Yoshinori Moriwaki'den Ege Denizi'ndeki Depremlerle İlgili Açıklama

Yoshinori Moriwaki'den Ege Denizi'ndeki Depremlerle İlgili Açıklama

Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası devam ediyor. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, depremlerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası devam ediyor. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, depremlerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bölge 7 veya 7,5 büyüklüğüne kadar depremlerin olabileceğini söyleyen Moriwaki, bu şiddetteki depremde tsunami olabileceğini söyledi, Marmaras'e dikkat çekti. Japon deprem uzmanı ayrıca, İzmir Karşıyaka için de uyarı yaptı.

İzmir'de seminere katılan Yoshinori Moriwaki, Ege Denizi'nde yaşanan sismik hareketlilikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Ege Denizi'ndeki son depremlerin başlangıçta 1-2 büyüklüğünde olduğunu ancak zamanla 5,1 ve 5,3 gibi büyüklüklere ulaştığını söyledi.

MARMARİS TARAFINA GELEBİLİR

Tsunami tehlikesi için uyarılarda bulunan Moriwaki, "Sismik hareketlilik devam edecektir, bu bölgede 7 veya 7,5 büyüklüğüne kadar depremler meydana gelebilir. Bu şiddette bir deprem olursa Türkiye'den de hissedilir ama hasar olacağını zannetmiyorum. Santorini Adası'nda büyük bir deprem yaşanması durumunda açık denizde ortalama 3 ila 5 metre yüksekliğinde tsunami oluşabilir. Haritadan baktığımızda tsunaminin etkisi Santorini'den direkt Marmaris tarafına gelebilir. Ama eğer arada küçük adalar varsa bunlar tsunamiyi engelliyor. Bundan dolayı tsunami yaşanırsa İzmir'e kadar gelemeyecek. Çünkü arada adalar var" dedi.

Santorini Adası'nda volkanik patlama yaşanması ihtimaline de değinen Moriwaki, böyle bir durumun Türkiye'ye çok büyük bir etkisi olmayacağını ancak küllerin gelebileceğini belirtti.

"İZMİR'DE BÜYÜK DEPREMLER BEKLEMİYORUM"

Moriwaki, Ege'deki fay hatlarının kısa ve ince olmasından dolayı Santorini'de büyük bir deprem meydana gelmesi halinde İzmir'in fay hattının da tetiklenebileceğini belirterek, "İstanbul'da beklendiği gibi İzmir'de büyük bir deprem beklemiyorum. İzmir'in kendi fay hattı henüz kırılmadı bundan dolayı deprem yaşanabilir ama çok büyük olacağını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

Yapı güvenliğine de dikkati çeken Moriwaki, 2000'de yönetmelik değiştiği için bu yıldan önce yapılan binaların zemininin mutlaka kontrol edilmesi ve olumsuzluk varsa iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yumuşak zeminde sıvılaşma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Moriwaki, "İzmir'de 6, 6,5 şiddetindeki bir depremde Karşıyaka gibi yumuşak zeminli yerlerde eğer yapılar kurallara uygun, doğru düzgün yapılmadıysa deprem daha uzun, sallantı daha çok hissedilir." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler