1.3 Milyar Dolarlık projede sürpriz ayrılık! Güney Koreli firma çekiliyor..

1.3 Milyar Dolarlık projede sürpriz ayrılık! Güney Koreli firma çekiliyor..

Güneş enerji yatırımlarında önemli bir gelişme yaşanıyor.

Konya Karapınar'da 1000 megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali kurma ihalesini kazanan Kalyon ile Güney Koreli ortağı Hanwha yollarını ayırmaya karar verdi. Taraflar, bu kararın gereğini yerine getirmek üzere müzakere sürecini başlattı. 

Konya-Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde bulunan ve 1000 megavat kapasite tahsisli Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı YEKA-1 GES ihalesi, 2017 yılında yapıldı. İhaleyi, Kalyoncu- Hanwha Grubu 6.99 dolar cent/kilovatsaat teklifiyle kazandı. 

1.3 MİLYAR DOLAR YATIRIM ÖNGÖRÜLDÜ

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre proje kapsamında ortaklık, Türkiye’de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip güneş paneli fabrikası kuracaktı. Bu fabrikanın, 2 yıl içinde Ankara’da kurulması öngörüldü. 10 yıl boyunca da Konya-Karapınar YEKA’da 1000 megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılması karara bağlandı.

Şartnameye göre, ilk 500 megavattaki yerlilik oranı yüzde 60’tı. Kalyon Enerji ve Hanwha’nın, projeyi hayata geçirmek için 1.3 milyar dolar düzeyinde yatırım yapması öngörüldü. 

Ancak, proje öngörülen takvimde ve şekilde yürümedi. Kalyon ve Hanwha, yollarını ayırmaya karar verdi. Taraflar, bu konuda görüşmelere başladı. Kalyon’un, başka bir yabancı ortakla projeyi gerçekleştirmek için girişimlerde bulunabileceği belirtiliyor.

Ankara’da enerji koridorlarında, Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde yaşanan bazı gelişmeler de konuşuluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, 1000 megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ve Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları YEKA ihalesini, kilovatsaat başına 3.48 dolar/cent teklifle Siemens- Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu kazanmıştı. İhale, 2017 yılının ağustos ayında tamamlandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler