Işın Erenoğlu

Işın Erenoğlu

ARKADAŞ ARIYORUM ARKADAŞ!

Türkiye kişi başına fotoğraflı paylaşımda dünya lideri!

Bu repliği hatırlayanlar olacaktır. Yaşamın her safhasında insanlığın yarısı, diğer yarısını arıyor. Hele de tatil söz konusu olunca... Aslında tatilde elimi hiç bir şeye sürmeyeceğim denilse de, elimizden hiç bırakamayacaklarımız da var. Bazen akraba ziyaretlerini bile ikinci sıraya bıraktığımız geleneksel bayram tatillerinde, bir şeyi toplumca asla atlamıyoruz; İnternet ve sosyal medya kullanımını!

İnsanımız, çoğunlukla bir yere gidip oradaki güzellikleri yaşamaktansa, bunları sosyal medyada paylaşınca mutlu oluyor. Hatta trajikomik olanı, eğer gidilen yer, yenilen yemek ya da giyilen elbise paylaşılmazsa, gittiğimiz yerden zevk alamaz hale geldiğimizi söyleyebiliriz…

Diğer ülkelere kıyasla, Türkiye internet kullanımında sizce nerededir?

Türkiye, internet yaygınlığı bakımından %68 ile, bir dönem haberlerde sıkça anılan Man Adasıyla  (isle of Man) birlikte Avrupanın son üç ülkesi arasında yer alıyor. Buna karşın sosyal medya kullanımı bakımından Türkiye,  Avrupa’da birinci sırada, Dünyada ise ilk üçe oynuyor. Bu da internet kullanımının ülkemizde eğitim ve üretim amaçlı kullanılmasından ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Bunun yerine instagram ve facebook gibi sosyal medya kullanımı ise toplumumuzda bağımlılık düzeyinde.  

İlginç olan başka bir veri ise, Türkiye’de insanların facebook yerine artık daha çok Instagram’ı tercih ediyor olması. Kişi başına Instagram kullanımında Dünyada birinci sıradayız. Bunu yazarken aklıma ilk insanlar geldi. Facebook’a yazdığı bir cümle bile artık insana ağır geliyorsa, sadece fotoğraf paylaşacağı instagram elbette daha makbul gelebilir. İnsan’ın gelişiminde nasıl önce resim vardı, sonra yazı ve bunlara bağlı pozitif bilimler gelişti. Sanırım çok ileri gittiğimiz için şimdi medeniyet biraz geri gidiyor! Yani pozitif bilimleri geride bırakalı çok olmuş ta, şu anda yazıdan resme geri dönüş kavşağından geçiyoruz diyebiliriz. Bu durumda toplumun oturduğu lastiği patlak arabanın adı da, olsa olsa medeniyet olurdu.

Sosyal medyada fotoğraf paylaşımının yüksek olasılıklı nedenlerinden biri, eş bulmak. 80’li yıllarda “Arkadaş arıyorum Arkadaş” şeklinde CB Halk bandı (27MHz) telsiz kullanımı oldukça popülermiş.  Telsiz aslında doğal afet zamanlarında kullanılacak önemli bir haberleşme aracıdır. Çünkü diğer iletişim ağları çöküyor. Örneğin, Tayland’da 176000, Japonya’da 436000 amatör telsiz kullanıcısı var. Normalde deprem, tusunami, kasırga gibi afete uğrama riski yüksek büyük ülkelerde nüfusa oranla telsiz kullanıcısı yüksektir. Ukrayna’da bile 17.000 civarında iken Türkiye’de bu değer yaklaşık 2000 kişi bile değil(TRAC). Biz prensip olarak olarak, eş bulamamaktan daha büyük bir felaket tanımıyoruz neyse ki... Eskiden oku adam ol denilirdi, şimdi zengin eş bul hayatını yaşa deniliyor. Bu kestirme anlayışla, neyse ki popçu ve topçu olma zaruretimiz ortadan kalkıyor. Bu arada bizim felaket gördüklerimizi kazanca çevirenler var. Nasıl mı?

İnternet erişimi yasaklılık oranı yüksek olan ülkelerin, yurtdışındaki girişimcileri, online arkadaşlık uygulamalarının kurucuları olmuşlar. Örneğin en yaygın arkadaşlık uygulaması olan Tinder’in girişimcisi İran’lı. Coffee Meets Bagel’in gişimcisi ise Çin asıllı. Buradaki esas vurucu nokta ise, sosyal medya girişimlerinin %90’dan fazlasının, teknolojik altyapı olarak ABD kökenli olmasıdır. Bu durum stratejik ve siyasal bilginin, istatistiki ve gerçek zamanlı olarak ABD’de birikmesini sağlıyor. İhtiyaç halinde bu datanın belki %10’nu bile bir ülkenin para ile satın alması kolay değildir. Gerektiğinde bu data sayesinde, kimin kiminle irtibatta ve tanıdık olduğu bilgisi, kiminle nerede zaman geçirdiği, an itibariyle evde mi, başka bir yerde mi olduğu bilgilerine kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bizler de fotoğrafla kaba tabirle havamızı atmış oluyoruz.

Doğru veri ve değerlendirme yöntemleriniz varsa, geleceğe iyi bir dürbünle bakıyorsunuz demektir.

Sevgiyle kalın,

Işın Erenoğlu Üstündağ

Referans:

https://www.statista.com/statistics/578364/countries-with-most-instagram-users/

https://www.worldometers.info/world-population/population-by-country/

Önceki ve Sonraki Yazılar