Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

Yerel Seçimler Hakkında Basit Aritmetik...

25 seneden bu tarafa bu ülkenin demokrasi hayatında iktidar alternatifi yoktur. Bu bir gercekliktir.
Adı ana muhalefet partisi olan Partinin iktidara alternatif olmadığı açıktır.
Bütün demokrasilerde bir iktidar partisi vardır, diğer yanda da iktidara aday olan, yakın duran bir ana muhalefet partisi söz konusudur ; ancak Turkiye'de söz konusu bile değildir.
Secim sisteminde zaman zaman yapılan değişiklikler sonucu , secim sonuçlarının parlamentoya çoğunluk olarak yansıma oranları değişiklik göstermiştir.Bunun en akıl almaz örneği Özal zamanında yürürlüğe sokulan yasalar neticesinde yüzde otuz beş,otuz altilarda oy alan bir partinin mecliste yüzde 65 üzerinde çoğunluk elde etmesine dair çarpık durumdu.
Son secim yasaları gereğince böyle bir çoğunluğu yakalabilmenin şartı olan oran aşağı yukarı bellidir ve en az yüzde 45 leri yakalamış olmak bunun temel şartı gibi gözüküyor...Ya da hesap böyle.
Ancak böyle bir oy alan parti ( ittifak) basit çoğunluk için gerekli üç yüz vekilliği yakalayıp, geçebiliyor.Nitekim Cumhur ittifâki 14 Mayis'ta bu oranlara eristigi icin
322 mebusu cebine koydu.
HDP'nin yüzde on altında kalan oyunu saymazsak ki, bu oyu doğrudan millet ittifakı hanesine yazmanın mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz ; CHP+ IYI P. oyu bu anlamda yüzde 37, 38 lerde kalmış demektir. Millet ittifakının yüzde 45 lerden ne kadar uzakta kaldığı malumdur.Millet ittifakını oluşturan iki parti yüzde ona yakın bir oyu hanesine katılmadığı müddetçe parlamento çoğunluğu uzak bir hayaldi...Öyle de oldu.
Peki bugün "seçimlere tek başına gitme " kabadayiligini sergilemekte olan her iki partimiz 14 Mayısta kendi aldıkları oydan ne kadar fazlasını tek başlarına alsalardı meclis çoğunluğu için gerekli 300 mebusa ulaşabilirlerdi.Adi ana muhalefet partisi olan CHP için bu rakam (Gelecek,Deva,DP,SP dahil) yüzde 15-20 araligidir. Ana muhalefet partisinin neden bir iktidar adayı olamadığının ispatı olan bir miktar...
IYI P. için ise bu miktar yüzde 35 ler civaridir. "Tek başına seçime girerim" diyenlerimizin halleri bu...Hal böyle olduğu için de BELKI BIR UMIT deyip ittifak yapmadılar mı?
CHP ve IYI P. yönetimlerini ittifak yapmak mecburiyetinde bırakan gerçeklik budur. Yüzde 45 leri bulmaları halinde mecliste çoğunluk elde etmek ; bu durumun getirdigi avantajla da 28 mayıstaki seçimi kazanmak. Yani hem iktidar olmak, hem başkanlık.secimini kazanmak...Cunki tek başlarına birinin %25'i ile,diğerinin %10'u ile iktidar kelimesinin yanına bile yaklasmalari mümkün değildi.Biri almakta olduğu oydan yüzde 20 fazlasını, diğeri yüzde 35 fazlasını bulmaliydilar ki, iktidar olabileler...
İttifak bu zaruretten doğdu, ama olmadı.Cunki yüzde 38 adamı iktidar yapmıyor...
Şimdi ne değişti de " tek başına girerim" kabadayiligi yapılmakta?...Anlayan var mı?..Dogru bulan var mı?... "Bu.is mantikli" diyen var mi?..
Şartlar mı değişti de ittifaktan vazgecmektesiniz?.. İttifakın ayağınıza dolandigini iddia ediyorsunuz...İttifak etmeseydiniz TEK BASINIZA %45' ER OY MU ALACAKTINIZ?..Mecliste 300 mebus mu cikartacaktiniz; adayınız c.baskani mı olacaktı?..
Cumhur ittifaki 14 Mayis'ta %45 i yakaladığı için 322 yi buldu.Zaten o an itibarıyla PARLAMENTER SISTEME DONUS iddianiz çöktü.Zaten bu sebeple de 28 mayısta yüzde elliyi siz değil Cumhur aştı...Şimdi ne değişti de "tek girecegiz" "herkes yoluna" kabadayiligindasiniz?.. Ankara, İstanbul, İzmir 14 mayıs seçim sonuçları önümde...
Bu sonuçlara göre İstanbul Ankara kaybedilir ; İzmir bile tehlikeye düşer.

.Şimdi isterseniz gelin İstanbul,Ankara ve İzmir için Cumhur ve Millet ittifakı oyları açısından ( millet ittifakinda sadece CHP ve IYI P. oylarını esas alarak) 14 mayıs seçim sonuçlarına bir göz atalım.
Istanbul'da AKP %36.06, MHP %6.24 oy almış.CHP 28.33, IYI P. ise %8.07...Ankara'ya gelince AKP %32.53 , MHP %10.25 ; CHP %30.56, IYI P. %12.80 oy almış.
Hesap çok açık ve net değil mi?
Ne CHP'nin ne de IYI P.'nin ayrı aday iddiası ve kazanabilme şansı SADECE BOS HAYAL DEGIL MIDIR?
Istanbul'da Cumhur %42-43 iken CHP %28, IYI P. %8 le mi yarışacak?
Geçiniz...
Ankara'da Cumhur tarafı %43 lerde...Ne CHP'nin %30 u, ne IYI P.'nin %12-13 u bu işi (TEK BASINA !...) kurtarmaz. Bu bir ilkokul çocuğunun yapacağı basitlikte bir hesaptır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.