Ziraat Bankası'nın da içinde olduğu 'ticaret' ağında, üst düzey istifa

Ziraat Bankası'nın da içinde olduğu 'ticaret' ağında, üst düzey istifa

Ziraat Bankası’nın 2019 yılında satın aldığı Central Oto’nun yönetim kurulu başkanı Murat Özkaya görevinden istifa etti.

Murat Özkaya, genel uygulama çerçevesinde şirketteki sürecin devamı için görevde kalmasının istendiğini, fakat 2020 yılı içerisinde aldığı kararla Central Oto’daki görevinden ayrıldığını belirtti.

Peki Murat Özkaya kimdi? 2020 yılı içerisinde aldığı kararı neden şimdi uyguladı?

Konuyla ilgili haberimizi hatırlatalım… Daha sonra devletle bir nevi “ortak” olan Murat Özkaya ile Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün ailesinin nasıl bir “ticari” ilişki içerisinde olduğunu yeni bilgilerle tek tek anlatalım... 

ZİRAAT BANKASI MİLYONLARCA LİRAYI KİME VERDİ

Ziraat Bankası, 2 yıl önce, Ziraat Girişim Sermayesi Ortaklığı A.Ş üzerinden, Central Oto adlı şirketin yüzde 99’unu satın aldı. Central Oto, Murat Özkaya’nın sahibi olduğu Metal Oto’ya aitti. Şirketin yüzde 1’i ise Murat Özkaya’nın.

Artık Ziraat Bankası’nın yani devletin olan Central Oto’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’na ise Murat Özkaya getirildi.

Murat Özkaya’nın başında olduğu Central Oto Yönetim Kurulu, kamu bankalarından 500 milyon TL kredi çekti, öncesinde ise toplam 250 milyon TL Ziraat Bankası’ndan avans aldı.

Sayıştay Raporları’nda ise Ziraat Bankası’nın iştiraki haline gelen yani devletin olan Central Oto’nun, kamu bankalarından aldığı 650 Milyon TL’nin sadece 144 milyon 365 bin 919 TL’sini araç alımı için harcadığı ortaya çıktı. Yaklaşık 555 milyon TL’nin ise ne yapıldığına dair bir bilgi yoktu…

Tüm bu yüzlerce milyonlar ise Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın ailesine çıktı. Nasıl mı?

ZİRAAT BANKASI PARA İLİŞKİSİNE NASIL KATILDI

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın oğlu Harun Can Aydın, 16 Nisan 2018’de Otopia Otomotiv Filo adında bir araç kiralama şirketi kurdu.

Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün oğlu Harun Can Aydın, kendi Otopia şirketi adına, Murat Özkaya’ya sınırsız nitelikte vekalet verdi.

Yani oğul Aydın, babasının genel müdür olduğu Ziraat Bankasından milyonlarca lira alan Murat Özkaya’ya yetki vermiş, Oğul Aydın’ın Otopia şirketi de kiralama ve satın alım işlemlerine dahil edilmişti.

Murat Özkaya da çeşitli şirketler üzerinden kendi şirketinin arabalarını, Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün oğlunun şirketine verdi.

ZİRAAT BANKASININ SATIN ALDIĞI ŞİRKETİN ARABALARI

Şimdi, devletin mallarının nasıl kullanıldığını anlatalım.

Ziraat Bankasının yüzde 99’unu almasıyla iştirak haline gelen Central Oto’ya tekrar dönelim…

Bugüne kadar, Central Oto’nun yönetim kurulu başkanlığında, şirketin yüzde birine sahip Metal Oto’nun sahibi Murat Özkaya bulunuyordu.

Edindiğimiz bilgilere göre, Central Oto yani devletin şirketinin araçları, bir günde 4 farklı şirkete sırayla satıldı.

Nasıl mı?

Central Oto bir günde 2 farklı şirkete, 500 aracını toplam 144 milyon 288 bin TL bedelle sattı. Arabaları satın alan şirketler ise Auto Home ve SZL Otomotiv…

Auto Home 2019’da Murat Al, SZL Otomotiv ise 2014 yılında Süleyman Murat Sezer tarafından kuruldu. Bu kişiler, Metal Oto’nun sahibi Murat Özkaya ile sektörde beraber iş yaptığı bilinen isimler…

Devam edelim…

Central Oto’dan, Auto Home ve SZL Otomotiv’e satılan 500 araç aynı gün, toplam 144 milyon 918 bin 500 TL bedelle Otosor şirketine satıldı.

Otosor şirketi ise, 2017 yılında Osman Hakan Demirel tarafından kuruldu. “Osman Hakan Demirel kim” diye soracak olursak karşımıza Murat Özkaya’nın sahibi olduğu Metal Oto çıkıyor.

Şöyle ki… Osman Hakan Demirel Metal Oto’nun Yönetim Kurulu Üyesi…

Bu ayrıntıyı neden mi verdik?

Çünkü devletin şirketi Central Oto’dan satılan 500 araç, Auto Home ve SZL Otomotiv’e satılıyor, ardından bu araçları satın alan iki şirket, aynı araçları Otosor’a satıyor. Otosor ise aynı 500 aracı, toplamda 155 milyon 176 bin 627 TL bedelle Metal Oto’ya satıyor.

Yani devletin 500 aracı, bir günde 3 kere 4 farklı şirkete satılıyor, en sonunda bu araçlar Metal Oto’nun envanterine giriyor.

“TİCARİ İLİŞKİ” ORTAYA ÇIKTI İSTİFA KARARINI AÇIKLADI

Yine soralım o zaman…

Metal Oto neden, devletin şirketinden 500 aracı direkt satın almadı da böyle bir denklem oluşturuldu?

Metal Oto’nun sahibi Murat Özkaya’ya sınırsız yetki veren, Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün oğlu Otopia Otomotiv’in sahibi Harun Can Aydın bu işin neresinde? Otopia şirketinin İstanbul Havalimanı şubesi ile devletin şirketi olan Central Oto’nun şubesi neden aynı adrese kayıtlı?

Ziraat Bankası genel müdürünün oğlu Harun Can Aydın, bir önceki haberimize “Otopia Otomotiv Filo Ticaret A.Ş, tamamı Harun Can Aydın’a ait, yasal olarak faaliyet gösteren bir şirket olup tüm işlem ve kayıtları açık ve şeffaftır. Ziraat Bankası ile hiçbir bankacılık ilişkisi bulunmamaktadır.” diye yanıt vermişti. Soralım o zaman; devletin bankasının sahibi olduğu şirketle aynı adrese kayıtlı olmanız ne anlama gelir?

Ve bir soru daha… Odatv’ye, Central Oto Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan istifa ettiğini açıklayan Murat Özkaya, “Planlanmış, 2020’de alınmış bir karardı” dedi. Peki neden, milyonlarca liralık "ticaret ağının", Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün ailesine çıkmasıyla istifa kararı açıklandı?

Tüm bu “ticaret” ağı ortaya çıkarılmasaydı, 2020 yılında alındığı söylenen bu istifa kararı yine de uygulanacak mıydı?

Furkan Karabay/Odatv.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler