YÖK’ÜN ‘VİZYON’U….

Hafta sonu İstanbul’da Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin mezuniyet törenindeydim.

Benim için bu okulu özel kılan bir çok sebep var. Ancak en önemlisi, bu üniversiteyi özel kılan ; Uluslararası Vizyon Üniversitesi sadece Kuzey Makedonya’ da değil, hatta sadece Balkanlarda da değil, bütün Avrupa’ da Türkiye Türkçesi üzerine eğitim yapma hakkına sahip olan tek üniversite.

1.jpeg

Üniversite 7 yıl önce Balkanlarda Kuzey Makedonya’da Gostivar’da kurulmuş, sonra Viyana’da da eğitime başlamış. TÜRKÇE EĞİTİM veren Avrupa’nın her yerinde diplomaları geçerli . Ve dördüncü mezunlarının törenini de bu kez ilk kez Türkiye’de İstanbul Küçükçekmece’de yaptı.

2.jpeg

Rektör Prof. Dr. Fadıl Hoca ilk kez Türkiye’de düzenlenen bu törenin Anavatan’da yapılmasının gerekçesini öyle güzel cümleler ile tanımladı ki. Aynen aktarıyorum:

‘’ Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin, 21 Aralık Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı münasebetiyle ve üniversitenin kuruluş tarihi sebebiyle, düzenlediğimiz mezuniyet törenimizin 2. Bölümünü bugün İstanbul’da gerçekleştirmeyi kararlaştırdık.

3.jpeg

Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Devletinde son dönemlerde yaşanan bu ekonomik krizden hareket ederek, Saygıdeğer öğrencilerimizin Makedonya’ya kadar gelip, külfetli bir masraftan onları rahatlatabilmek adına ve değerli öğrencilerimize bu pandemi döneminde kendilerine katkıda bulunmak niyetiyle, bugünkü bu törenimizi burada yapmak için karar aldık ve Üniversitemizin tüm yönetim kadrosu ile hocalarıyla beraber İstanbul’a gelmiş bulunmaktayız. ‘’

4.jpeg

Ve devam etti:

‘’Ecdadımızın, yani Devleti Aliyye Osmaniyenin Balkanlardan çekilişinin 100.cü yıl dönümünde, bu eğitim müesesini kurarak böyle bir imkâna ve imtiyaza kavuşan Makedonya daha doğrusu Balkan Türkleri olarak, son derece mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

21 Aralık 1944 tarihinden itibaren Üsküp’ teki Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nda yeniden Türkçe eğitimin başlaması, biz Balkan Türkleri için dolayısıyla, Kuzey Makedonya Türkleri için çok önemli bir tarihi gündür. Bu tarihi günü Uluslararası Vizyon Üniverstesi’nin kuruluş günü olarak da kabul ettiğimizden dolayı, bu günü hem Makedonya Türklerinin Türkçe eğitim bayramı olarak, aynı zamanda Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin kuruluş günü olarak da kabul ediyoruz ve bu şekilde de kutlamalara 7 yıldır devam ediyoruz.’’

5.jpeg

Bundan daha da önemlisi Prof. Dr. Fadıl Hoca, asıl amaçlarının ve misyonlarının Balkanlardan , Makedonya’ dan beyin göçünü mümkün mertebede önlemek tezinden hareket ettiklerini belirterek, ‘ biz bu yıl Anavatanımız Türkiye Cumhuriyetinin Gazi Üniversitesi’nden, Marmara Üniversitesi’nden ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden doktorlarını tamamlamış olan gençlerimizi Makedonya’ya davet ettik ve onları hemen istihdam ettik.

Dolayısıyla, biz kuruluşumuzdan bu güne kadar hep bu doğrultuda çalışmalarımız olmasından hareket ederek, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti devletinde okuyan Balkan kökenli gençlerimizi Balkanlara geri dönmeleri için teşvik ediyoruz ve bunları mümkün mertebede istihdam etmeye gayret ediyoruz. Çünkü maalesef bir beyin göçü başını almış gidiyor.

Biz bunu mümkün mertebede durdurup Balkanlarda Türk Müslüman nüfusunun burada kalabilmesi için var gücümüzle gayret ediyoruz ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. ‘ diyor.

Ve ekliyor:

‘’Biz yavaş ama sağlam adımlarla yürüyen bir Üniversite olarak, hem Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Kamuoyu karşısına çıkıyor aynı zamanda hem de Uluslararası Kamuoyunda kendi yerimizi almaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda Uluslararası Vizyon Üniversitesi 2018 yılından itibaren Avusturya Viyana’daki GESAB (Akademik Eğitim Enstitüsü) ile yapmış olduğu akademik işbirliği neticesinde, Vizyon Üniversitesinin Programları Avusturya Eğitim Bakanlığı tarafından akredite edilip, 2018-2019 akademik yılından itibaren Viyana’da Eğitime Başlamış olduk.

Kuzey Makedonya Cumhuriyetinde mevcut olan 18 Devlet ve Vakıf Üniversitesinden Kuzey Makedonya dışında Avrupa Birliği sınırları içerisinde şubesi olan ve programları akredite edilen yegane Üniversite, Uluslararası Vizyon Üniversitesidir. 2021 yılında Yine Avusturya’da Linz Şehrinde 2. Bir Şubemizi açarak Avusturya’da 2. Şubeye kavuşmuş olduk. 2022 yılında inşallah Almanya’da da 3. Bir şubemizi açmaya gayret edeceğiz.

6.jpeg

19 Kasım 2021 tarihinde Viyana’da ilk Yüksek Lisans Tezlerinin Türkçe savunmasını gerçekleştirerek, Uluslararası Vizyon Üniversitesi olarak bir ilkeye imza atarak, tarihi bir hadiseyi gerçekleştirmiş olduk.’’

Ve bana göre en önemli hususu da Rektör Prof. Dr. Fadıl Hoca anlattıkça hem gurur duydum hem de aklım almadı.

İsterseniz O’nun sözleri ile devam edelim yine:

‘’Malumunuz üzere Birleşmiş Milletler Örgütünün önemli bir kurumu olan UNESCO tarafında 2021 yılı Yunus Emre Türkçe yılı ilan edildikten sonra, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından 31 OCAK 2021 tarihli bir genelge yayınlanarak, 2021 yılının

Dünya Dili Türkçe olarak tanıtılması ve takdim edilmesi genelgesi yayınlandı. Türkiye Cumhuriyeti dışından bu yayınlanan genelgeye istinaden hareket eden Uluslararası Vizyon Üniversitesi, 2021 yılını Balkanlarda Türkçenin Bilim Yılı olarak ilan ederek, Üniversite bünyesinde ilk defa değişik branşlarda olmak üzere, 8 akademi ders Kitabını Türkçe yayınlamış olduğunu iftiharla bildirmek istiyorum.

Türkiye Cumhuriyeti dışında, Türkçe yayınlanan ilk akademik ders kitapları olması hasebiyle, yayınlamış olduğumuz bu akademik ders kitapları ile Türkiye dışında da Balkanlarda – Avrupa’da Türkçe ile Bilimin yapıldığının en bariz bir göstergesi olsa gerek.

Bugün burada yayınlamış olduğumuz bu kitapların bir kaç nüshasını da takdim etmiş bulunmaktayız.

Avrupa Üniversiteler Birliği tarafından en son aldığımız habere göre, Uluslararası Vizyon Üniversitesinin Hukuk Fakültesi’nin Avrupa Üniversiteler Birliği Hukuk Fakülteleri üyeliğine kabul edildiğine dair bilgi elimize ulaşmış oldu.

Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin Avrupa Birliği sınırları içerisinde hem tanınırlığı, hem de denkliği olan bir Üniversitedir.

Nitekim bizden mezun olan öğrencilerimizin hem İsviçre’de hem de Avusturya’da denkliklerini alıp iş başı yaptıklarını bildirmek istiyoruz.’’

‘Peki bunda ne var?’ dediğinizi duyar gibiyim.

Çünkü bir tek yer denklik vermiyor!

Neresi mi?

YÖK ve Türkiye!

Peki neden?

Türkçe eğitim verdiğinden!

Yorumu ve YÖK’ün, ‘vizyon’nu nu değerlendir meyi size bırakıyorum.

6

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum