YÖK Başkanı Saraç tarih vererek açıkladı

YÖK Başkanı Saraç tarih vererek açıkladı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç dünyadaki en iyi ilk 100 üniversite sıralamasında daha fazla Türk üniversitesi olması için bir çalışma yaptıklarını belirtti.

TBMM Kadına Yönelik Şiddet ve Cinayetlerin Araştırması Komisyonu'nda dikkat çekici bir araştırmanın sonuçları gündeme geldi. Araştırma, üniversite öğrencisi erkeklerin "geleneksel", kadınların ise " eşitlikçi" düşündüğünü ortaya koydu.

TBMM Kadına Yönelik Şiddet ve Cinayetleri Araştırma Komisyonu YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç ile üniversiteler bu alanlarda araştırmalar yapan öğretim üyelerini dinledi. Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Müdürü Doç.Dr. Seher Ergüney, çalışmaları ile ilgili bir sunum yaptı.

Ergüney, kadına değer verme veya insani hakların üniversitelerde kazandırılacak bir alışkanlık olmadığını, yapılan çalışmaların da zaten bunu ortaya koyduğunu söyledi. Üniversitelere devam eden kız ve erkek öğrencilerin düşünce şekilleri ile ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarını da paylaşan Ergüney, şöyle devam etti:

"Çalışmada, erkek öğrenciler daha geleneksel düşünürken kadın öğrenciler, kız öğrenciler daha eşitlikçi düşünmüşler. Bunun için biz okul öncesinden önce başlamalıyız. İnsani hakları, insani değerleri orada öğretmeye başlamamız lazım. Bizim yapacağımız şu olur: Üniversiteler düzeyinde yapacağımız projelerde geleceğin babaları olacak üniversitedeki erkek öğrencileri projelerimize katmak, projelerimize, çalıştaylarımıza, etkinliklerimizi onları getirmeyi başarmak."

TOPLANTIYA SADECE KADIN ÇAĞIRMAK HATA
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yapılan en büyük hatanın tüm toplantılara kadınları çağırmak olduğuna dikkat çeken Ergüney, "Tüm toplantılara hep kadınları çağırdık, hep mağdurları çağırdık. Zaten kadın bunu biliyor, bundan rahatsız. O zaman ne yapacağız? Erkeklere bunun doğru olmadığını öğreteceğiz."

YÖK'TEN İLK 100 HAMLESİ

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da dünyadaki en iyi ilk 100 üniversite gibi sıralamasında daha fazla Türk üniversitesi olması için bir çalışma yaptıklarını belirterek, dünya üniversite sıralaması için "Liberal dünyanın hatta neoliberal dünyanın kapitalist bir yaklaşımla kurguladığı, ticari müesseselerin yaptığı bir satıştır üniversite sıralaması. Dikkat edin bütün ülkelerin üniversitelerine mavi boncuk dağıtılır" dedi. Saraç şöyle devam etti:

"Biz, burada eksikliğimizin neler olduğuna yönelik bir çalışma yaptırdık. Bir üniversite nitelikli yayın itibarıyla ODTÜ'nün dörtte 1'i kadar ama ilk 100'e girmiş. Repütasyon diye bir şey var, sizin şöhretinizin afakı tutup tutmadığıyla ilgili bizde soru var. Bununla alakalı bizim üniversitelerimiz ODTÜ de diğerleri de 'Ya, biz yapıyoruz, üretiyoruz, yeter' diyorlar ama maalesef bu kapitalist dünya nasıl? Satış dünyası, her şeyin metalaştığı bir dünya, bir pazarlama dünyası. Buraya yönelik bir çalışma ve gayret içerisinde değiller üniversitelerimiz. Bununla ilgili üniversitelerimizde toplantılar yaptık. Önümüzdeki yıldan itibaren yükseleceğiz."

KADIN DOSTU ÜNİVERSİTE

Kadın dostu üniversiteler ile ilgili yeni bir süreç başlatmak istediklerini vurgulayan Saraç, "Yarışma yapalım. Kriterleri sağlayanlar birinci, ikinci, üçüncü diye kamuoyuna açıklayacağız" diye konuştu.

MOBİNG TAKİBİ

Saraç, mobing konusunda üniversitelerin şeffaf olmasını istediklerini, bunun için de mobing ile ilgili şikayet alan üniversiteleri kamuoyu ile paylaşma yönünde düşünceleri olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE İÇİN YÜZ AKI

Saraç, kadın akademisyenler ile ilgili bir raporun She Figures 2021'de yayınlanacağına dikkat çekerek, AR-GE, kıdemli öğretim üyeleri, doktora, akademik yönetim ve kadrolar açısından Türkiye'nin AB ortalamasını ile aynı ya da geçtiğini belirterek, "Bu Türkiye için yüz akıdır" değerlendirmesi yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler