Yunan Uçaklarından Hava Sahası İhlali

Yunan Uçaklarından Hava Sahası İhlali

Yunanistan'a ait 3 savaş uçağı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahasına girdi.

Girit'ten kalkan 3 Yunan savaş uçağı, Güney Kıbrıs'ın üzerinden uçuş yaptıktan sonra Kuzey Kıbrıs'a yöneldi. Uçaklar, Rum sınırında bulunan Akıncılar Köyü'ne yakın bir yerden uçarak, KKTC hava sahasını ihlal etti. Uçaklar, ardından Girit'e geri döndü.

Savaş uçakları ses sınırını da zorlayan bir hızla geçiş yapınca, geçiş ülkenin önemli bir bölümünde duyuldu.

BM ARACILIĞIYLA RUMLAR UYARILDI

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler aracılığıyla Rumları uyardı. Özersay, Doğu Akdeniz'deki gergin ortama işaret ederek, "Yunanistan'ın, böyle bir dönemde kışkırtıcı hareketlerde bulunması doğru değil. Bu, ortamın daha da gerilmesine neden olur." diye konuştu.

Özersay, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda "Bahse konu savaş uçakları, Girit'ten kalkarak Akıncılar köyünün üzerinden alçak uçuş yapmak suretiyle hava sahamıza girmiştir. Savaş uçakları, kısa süre sonra Girit'teki üsse dönmüştür" ifadelerini kullandı.

adsiz.jpg

Özersay, bu provokatif eylem konusunda protesto da dahil gerekli girişimleri yaptıklarını kaydederek, "Bu tür yaklaşımların bölgedeki istikrarı tehlikeye atacağını herkesin bilmesi ve sorumlu davranması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Özersay, konuyla ilgili gerekli girişimlerin üst düzey yazışmalarla yapıldığını açıkladı.

RUM BASININDA "TÜRKİYE KORKUSU" VURGUSU

Yunanistan'a ait savaş uçakları Rumların milli günü olan 1 Ekim kutlamalarında uçuşunu iptal etmişti. Rum basını, F-16'ların uçuşunun 'Türkiye korkusu' nedeniyle iptal edildiğini manşete taşımıştı.

TATAR: "DOĞU AKDENİZ'DE Kİ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, 3 Yunan savaş uçağının hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili yaptığı açıklamada bu durumu 'göz dağı' olarak değerlendirdi.

Tatar, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünden ve Doğu Akdeniz’deki haklarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Hep vurguladığım üzere Rum-Yunan ikilisinin niyeti bizimle anlaşmak değildir. Yunan savaş uçakları bugün KKTC hava sahasını ihlal ederek,  Güney Kıbrıs’taki bir askeri tatbikata katılmıştır. Akıllarınca bize gözdağı verecekler. Mümkün değildir. Halkımız, rahat olsun. Anavatan Türkiye dün olduğu gibi bugün de yarın da güvenliğimizi mükemmel bir şekilde sağlamaya devam edecektir. Rum- Yunan ikilisi, uzlaşmazlıkları ile tahriklerine istedikleri kadar devam etsinler. Kıbrıs Türkü egemen eşitliğinden, vatan topraklarından, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünden, Doğu Akdeniz’deki haklarından, Maraş’ı açma kararlılığından vazgeçmeyecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler