Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

YERSEN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu haftalık grup toplantısında ağırlıklı olarak esnaf sorunlarına değindi. Toplantıda 17 maddelik daha sonra kanun teklifi olarak meclise sunulacak bir manifesto da açıkladı. Maddeleri tekrar hatırlayalım dilerseniz.

1-Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır.2- Sicil affı çıkarılmalıdır.3- Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir. 4- Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır.5- AVM'ler haftanın bir günü kapanmalıdır. 6- Esnafın sosyal güvenlik primleri, iş yerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır.7- Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız ceza yazılmamalıdır.8- Devlet, esnafa olan borçlarını ödemelidir.9- Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir.10- Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmelidir.11- Kamu kurumları, iş yerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olan esnafımızdan kira almamalıdır.12- Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir.13- Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır.14- Okul kantinlerinden bir yıl süreyle kira alınmamalıdır.15- Servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilmelidir.16- Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır.17- Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalıdır.

Kılıçdaroğlu vekillere ve parti teşkilatlarına “Esnafın ayağına gidin, dertlerini dinleyin” ültümatomunu vermiş oldu bir yerde. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir restoranın açılışına katılan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e sorduk konuyu.. 
"Biz sorunları yerinde dinlemek için Sayın Genel Başkanımızın talimatı ile 81 ile 130 milletvekilimizi yolladık. Esnaflarımızı yerlerinde ocaklarının başında, kırtasiye dükkanlarında tezgahlarında ziyaret ettiler. 81 ilden gelen rapor üzerinde genel başkan bir hafta çalıştı ve Türkiye'nin gündemine gelen grup konuşmasını yaptı. Konuşmasında 7 bölgeden gelen her türlü esnaftan gelmiş yakarışları, şikayetleri yardım taleplerini dile getirdi. Ardından biz Türkiye'den çok olumlu geri dönüş aldık. “

İyi güzel de Çeşme Türkiye’nin bir ilçesi değil mi? Orada yerel yönetim kendi havasında hadi onu geçelim. Ya CHP ilçe başkanlığı. Esnafa yönelik bir kampanya düzenlediler. Alışverişlerde % 20 indirim. Peki şart ne ? CHP ye üye olmak. Burada sözü gazeteci dostum Aydın Korkmaz’a bırakıyorum..

“Çarşıya giden arkadaşım Neco’ya tüp siparişi vereyim, indirimli alsın bari dedim. Dönüşü öfkeliydi. “Hastirsinler, indirim için CHP üyelik belgesi istiyorlar” demez mi? Olayın tadı kaçmış. Evet pandemi süreci var, esnafa destek olmak gerek .Hepsine amenna ama esnaf ve üyelik kartı. Aklıma hemen TOKİ kayıtları geldi. Kayıtlar kaymakamlıkta yapılıyordu ama önce AKP il başkanı Alpaslan Ertürk’ten partiye kayıt belgesi almak gerekiyordu. Çeşme Devlet Hastanesi’ne 50 kişi alınacaktı aynı şey geçerliydi. CV sini verenler mitinglere çağırılıyor, gelmeyenler aforoz ediliyordu. Yapılanların Ak Parti’den ne farkı var? CHP ye üye olursan belirli esnaflardan yüzde 20 indirim. Zihniyet aynı zihniyet”
Bir zamanlar çok ünlü bir reklam sloganı vardı. “Yok birbirimizden farkımız ama biz osmanlı bankasıyız" diye. Al iktidarı vur muhalefetine. Piyasaların içinde bulunduğu durumu da tanımlamakta olan bu reklam Cem Behar tarafından "yersen noktası" olarak da açıklanmıştır. Bu da ek bilgi olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.