Yeni düzenleme meclise sunuldu, OHAL iki gün sonra kalkıyor 

Yeni düzenleme meclise sunuldu, OHAL iki gün sonra kalkıyor 

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Olağanüstü Hal'in (OHAL) 18 Temmuz'da kaldırılacağını açıkladı.


Turan'ın açıklamasıyla eş zamanlı olarak, OHAL'in ardından yeni düzenlemelerle ilgili AK Parti'nin hazırladığı yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu.

TBMM'ye sunulan yasa teklifinde sunulan değişiklikler

Kanun teklifine göre, gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 48 saati, toplu olarak işlenen suçlarda 4 günü geçemeyecek. Gözaltı süresi, delillerin toplanmasındaki güçlük ya da dosyanın kapsamlı olması nedeniyle en fazla iki defa uzatılabilecek.

Teklife göre, MİT'in tarafı olduğu hukuk uyuşmazlıklarında, dava şartı olarak öngörülen ara buluculuk dahil, ara buluculuk usulü uygulanmayacak.

Yeni yasa teklifine göre, açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler, gece vaktinin başlamasıyla dağılacak şekilde, kapalı yerlerdeki toplantılar ise saat 24.00'e kadar yapılabilecek. Açık yerlerdeki toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağılma saati, kamu düzeni ve asayişin bozulmasına neden olmamak şartıyla 24.00'e kadar uzatılabilecek.
OHAL'in kaldırılacağı sinyalleri verilmişti

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül "OHAL uygulaması birkaç güne sona ermiş olacak. Ancak, OHAL'in sona eriyor olması bu konudaki mücadelenin sona ereceği anlamına asla gelmemeli. OHAL sona erecek ama terörle mücadele, FETÖ başta olmak üzere Türkiye'yi kıskaca almak isteyen bütün terör örgütleriyle en kalıcı, en kararlı mücadele sonuna kadar devam edecektir" açıklamasını yapmıştı.

Gül ayrıca, "Bu mücadelede önemli bir mesafe almayı da başardık. OHAL uygulaması birkaç güne sona ermiş olacak. Ancak, OHAL'in sona eriyor olması bu konudaki mücadelenin sona ereceği anlamına asla gelmemeli. OHAL sona erecek ama terörle mücadele, FETÖ başta olmak üzere Türkiye'yi kıskaca almak isteyen bütün terör örgütleriyle en kalıcı, en kararlı mücadele sonuna kadar devam edecektir." ifadelerine yer vermişti.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ''24 Haziran seçimleri öncesinde seçim sonrası OHAL'i masaya yatırıp onu kaldırma gibi bir durum söz konusu olabilir. Onun çalışmasını da yapmış olacağız.'' demiş ve OHAL’in kaldırılabileceğinin sinyalini vermişti.

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ilan edilen ve en son nisan ayında yeniden süresi uzatılan OHAL'in ömrü 19 Temmuz'da doluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler