şöyle diyecekti: “Adem’den beri kimse böyle bir ıssızlık görmemişti.”

Collins, yarım asır boyunca bu efsaneyi çürütmeye çalışmıştı.

Olayın 2019 yılındaki 50’nci yıldönümünde, “İsteseydim sıcak bir kahvenin tadını çıkarırdım, müzik dinlerdim” demişti.

“Columbia Komuta Modülü, ihtiyacım olan her olanağa sahipti. Çok büyüktü. Korkunç ölçüde yalnız kalmak yerine, geçirdiğim zamandan gerçekten keyif almıştım.”

Fakat Armstrong ve Aldrin’in sağ salim dönemeyeceğinden endişe duymuş; eğer görevde hayatta kalan tek kişi olsaydı, “hayatı boyunca adı çıkmış biri” haline geleceğini belirtmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler