Yazılım devi Türkiye'de rüşvet dağıttığını kabul etti!

Yazılım devi Türkiye'de rüşvet dağıttığını kabul etti!

Teknoloji şirketi Oracle, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde rüşvet dağıtmak için bir rüşvet fonu kurduğu doğruladı. Şirket 23 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, teknoloji şirketi Oracle'ı Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki ofislerinde yerel yetkililere rüşvet vermek için bir "rüşvet fonu" oluşturduğu için 23 milyon dolar para cezasına çarptırdı.

2014 ve 2019 yılları arasında Oracle aleyhine başlatılan çok yönlü bir soruşturma da yabancı yolsuzlukla mücadele yasalarının suistimallerini ve ihlallerini ortaya çıkardı.

Komisyon, Oracle'ın kurum politikasını ihlal ederek çeşitli kurum ve kuruluşların yetkililerine bu iki ülkede kurduğu rüşvet fonlarından teknik toplantılara katılmaları için rüşvet verdiğini tespit etti.

Komisyon ayrıca, Oracle'ın Türkiye'deki ofisinin, çeşitli kurum ve kuruluşların çalışanlarının ailelerine uluslararası konferanslara eşlik etmeleri için rüşvet parası ödediğini de ortaya çıkardı.

GEZİLER İÇİN RÜŞVET FONU DEVREYE GİRMİŞ

Oracle Türkiye Temsilciliği'nin bu kamu görevlilerinin eş ve çocuklarına gizli fonlardan refakat etmesini sağladığı, bu kişilerin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Los Angeles ve Napa Valley'e de seyahat ettiği ve bu masrafların kendisine rüşvet verildiği ortaya çıktı.

ŞİRKET SUÇLAMALARI KABUL ETTİ

Merkezi Teksas'ta bulunan teknoloji firması Oracle, komisyonun suçlamalarını kabul etti. Oracle, 15 milyon dolar para cezası ve yaklaşık 7 milyon 900 bin dolar tazminat ve faiz ödemeyi kabul etti.

Oracle sözcüsü Michael Egbert, komisyonun hazırladığı raporda yer alan davranışların kurumun temel değerlerine ve politikalarına aykırı olduğunu belirterek, “Bu tür davranışları tespit edersek, gerekeni yaparız” dedi.

Komisyon, 2005 ve 2007 yılları arasında yaptığı denetimlerde, Oracle’ın Hindistan Temsilciliği’ni rüşvet fonu iddiasıyla suçlamış ve 2012 yılında firmaya 2 milyon dolar para cezası vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler