Zihni yenilediği ispatlandı, her gün bir bardak...

Zihni yenilediği ispatlandı, her gün bir bardak...

Beyin, bir bedende ihtiyaç duyulan, tüm işlevlerin koordineli çalışmasında en önemli organizatördür. Hafıza ve zihnin merkezi olmasının yanı sıra motor becerilerin de ilerlemesini sağlayan...

Beyin, bir bedende ihtiyaç duyulan, tüm işlevlerin koordineli çalışmasında en önemli organizatördür. Hafıza ve zihnin merkezi olmasının yanı sıra motor becerilerin de ilerlemesini sağlayan bu organ, ne kadar sağlıklıysa genel sağlık da o kadar sağlığını devam ettiriyor. Peki beynin genç ve sağlıklı kalması için neler yapılabilir? Bunun cevabı ise bilmediğimiz bir içecek türünde.

KOMBUCHA

Kombucha, genellikle yeşil veya siyah çayın yanı sıra meyve veya bitkilerden elde edilen fermente bir çay türüdür.

En büyük yararı ise probiyotik olarak bilinen faydalı bakterilerin bağırsaklarınızda etkili olmasını sağlamaktır.

Teorik olarak, iyi bir bağırsak sağlığı, beyninizde de iki yönlü bir iletişim hattı oluşturarak beyin işlevini artırabilir.

YEŞİL ÇAY

YEŞİL ÇAY

Yeşil çayın kafein içeriği, kahveninkinden çok daha düşüktür. Yine de, umut verici olarak l-theanine ve epigallocatechin gallate (EGCG) adlı iki içerik sayesinde beyinde önemli bir aktivasyon ortaya çıkarabilir.

Çalışmalar, l-theaninin gevşemeyi teşvik etmesinin yanı sıra dikkat oranını da artırdığı görüldü. 21 insan çalışmasının gözden geçirilmesinin ardından yeşil çayın, bir bütün olarak odaklanmayı, dikkatli ve hafızayı desteklediği tespit edildi.

Ayrıca, EGCG beyninize kan-beyin bariyerinden girebilir. Yani beyniniz üzerinde faydalı etkiler gösterebilir ve hatta nörodejeneratif hastalıklarla savaşabilir. bununla birlikte daha fazla araştırma gereklidir.

KAHVE

KAHVE

Bazı içecekler, beyin fonksiyonlarınızı iyileştirebilecek antioksidanlar veya probiyotikler içerir. Böylece her daim ihtiyaç duyulan bileşikleri, tamamen doğadan temin edebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey, doğru ürünleri bir araya getirmek. İşte beyin kapasitenizi artıracak içecekler…

Kahve en çok tüketilen beyin fonksiyonu iyileştiren içeceklerin başında geliyor. Beyninizi etkileme kapasitesi bulunan klorojenik asit gibi bileşikler içerse de asıl faydasını kafeinden alır.

Yapılan bir inceleme sonucunda kafeinin, yaklaşık 0,5-3 fincan kahveye eşdeğer olan 40-300 mg dozlarda odaklanmayı, uyanıklığı, reaksiyon süresini ve hafızayı iyileştirebileceğini kaydetti.

Kahve ayrıca Alzheimer hastalığına karşı da önemli bir koruma kalkanıdır. Bir haftalık yapılan bir çalışmada günde 5 fincan veya 500 mg kafein alımı, Alzheimer'ın önlenmesine ve tedavisine yardımcı olduğu keşfedildi.

Fakat kafeinin günde 400 mg'a kadar güvenli olabileceğini bilmek de önemli. Çalışmaların daha fazla insan üzerinde denenmesi gerekliliği göz önünde bulundurulması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler