Vize ret oranı yüzde 50 arttı

Vize ret oranı yüzde 50 arttı

Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almada yaşadığı sıkıntı ikiye katlandı. Konser için Avrupa’ya gitmesi gereken sanatçılar bile ret aldı. TURSAB Başkanı Bağlıkaya, ret verilen vize oranının bu yıl yüzde 50’ye çıktığını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat için gerekli olan Schengen vizesi başvurularında yaşanan sıkıntı artarak devam ediyor. Türk vatandaşlarının vize başvurularına gelen ret kararı da arttı. Birçok tur şirketi ve bireysel başvuru yapanlar, ret kararları nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vize sorunu çözeceklerini ifade edip “Son dönemde siyasi şantaj haline gelen sorunu çözeceğiz” açıklaması yapmıştı. Ticareti sekteye uğratan, sanatçıların konserlerini iptal etmesine neden olan vize retleriyle ilgili Milliyet’e açıklama yapan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Schengen vizesiyle ilgili sorunların, seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya başladığını kaydetti. Vize retleri nedeniyle yurt dışına tur düzenleyen seyahat acentalarının çok ciddi iş kaybına uğradığını belirten Bağlıkaya, sorunun Dışişleri Bakanlığı’nın çabasıyla, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi (AKPM) gündemine taşınarak tavsiye kararı alınmasına rağmen çözümlenemediğini aktardı.

‘Özgürlük kısıtlaması’

Vize başvurularındaki kontenjanların 5’te 1 oranına düşürüldüğüne dikkat çeken Bağlıkaya sorunla ilgili şunları anlattı:
“Vize müracaatları konusunda maalesef sistemli bir engelleme var. Bu engellemelerin yanında vizeye müracaat etmiş olan vatandaşlarımıza verilen ret oranları da çok yükselmiş durumda. 2022 yılında ret verilen vize müracaat oranı yüzde 15’in üzerinde iken 2023’te bu oran yüzde 50 civarına çıktı. Seyahat özgürlüğünün kısıtlanması, insan hakları bakımından da son derece yanlış bir uygulama.

‘Haksız kazanca dönüştürdü’

Normal şartlarda vize başvuru ücreti, 80 euro. Aracı kurumlar da bu rakama ilave olarak 20-30 euro hizmet bedeli alıyor. Son dönemde süreci hızlandırmak adına ‘VIP ücret’ adı altında çok 300 euro’dan daha fazla yüksek hizmet bedelleri talep edilmeye başlandı. Vize sürecini hızlandırmak adına veya randevu bulabilmek adına talep edilen bu fahiş rakamlar vizenin reddedilmesi halinde iade de edilmiyor. TÜRSAB olarak Fransa, İtalya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya konsoloslukları ile görüşerek acentalarımızın Schengen vizesi konusunda yaşadıkları sıkıntıları, ilgili ülke makamları ile paylaşmış ve çözüm talebinde bulunmuştuk. Ayrıca İngiltere ve ABD konsoloslukları ile de görüşerek vize alım süreçlerinin kolaylaştırılması yönündeki taleplerimizi iletmiştik. Tüm sektör bu sorunun ivedilikle çözülmesini bekliyor.”

Başvuru tablosu

Türkiye ocak ayında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) konuya yönelik sunduğu karar tasarısında Schengen vizelerine ret oranının 4 kat arttığını ve son 8 yılda en fazla başvuruyu yapan 5 ülke arasında olan Türkiye’nin ret oranı en çok artan ülke olduğunu belirtti.

Konak: Almanya konserimizi iptal ettik

Vize engeline takılan sanatçı Volkan Konak da takıldı. Konak Twitter’da şu mesajı paylaştı: “Sevgili dostlar, dünyanın her yerinde konser veren bizler, Türkiye’ye giriş yapan, sayısı belli olmayan, ne olduğu belirsiz kişilere vatandaşlık verildiğinden artık Avrupa’ya bile vize alamıyoruz ve Almanya’dan iki kez vize için ret aldık. Dolayısıyla mayıs ayı Almanya konserimizi iptal ettik. Dinleyicilerimizden özür diliyoruz. Ne diyeyim yazıklar olsun.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler