Yatmadan önce peynir yedirecekler!

Yatmadan önce peynir yedirecekler!

ABD'de uyku üzerine yapılan bilimsel bir çalışma için sadece yatmadan önce peynir yiyip rüyalarını kaydedecek kişiler aranıyor!

Katılımcıların karşılığında 18 bin lira kazanacağı araştırma dünya genelinde ses getirirken, Dr. Ayça Kaya uyku ile beslenme arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Uyumadan hemen önce süt içmenin faydadan çok zararı olduğunu söyleyen Kaya'nın önerisi ise 2222 tekniği.
Günümüzde birçok kişi uykusuzluktan şikâyetçi. Oysa iyi bir uyku çekmek hayat kalitesini her yönüyle etkiliyor. Bu mekanizmanın nasıl işlendiğine dair her gün yeni çalışmalara imza atan bilim insanları son olarak ABD'de gerçekleşen bir çalışmayla gündeme geldi. Bir araştırma merkezi olan Sleep Junkie'nin çalışması oldukça enteresan. Yatmadan önce peynir tüketmenin uyku üzerindeki etkisini kanıtlamak isteyen araştırma şirketi katılımcılar arıyor. Bu çalışmada yer alacakların kazanacağı para ise şimdiden tartışma konusu oldu.


Yatmadan önce peynir yedirecekler Dr. Ayça Kaya: 2222 tekniği uykuyu değiştiriyor
YAKLAŞIK 18 BİN LİRA ÖDENECEK

Ses getiren araştırmaya dahil olacak katılımcılar yatmadan önce peynir dilimlerini yiyecek, uyandıklarında ise rüya ve kabuslarını kaydedecek. Bu kişilerden tek beklenen ise farklı türlerde peynir yemenin uyku kalitelerini nasıl etkilediği konusunda 3 ay boyunca dürüst şekilde geri bildirim sağlamaları. Sleep Junkie adlı araştırma merkezi mart ila mayıs ayları arasında gerçekleşecek çalışmayı tamamladıktan sonra katılımcılara tam bin dolar (yaklaşık 18 bin lira) ödeyecek. İş tanımında "Seçilen adaylara çalışmaları için ödeme yapılacak ve tüm peynir maliyetleri giderilecek" ibaresi dikkat çeken firmanın katılımcılarda aradığı kriterler ise şöyle:
Yapılan araştırmanın sonuçlarının ne olacağı henüz belli olmasa da konuyla ilgili bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, "Yatmadan önce yalnızca peynir ve süt ürünleri değil, kalori değeri olan hiçbir şey tüketmemek gerekiyor" yorumunda bulundu. Uykuda vücudunun kendini yenilediğini ve yaşamsal fonksiyona sahip organların adeta şarj olduğunu sözlerine ekledi.
VÜCUTTAKİ STRES HORMONUNU ARTIRIYOR

"Bir şey yiyip içerek yattığımızda sindirim enzimleri ve hormonları sürekli çalışır hale geliyor. Bu da uykuda vücudun yenilenmesini sağlayan büyüme ve melatonin (uyku) hormonunun seviyelerini düşürüyor. Ayrıca kortizol yani stres hormonu yükseliyor. Sonuç olarak kişi sabah yorgun, dinlenmemiş, kötü hissederek olarak uyanıyor" ifadelerini kullanan Dr. Ayça Kaya'ya göre gece mümkün olduğu kadar aç uyumak en doğrusu.

Uykuya rahatça dalmak için yatmadan hemen önce süt içmenin de bir efsaneden ibaret olduğunu belirten Dr. Ayça Kaya, "Süt ve süt ürünlerinin içerisinde hem triptofan hem de laktit asit bulunuyor. Laktik asit vücudu gevşetip uykudayken kasların rahatlamasını sağlıyor. Ancak biz bunu uyumadan hemen önce tükettiğimizde metabolik olarak sindirim enzimleri ve hormonları devrede olduğu için vücudun dengesi şaşıyor. Bu sebeple özellikle erişkinlerin kesinlikle boş mideyle uyuması gerekiyor" dedi. Dr. Kaya, uykudan 4 saat önce besin alımı ve sıvı tüketiminin kesilmesi gerektiğinin altını çizdi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler