VEFATINIZDAN SONRA GMAIL HESABINIZA NE OLACAK?

VEFATINIZDAN SONRA GMAIL HESABINIZA NE OLACAK?

Vefatınızdan sonra Gmail hesaplarınıza kimler ulaşabilecek? Yoksa verileriniz silinecek mi? Detaylar haberimizde...

Siz öldükten sonra Gmail hesabınıza ne olacak?

Gmail hesaplarımızda şirket içi gizli yazışmalardan tutun da banka bilgilerimize kadar birçok özel bilgiyi içinde barındırıyor. Peki ya vefatınızdan sonra mail hesaplarınızda neler yapılabilir? Kimlerin Gmail hesaplarınıza erişim izini olacak?

Kullanıcılar çoğu vefatlarından sonra da Google hesaplarının korunmalarını hatta imha edilmelerini istiyor. Peki ya gerçekten öldüğünüzde Google hesaplarınız ne olacak? Okumamaları için ne yapmanız gerekiyor? Tüm bu soruların cevapları haberimizde…

Gmail hesabınızı kontrol edebilirsiniz

Gmail hesaplarımızda banka bilgilerimizden, şirket yazışmalarımız, özel yazışmalarımız gibi bizler için hayatı önemi olan bilgilerle dolu. Çoğu kullanıcının da öldüklerinden sonra e-posta hesapları için bir planları olmadığı için sevdikleri insanlarda o hesaplarla ilgili ne yapmaları gerektiğini bilmiyor.

Google vefat edip etmediğinizi anlayabilecek bir sisteme sahip olmasa da 9 ay boyunca hiç oturum açmayan Gmail hesaplarını otomatik olarak siliyordu ancak, haziran 2021’den bu yana Google, politikalarını hesabın kendisi yerine etkin olmayan Gmail hesaplarının içeriğini silmeye başladı.

Google’ın yeni etkin olmayan bir hesap olarak sınıflandırması için kullanıcının Gmail hesabına 24 aydan fazla giriş yapmamış olması gerekir. Bir Gmail hesabının etkin olmadığı kabul edildiğinde Google, e-postaları, dosyaları, resimler gibi tüm içerikleri siler.

Ölmeden önce Gmail hesabınızı nasıl hazırlarsınız?

Google’ın Gmail hesabınızı 24 aydan sonra temizlemesinin yanı sıra hesabınızı ölmeden önce ve öldükten sonra da yönetmenizin yolları var.

  • Yaşarken Gmail hesabınızı düzenli bir şekilde kullanırsanız sizden sonra mail hesabınızı düzenlemesi gereken kişinin işini daha kolaylaştırmış olursunuz.
  • Hesabınızı güvendiğiniz birine miras bırakmak; bu miras içerisinde hesaplarınızın şifresi ve iki faktörlü kimlik doğrulamasını da önceden teslim etmek.
  • Google’da etkin olmayan bir yönetici ayarlamak; myaccount.google.com‘a giderek Google hesap ayarlarınızı açın. ardından, Veriler ve Gizliliğe tıklayın ve daha fazla seçenek kısmını görene kadar aşağı kaydırın. Ardından, dijital mirasınız için bir plan yapın‘ı seçin. Etkin Olmayan Hesap Yöneticisini seçtikten sonra, Gmail hesabı olması gerekmeyen bir e-posta adresini eklemeniz gerekiyor. Ardından, Google hesabınızın ne kadarına erişmelerine izin verildiğini seçin. Daha sonra isteğe bağlı bir kişisel mesaj da ekleyebilirsiniz. Ayrıca, size e-posta göndermeye çalışan kişilere artık yanıtlamak için etrafta olmayacağınızı söylemek için bir otomatik yanıt mesajı da ayarlayabilirsiniz.
  • Alternatif olarak, Google hesabınızı silmeye de karar verebilirsiniz. Bu, Gmail’inizin yanı sıra YouTube videolarınız gibi herkese açık olarak paylaşılan bilgileri de içeriyor.
  • Seçtiğiniz süreye bağlı olarak, Google, etkin olmayan hesap yöneticinizi bilgilendirdikten sonra 3 ila 18 ay içinde hesabınızın tamamını siler. Bununla birlikte size en yakın kişilerle bile paylaşmaktan çekindiğiniz Gmail hesabınızdaki kişisel bilgilerinizden kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

Siz Öldükten Sonra Başkaları Gmail Hesabınızla Ne Yapabilir?

Eğer ki yukarıda anlattığımız yollardan hiçbir yolu ayarlamasanız bile size yakın olan akrabalarınızın hesabınız üzerinde değişimler yapabilirler. Aileniz veya yasal temsilciniz vefatınızdan sonra, hesabınızın sizin için kapatılmasını talep edebiliyorlar. Google’ın Gmail dahil hesabınızı silmesini istemek için aşağıda gösterdiğimiz forma gitmeleri yeterli oluyor.

Ayrıca, kamu yararına olan veya yasaların gerektirdiği hayati bilgileriniz varsa, aileniz veya yasal temsilciniz siz öldükten sonra Gmail hesabınızdan veri talep edebilirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler